Balıkesir'de engelli usta 50 yıldır terzilik yapıyor

Balıkesir'de çocuk yaşta felç geçiren ve babasının yönlendirmesiyle terzi ustasının yanında çırak olarak çalışmaya başlayan 85 yaşındaki Mehmet Aslan unutulmaya yüz tutmuş mesleğinde yarım asrı devirdi.

Balıkesir'de engelli usta 50 yıldır terzilik yapıyor
Balıkesir'de engelli usta 50 yıldır terzilik yapıyor
GİRİŞ 13.06.2021 12:45 GÜNCELLEME 13.06.2021 14:22
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Hazır giyim kültürünün yaygınlaşması ile terzilik sanatı yavaş yavaş tarihe karışıyor. Çocuk yaşta felç geçiren Mehmet Aslan, babasının yönlendirmesiyle terzi ustasının yanında çırak olarak çalışmaya başladı. 7 yıl boyunca terzi ustasının yanında ücret almadan çıraklık yapan Aslan, kumaş üzerine nakış işlediği gibi hünerli elleriyle bu meslekte ustalaşarak ekmek teknesi haline getirdi. Çalıştığı, yıllarını verdiği aynı pasajda kendine terzi dükkânı açmaya karar veren Mehmet usta, yarım asrı aşkın süredir terzilik mesleğini sürdürüyor

Van'da yaşayan 81 yaşındaki Mehmet Kuşman Dünyada Urartuca yazabilen tek insan!Van'da yaşayan 81 yaşındaki Mehmet Kuşman Dünyada Urartuca yazabilen tek insan!


7 yıl parasız çalışıp mesleği öğrendi

Bu zanaat sayesinde ailesine büyük imkanlar sağladığını ve eşini dostunu bu meslek sayesinde kazandığını dile getiren Mehmet Aslan, "3 yaşımdayken çocuk felci geçirmişim. Okul bitince babam beni terziliğe vermek istedi. Bu pasaja getirdi. İçeri girdim, benim eli bağladılar, yüzüğe elimizin yatması için. 7 sene onun yanında çalıştım parasız pulsuz. Bana sanatı öğretti. 7 sene sonra ben öğrendikten sonra 1961 yılında aynı pasajda kendi terzi dükkânımı açtım. Aynı pasajda yaşlandım. Ayağım felçli olduğundan benim başka iş yapmam mümkün değil. Oturarak terzilik yapmak mecburiyetindeyim. O zaman konfeksiyon da yoktu. Tek ayakla oturarak çalışabileceğim için bu mesleği seçtim’’ dedi. 


 
100 yıllık makinesinde yarım asrı devirdi 

Yarım asırdır bu mesleği devam ettiren Aslan, "Terzi malzemesi olarak iplikler, düğmeler, makaralar, dikiş makinesi, ütü, ütü masasıyla bu meslek oluyor. Terziliğe başladığımda en çok zorlandığım ise motorlu makinalar yoktu. Şimdi motorlu makinalar var. Düğmeye basıyorsun çalışıyor. Bu mesleği ben tek ayağımla öğrendim. Tek ayağımla makineyi çalıştırdım. Tek ayakla ütü yaptım yıllarca. Tek ayakla çalışmak zor. Ayağım sakat olmasına rağmen bütün zorluklara katlandım, bu mertebeye öyle geldim. Bu meslek sayesinde evimi yaptırdım. Oğlumu, kızımı okuttum, düğünlerini yaptım. Kömürlü ütüyü 1960 yılında aldım. Elektrikli ütüler çıkana kadar kullandım. Dikiş makinesini de bir meslektaşımdan aldım. O 50 sene kullanmış, bir 50 sene de ben kullandım. Dikiş makinem neredeyse yüz yaşında’’ dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 4
  • reis 3 yıl önce Şikayet Et
    valla bizim burdaki terzilerin maşallah ı var. işleri gayet güzel. unutulan bir şey yok ortada
    Cevapla
  • Ramazan 3 yıl önce Şikayet Et
    Böyle insanların emeğine ve çalışma azmine büyük saygı duyuyorum. Allah herkese göstersin kolay yoldan paradan para kazanmak olmadığını
    Cevapla
  • FANİ YOLCU 3 yıl önce Şikayet Et
    HAY maşaAllah BarekAllah TebarekAllah sana...
    Cevapla
  • Dikişçi Dayı 3 yıl önce Şikayet Et
    Dinleyin kolay yoldan, emek harcamadan, ekmeğin mi hamurdan yoksa hamurun mu ekmekten olduğunun farkında olmayan günümüzün doyumsuz ve şükürsüz nesli ! Zorluklara rağmen kimseye muhtaç olmadan ve halinden şikayet etmeden insan neler yapabilirmiş. Eğer insanda azim, sebat ve şükür olursa gerisi gelir. İnsan işini yaparken önce düşündüğü şey para olmamalı. Önce iş ahlakı olmalı, işini en iyi şekilde yapmalı ve görecek k i para ( eğer maksadı ise ) zaten istemediği kadar olacaktır. İşini, aşını ve eşini sev. Vesselam.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mourinho'dan Galatasaray'a olay gönderme!
İstanbul'a kar ne zaman yağacak? 'Kesin' diyerek açıkladı! Meteoroloji'den yeni harita...