Tam kapanma döneminde dikkat edilmesi gerekenler!

Koronavirüs tedbirleri kapsamında getirilen tam kapanma sürecinde evde ailelerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyardı

Tam kapanma döneminde dikkat edilmesi gerekenler!
Tam kapanma döneminde dikkat edilmesi gerekenler!
GİRİŞ 05.05.2021 17:01 GÜNCELLEME 05.05.2021 18:53

Medical Park Elazığ Hastanesi’nden Uzman Psikolog Çağla Gül ve Uzman Diyetisyen Kübra Tekay, Covid-19 nedeniyle son bir yıldır günlük yaşam alışkanlıkları derinden sarsılan, gerek çocuklar gerekse yetişkinlerin tam kapanmada dikkat etmeleri gereken hususları anlattı. 
 

Havaların ısınmasıyla birlikte alerjik hastalıklar arttı!


Yetişkinlerde tahammülsüzlük, tedirginlik ve yüksek kaygı gibi etkileri oluyor

Önerilerde bulunan Uzman Psikolog Çağla Gül, “Önceden belirsizlik nedeniyle umutsuzluk vardı. Hepimizin üzerinde bir yılın yorgunluğu var. Covid-19’la ilk tanıştığımızda süreç ne getirecek ve neler yaşayacağız gibi kaygılarımız varken, şimdi bu yerini salgının hiç bitmeyeceği inancına bıraktı. Geçen zaman içine yakınlarını kaybeden, ekonomik çöküşler yaşayan, bedensel ve ruhsal sağlığını kaybedenler oldu. Bu kayıplar ve beraberinde uzayan süreç, tolerans aralığımızı düşürdü. Yetişkinlerde tahammülsüzlük, tedirginlik, yüksek kaygı, tükenmişlik, çocuklarda ise davranış bozukluğu, tırnak yeme, anne ve babalardan ayrılmak istememe, uyku sorunları gibi belirtiler artış göstermeye başladı” şeklinde konuştu. 
 
Çocukların hareket alanını geniş tutun
 
Bu tam kapanmada eşlerin birbirlerine saygı göstermesi gerektiğine dikkat çeken Uzman Psikolog Çağla Gül, “Aynı evi paylaşanlar, birbirlerinin alanını genişletmek istemesine saygı duyun. Bu da olası gerginlikleri azaltacaktır. Empatiyi hep diri tutmak gerek diye düşünüyorum. Ayrıca online görüşmelerle sevdiklerinizle, yakınlarınızla paylaşımda bulunabilirsiniz, bu izolasyonun etkisini azaltacaktır. Olabildiği kadar çocukların hareket alanlarını, bilgi alanını ve paylaşım alanını geniş tutmalıyız. Aile içerisinde birlikte aktivite yapalım. Krizi fırsata çevirmeliyiz. Evde geçireceğimiz vakti, okuyamadığımız kitaplara, izleyemediğimiz filmlere ve belki de hiç düzenleyemediğimiz dolap içlerine ayırmak bu zamanı değerlendirmek açısından fırsat olacaktır” dedi. 
 
Evde kaldığımız sürece beslenmeye dikkat

Pandemi ve tam kapanma sürecinde beslenmeni önemine değinen Diyetisyen Kübra Tekay ise, “Pandeminin eşlik ettiği kapanmaya aynı zamanda maalesef psikolojik pandemi de eşlik ediyor. Bunun yanı sıra yıllardır süregelen bir obezite pandemisi ile mücadele etmekteyiz. Bu süreçte beslenme çok önemli. Beslenmenin sadece fiziksel sağlığınız için değil ruhsal sağlığınız, depresyon ve anksiyete durumunuz ve iyi hal durumunuz için çok etkili olduğu görülmüş. Öncelikle herhangi bir stres durumunda hızlıca tükettiğimiz basit şekerler, rafine karbonhidratlar, yüksek yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durmakta fayda var. Doymuş yağ içeren besinler ve basit şekerlerle beslenen fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, depresyona yatkınlığın daha da arttığı görülmüş bu sebeple bu besinleri doğru tüketmemiz gerekiyor. Sebze ve meyvelerin olduğu, özellikle Omega 3 içeren yiyeceklerin triptofan, folik asit, kafein ve demir içeren besinlerin duygu durumunu iyileştirdiği görülmüş. Aynı zamanda bağışıklığı artıran probiyotikler içerisinde bulunan laktobasillus ve bifidobacterium grubu bakterilerin depresyonu azalttığı, mücadele, inatçılık ve özellikle ders çalışan çocuklar için de derse olan odak miktarını artırmalarında çok etkili olduğu görülmüştür. Bu besinlere örnek olarak kuş konmaz, yer elması, elma, muz ve yumurtayı verebiliriz” diye bilgi verdi. 

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Elon Musk'ın "Avrupa ölüyor" paylaşımı olay olmuştu! İşte 2100'de ülke ülke nüfus sayısı!
UCM'nin Netanyahu kararı Tel Aviv'i çılgına çevirdi