Eşini kaybetti, 4 çocuğu için girişimci oldu! Yılda 15 ton mantar üretiyor

Samsun'un Canik ilçesinde eşinin vefatıyla 4 çocuğuyla yalnız kalan 42 yaşındaki Aysun Şen mantar üreterek ailesinin geçimini sağlıyor.

Eşini kaybetti, 4 çocuğu için girişimci oldu! Yılda 15 ton mantar üretiyor
Eşini kaybetti, 4 çocuğu için girişimci oldu! Yılda 15 ton mantar üretiyor
GİRİŞ 07.04.2021 17:03 GÜNCELLEME 07.04.2021 17:44
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Samsun'un Canik ilçesinde yaşayan 42 yaşındaki Aysun Şen eşinin 2 yıl önce üzerine ağaç devrilmesiyle hayatını kaybetmesi sonucu 4 çocuğuyla yapayalnız kaldı. Geçinebilmek için çeşitli işlere yönelen Şen son olarak hem çocuklarıyla ilgilenmek hem de ailesini geçindirebilmek için kendi işini kurdu. Şen kendisi gibi eşini kaybeden arkadaşıyla kendi işini kurarak mantar üreticiliği yapıyor.

Zahter bitkisi 4 ayda toplanıyor, kilogramı 20 liradan satılıyor!




4 çocuk annesi kadın ailesini geçindirebilmek için kendi işini kurdu

Samsun'da eşinin vefatının ardından hayatın yükünü omuzlayan 42 yaşındaki Aysun Şen, mantar üreticiliği yaparak ailesinin geçimini sağlıyor. Kırsal Kaşyayla Mahallesi'nde yaşayan 4 çocuk annesi Aysun Şen'in eşi, 2 yıl önce üzerine ağaç devrilmesi sonucu yaşamını yitirdi. Eşinin ölümünün ardından hayatın tüm yükü omuzlarına yüklenen, çocuklarına hem annelik hem de babalık yapan Şen, sabah erken saatlerde kalkıp semt pazarlarında tezgah açarak evini geçindirmeye çalıştı. Yaşları 8 ile 19 arasındaki çocuklarıyla ilgilenememesi nedeniyle pazarcılığı bırakıp hayvancılığa başlayan genç kadın, bir süre de bu işi yaptıktan sonra 2 ay kadar önce bir yakınının tavsiyesi üzerine evinin altında mantar tesisi oluşturdu. Kendisi gibi eşi vefat eden Latife Gök ile ortaklık yapan Şen, ürettiği mantarı toptancılara satıyor. Şen'i örnek alan mahallesindeki bazı kadınlar da mantar üreticiliği yapmak için çalışma yürütüyor.

Pandemide eşek sütü ve inci tozu sabunlarına yoğun talep var!


Şimdilik 100 metrekare alanda üretim yapıyor

Şen, şimdilik 100 metrekarelik alanda üretim yaptığını, zamanla tesisinin kapasitesini artırmak istediğini söyledi. Ürünlerini Samsun ve çevre illerdeki toptancılara sattığını anlatan Şen, "Yılda 3-5 defa ekim yapıp her hasatta 2-2,5 ton verim alınabilir. Yıllık ortalama 10-15 ton verimi yüksek, kaliteli beyaz mantar üretmeyi planlıyoruz. Sabahın erken saatinde uyanarak işimin başına geçiyorum. Hasat zamanı geldiğinde ise komşularım ve çocuklarımın yardımı ile tamamı kadınlardan oluşan işçilerle çalışıyorum. Bir taraftan iş bir taraftan da ev hayatıyla ilgilendiğim için mutlu oluyorum." ifadelerini kullandı.

Tüm kadınların yapabileceği bir iş

Şen, mantar üretimin çok zahmetli olduğunu, sürekli başında durulması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Mantarın sürekli pazarı var. Sürekli üretim yapsak sürekli alıcısı var. Pazar konusunda hiçbir sıkıntı yok. Önemli olan üretmek. Bence tüm kadınların girişimcilik yapması, erkeğinin eline bakmaması lazım. Özellikle kırsal alanda yaşayan kadınların kendi işini kurması gerekir. Çünkü kırsaldaki kadınların hayatı kolay değil. Herkes böyle bir tesis kurup mantar üretimi yapabilir. Ben bu sayede 4 çocuk bakıyorum ve evimi geçindiriyorum." Latife Gök ise ek gelir olması için başladıkları mantar işinin her iki ailenin de geçimini sağladığını dile getirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • samet 3 yıl önce Şikayet Et
    4 çocuğu var ama çoğu genç kızdan daha güzel. Demek işleyen demir ışıldıyor.
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    işte laf yapmayıp iş yapanlar.Millet aç edebiyatı yapanlar örnek alsın her şeyi devletten beklemesin,hazır yiyiciler,masa başında oturalım ,hiç bir iş yapmayalım ama 10 bin lira maaş alalım,altımızda son model arabalar,lüks içinde yaşayalım peşindeler.İŞ üret İŞ.
    Cevapla
  • FANİ YOLCU 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah cc kolaylık versin inşaAllah İŞTE böyle sebeplerden ötürü kadın çalışmalı...Kolunda altın bileziği mutlaka olmalı...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
DEM Parti heyeti İmralı'ya gitti: 4 saatlik görüşme!
En acı liste! Feci yangında hayatlarını kaybettiler...