Çin’de 3 bin yıllık kalıntılardan yüzlerce eski eser çıktı
Arkeologlar Çin’in Sanxingdui kazı alanında yeni keşifler yaptı. 3 bin yıllık kalıntılar arasından bulup çıkardıkları 500’den fazla eski obje, orada yaşamış uygarlığın ritüellerine ilişkin hiç bilinmeyen yönlere ışık tutuyor.
Yüzlerce bronza işlenmiş/yazılmış eser ve fildişi heykel Çin'in Sanxingdui’den çıkarttığı yeni hazineler. Sichuan eyaletinin Guanghan bölgesinde yer alan kazı mekanı, 3 bin yıllık kalıntılar barındırması dolayısıyla 20. yüzyılın en önemli arkeolojik buluntularından biri sayılıyor.
İlk olarak 1920'li yıllarda ortaya çıktı
Gerçekten de, ilk olarak 1920 yıllarında bir çiftçi tesadüfen mekanın ilk kalıntılarının ortaya çıkmasına yol açmıştı. Ne var ki arkeologlar mekanın önemini, bundan 60 yıl kadar sonra, ancak 1980’lerde, içinde bin kadar eşi bulunmaz eski eser bulunan iki çukuru keşfedince kavradılar. Söz konusu rölikler 4 bin 800 yıl öncesine ait ve 2 bin yıl yaşayıp sonradan başka bir devlet tarafından fethedilerek yıkılmış bir krallığa işaret ediyordu. O zamandan beri çok ilgi çeken mekanın bütün sırlarının açığa çıkmadığı 2019 yılında yeniden başlatılan kazılarla belli oldu. Bunlar, altı adet yeni çukurun keşfedilmesine yol açtı. Nitekim şimdi, Xinhua Ajansı’nın da açıkladığı üzere, 500’den fazla eski eser ortaya çıkarıldı. Bunlar arasında yüzde 84’ü altın olan bir maske, bir metre boyunda bronz bir heykel özellikle dikkat çekici.
UNESCO'ya başvurulacak
Bazı uzmanlar burada vaktiyle yeşermiş olan kültürün çevredeki başka uygarlıklardan belirli yönler içerdiğini düşünüyor. Sichuan University Museum küratörü Huo Wei, Sanxingdui kalıntılarının keşfinin Çin kültürünün kökenine ve oluşumuna dair kültürel çağrışımlar içerdiğini belirtiyor. Bu bağlamda Global Times gazetesi, Sichuan Eyaleti Vali Muavini Luo Qiang’ın sözlerine atfen, bu kazı yerinin ve Chengdu’da bulunan bir başkasının "UNESCO Kültür Mirası" listesine alınması için yakında başvuru yapılacağını bildirdi.
Çin Uluslararası Radyosu