Pandemi kan stoklarını olumsuz etkiledi!

Öğr. Gör. Özlem Demir tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ve Ramazan ayının, kan stoklarını olumsuz etkilediğini belirtti

Pandemi kan stoklarını olumsuz etkiledi!
Pandemi kan stoklarını olumsuz etkiledi!
GİRİŞ 13.05.2021 17:05 GÜNCELLEME 13.05.2021 17:29
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Kan bağışında, bağış yapan kişinin daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için önemli faydalar sağladığına dikkat çeken Altınbaş Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Özlem Demir, kan bağışı ile kişilerin doku, organ ve sistemlerinde bir yenilenmenin yaşandığını belirtti. Kan bağışlayacak kişinin 18-65 yaş grubunda olup en az 50 kilogram olması gerektiğini söyleyen Demir, “Bir seferde en fazla yarım litre, yani sahip olunan kanın yüzde 8 ila yüzde 9’u verilebilir. Erkekler üç ayda bir, kadınlar ise dört ayda bir kan bağışında bulunabilir. Gönüllüler, 'www.kanver.org' sitesi veya 168 çağrı merkezi üzerinden randevu alarak günlük ortalama 350 noktada kan ve plazma bağışlayabilir” dedi.
 

Vali uyardı: Şeker yerine virüs ikram etmeyin!

Kan vermek, bağışçı için de sağlıklı

Kan verme işleminden önce, parmaktan alınan kan ile kan grubu ve hemoglobin miktarının kontrol edildiğini ve tansiyonun ölçülüp değerlerin normal aralıklarda olması durumunda bağış alındığını ifade eden Demir, “Alınan kanların tutulduğu kan torbaları, tek kullanımlık olduğu için herhangi bir kontaminasyon riski bulunmaz. Kan bağışının, kilo aldırma, zayıflık, bağımlılık, alerjik reaksiyon veya halsiz bırakma gibi yan etkileri de olmaz. Bu durumlar göz önüne alındığında toplumsal dayanışmanın her zamankinden önemli olduğu bu pandemi günlerinde 10-15 dakika ayrılarak kan bağışı yapılabilir. Yeterli sıvı alımı ile 72 saatten daha kısa sürede kan volümü normal düzeyine ulaşan bağışçı, günlük yaşamına dönebilir” diye konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 6
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    8 ay dır hakkari merkeze gelmelerini bekliyoruz gelen giden yok
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Kan vermek için 2 ay kadar önce Kızılaya gittim. Hemde 3 kişi gittik. 15 20 kaila kapıda bekledik. Sonra içeridekilerin kan verme işlemi bitince çalışanların hepsi otobüsü kapatıp gittiler. Bize hiç haber vermeden. Nereye gittiklerini sorduk yemek yemeye gidiyorlarmış. Yarım saatten fazla bekledik. Daha fazla bekleyemedik ve kan vermeden gittik. Sanki kan verme mecburiyetimiz varmış gibi havaları var bunların.
    Cevapla
  • bahr 3 yıl önce Şikayet Et
    Urfalı, adı üstünde acil servis. Acil servis kesintisiz hizmet verir. Hassasiyet gösteriyorsunuz madem, insanın yapısı gereği yemek yemek zorunda olduğunu ve bunun saatinin belli olduğunu hesaba katın da öyle gidin. Mesela gideceğiniz zaman içinizden biri akıl etsin desin ki " ya arkadaşlar onlar muhtemelen öğlen saati yemek falan yiyordur, bir saat sonra gidelim". İyiliği orda çalışanlara yapıyormuş gibi davranmayın. İyiliği acil kana ihtiyacı olanlara yapıyorsunuz.
    Cevapla
  • Urfalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Nöbet sistemi denen bişey var. O saatte ye biri veya ikisi yemezse açlıktan ölmez. Yarım saat geç gidilebilir. Acil servislerde yemek sistemi nasıl işliyorsa, bunu da öyle uygulayabilirler. Biz nasıl duyarlı isek, bizahmet onlarda duyarlı olsun. Bahr adlı kullanıcıya yanıt
    Cevapla
  • bahr 3 yıl önce Şikayet Et
    aç mı kalsınlar
    Cevapla
  • Bey 3 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef ,mevkiler kadrolu olunca umur etmiyolar,heryerde var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kartalkaya'da şaşkına çeviren iddia: AFAD ekiplerinden ücret istediler!
Suriye'den Rusya'ya darbe: Tartus Limanı Anlaşması feshedildi