Türk tamirci Fransa'da 'araba doktoru' oldu

Türkiye'den Fransa'ya çalışmak için gelen ve otomobil onarımında tecrübe kazandıktan sonra kendi dükkanını açan Türk tamirci Emrah Tok koyduğu "başarılı tanılar" sayesinde "araba doktoru” olarak tanınıyor..

Türk tamirci Fransa'da 'araba doktoru' oldu
Türk tamirci Fransa'da 'araba doktoru' oldu
GİRİŞ 29.07.2021 13:56 GÜNCELLEME 29.07.2021 14:03
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Aksaray'dan 10 yıl önce Fransa'ya gelen 37 yaşındaki Tok, başkent Paris'in Grigny bölgesinde Türk ortağı Yusuf Bostug ile 2,5 yıl önce açtığı Star Auto 91 dükkanında araç tamir ediyor. Araçlardaki arıza ve sorunlara koyduğu "başarılı tanılar" sayesinde müşterilerini fazla masraftan kurtaran Tok ve ortağının dükkanı, Türklerin en çok tercih ettiği tamirciler arasında yer alıyor. Öyle ki Fransa'daki Türklerin kendi aralarında kurduğu sosyal medya gruplarında, güvenli tamirci önerisi talep edenler Tok'un dükkanına yönlendiriliyor.

Elazığ'da 60 bin lirayla otobüsü karavana çevirdi! Görenler hayran kaldıElazığ'da 60 bin lirayla otobüsü karavana çevirdi! Görenler hayran kaldı


İLK TECRÜBEM ŞARJ DİNOMOSU SÖKMEK OLDU

Tok, Aksaray'dan Fransa'ya uzanan hikayesini AA muhabirine anlattı. Memleketi Aksaray'dan 13 yaşında ayrılarak bir süre Adana'da yaşadığını, 25 yaşında da Fransa'ya yerleştiğini belirten Tok, tamire merakının 17 yaşında satın aldığı kamyonla başladığını söyledi. Tok, "İlk tecrübem, kamyonumun alternatörünü, şarj dinamosunu sökmek oldu. Ondan sonra bir merak tuttu ve araçlarla ilgilenmeye başladım." dedi. Bir süre kamyon şoförlüğü ve tamirciliğini aynı anda yaptığını, Fransa'ya geldiğinde de tamir merakından vazgeçmeyerek bir süre arkadaşlarının dükkanlarında çalıştığını anlatan Tok, birkaç kez farklı kişilerle ortak dükkan açsa da başarılı olamadığını aktardı. Emrah Tok, 3 yıl kadar önce eskiden beri tanıdığı Bostug ile bu dükkanı açtıklarını ve bugüne getirdiklerini belirtti.Müşterileri ağırlıklı olarak Türklerden oluşan Tok, "Herkesten Allah razı olsun, bize güvenleri tam. Fransa'da Türkiye gibi değil tabii sanayi sistemi. Türkiye'de sanayiye gidiyorsunuz, lastikçiniz hemen yanınızda, taşlamanız, balansçınız hemen yanınızda, burada biraz o yönden sıkıntı oluyor, her şeyi siz yapmak zorundasınız." diye konuştu.



KENDİ ARACIMIZ GİBİ BAKIYORUZ

"Tok, müşterilerinin kendilerine çok güvendiklerini, tamire gelen araçları kendi araçları gibi dikkatle onararak teslim etmeye özen gösterdiklerini söyledi: "Tespit ettiğimiz bir sorun varsa her zaman söylüyoruz, yaptırıp yaptırmamak müşterimizin tercihi." diyen Tok, herhangi bir arızadan tam olarak emin olmadan müdahalede bulunmama prensiplerinin de, çokça tercih edilmelerinde rol oynadığını ifade etti. Emrah Tok, imkanlarının el verdiği ölçüde arızalı araç parçalarını tamir ettiklerini, parça değişim işini son planda tuttuklarını vurguladı. Araç tamir piyasasında en rahatsız edici durumlardan birinin, bazı oto tamircilerin müşterilerinin içine kurt düşürmesi ve evhamlarından yararlanıp fazla masraf çıkartması olduğuna dikkati çeken Tok, "Gerçekten parça değişmesi gerekiyorsa değiştiriyoruz." dedi. Tok, arıza tespitinde tecrübe kazandıkça zamanla motorun sesinden parçanın çalışma sistemine varana kadar bir bakışta sorunları kolayca teşhis edebildiklerini aktararak şunları söyledi:"Mesela dün bir tane kamyon geldi. Başka tamirciler farklı sebepler söylemişler, aracı henüz açmadan biz arızanın üst kaput contasından kaynaklandığını söyledik. Ertesi gün söktüğümüzde dediğimiz gibi conta yanıktı."



MOTORLA İÇ İÇE OLUYORSUN


Arıza tespitinden bazen bilgisayarın yetersiz kaldığını dile getiren Tok, "Tabii bazen de biz çözemiyoruz, bilgisayara yönlendiriyoruz. Yine de uzun süre motorun çalışması, sesi, araçların sistemiyle belli bir tecrübeden sonra motorla iç içe oluyorsun, kendi sisteminmiş gibi sesinden rahatlıkla çözebiliyorsun." ifadelerini kullandı. Söz verdikleri süre içerisinde işi bitirip aracı sahibine teslim etmelerinin de tercih edilmelerinde önemli bir etken olduğuna değinen Tok, genellikle kamyonlar, ticari araçlarla uğraştıklarını, geçim kaynağı olduklarından insanların ticari araçlara öncelik verdiğini aktardı. Tok'un 27 yaşındaki ortağı Bostug da 6 yaşında Aksaray'dan Fransa'ya göç ettiğini, 2010'dan bu yana araç tamir sektöründe olduğunu söyledi. Müşterilerine saygı çerçevesinde hitap ettiklerini genellikle evrak, muhasebe ve müşteri yönetimi kısmıyla ilgilendiğini kaydeden Bostug, "Ortağım genellikle tamir işine bakıyor, iyi gidiyor çok şükür. Bir arabayı onardığımızda, müşterimiz ayrılırken kafasından bir soru işareti, pürüz olmaması için elimizden geleni yapıyoruz." diye konuştu.
 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Belçikadan 3 yıl önce Şikayet Et
    Kaçak geliyorlar hep aksaraydan zaten işte hemen bi evlilik falan kalıyorlar böyle işlere ihtiyaç var fransa ses çıkarmıyor yoksa hemen deporte
    Cevapla
  • aytaç 3 yıl önce Şikayet Et
    Güven kazanmak ve bunu kaybetmemek ne güzel...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
79 canımızın gittiği yangından yeni görüntü! Çaresizce bekleyiş kamerada
Otel faciasında sıcak gelişme: Belediye Başkan Yardımcısı ve İtfaiye Müdürü gözaltında