Her şeyi bırakıp köyüne döndü, yaptığı organik tarımla siparişlere yetişemiyor

Yıllar önce köyünden ayrılan ve son olarak güvenlik görevlisi olarak çalıştığı hastaneden istifa ettikten sonra doğup büyüdüğü köyüne dönerek organik albion cinsi çilek yetiştiriciliğine başlayan İbrahim Göktaş, kendi işinin patronu oldu.

GİRİŞ 20.08.2021 11:51 GÜNCELLEME 20.08.2021 12:43
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Uzun yıllar önce Ürgüp ilçesine bağlı İltaş köyünden ayrılarak çeşitli sektörlerde çalışan ve son olarak bir hastanede özel güvenlik görevlisi olarak çalışan İbrahim Göktaş’ın doğup büyüdüğü yere özlemi artınca, ata topraklarında organik çilek yetiştirmeye karar verdi. Göktaş organik albion cinsi çilek yetiştiriciliğiyle kendi işinin patronu oldu..

Yaşlı kadından duyarak üretmeye başladı! Kilogramını 75 TL'den satıyorYaşlı kadından duyarak üretmeye başladı! Kilogramını 75 TL'den satıyor

 


SİPARİŞLERE YETİŞEMİYORUZ 

2014 yılında köye dönen Göktaş, köydeki arazisinin ilk olarak bir dönümlük alanına Tarım Müdürlüğü ve İl Özel İdaresinin destekleriyle albion cinsi çilek yetiştirmeye başladı. Kısa sürede işini geliştirerek yaklaşık 6 dönümde organik çilek yetiştirmeye başlayan Göktaş, şimdi ise yılda ortalama 7 ton çilek yetiştiriyor. Hiçbir ilaç kullanmadan doğal yöntemlerle yetiştirilen çilekler büyük talep görüyor. Talepleri yetiştirebilmek için ileri bir tarihe gün bile veren Göktaş, önümüzdeki yıllarda üretim kapasitesini artıracağını aktardı. Göktaş, "Özel güvenlik olarak çalışıyordum, kendi köyümüzde kendime ait tarlalarımız vardı. Özel güvenlik yeterli olmadı. Köyümüze geldik, burada bir sondaj çalışmamız oldu, su çıktıktan sonra çilek düşündük ve çilek faaliyetine başladık. 2014 yılında İl Tarım Müdürlüğünün ve İl Özel İdaresinin bir dekarlık alana vermiş olduğu 5 bin fide ile biz bu işe başladık, ardından kendi fidelerimizi yetiştirmeyi öğrendik. Kendi yetiştirdiğimiz fidelerle bir dekarlık alanı şu anda yaklaşık altı dekarlık alana 45-50 bin çilek fidesine çıkarmayı başardık. Arazimiz aynı zamanda organiktir. Organik tarıma kayıtlıdır, sertifikası mevcut olup devlet tarafından sürekli olarak denetlenmektedir. Talepler oldukça yoğun, organik olduğundan dolayı bayağı bir talep var. Şu anda en yakın bir ay sonrasına gün verebiliyoruz, sipariş alabiliyoruz. Türkiye standartlarında bir dönüm alanda 2 ton ürün alınabiliyor. Fakat organik tarımın bazı dezavantajları var. Yani kalite çok yüksek olmasına rağmen verim düşük. Yaklaşık bin ila bin 200 kilo gibi dekar başına verim düşüyor. Burada tamamen aile fertleri ile çalışıyoruz. Normalde burada kaldığımız zaman, gün ışığı ile başlayıp güneş batana kadarda devam ediyoruz" dedi. 


 
ÇİFTÇİMİZİ TEBRİK EDİYORUZ 

Organik tarım yapan Göktaş’ı çilek tarlasında ziyaret eden Ürgüp Ziraat Odası Başkanı Mustafa Korkmaz ise “Ürgüp ilçesine Bağlı İltaş köyünde bin 400 metre rakımda İbrahim arkadaşımızın çilek bahçesindeyiz. Organik bir çilek yetiştiriyor, aynı zamanda talebe de yetişemiyor. Ürgüp Ziraat Odası olarak  biz bu çiftçimizi gönülden destekliyoruz. Organik tarım ile çilek yetiştirdiği için çiftçimizi tebrik ediyoruz. Böyle üreticilerimizin artmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 5
  • tarım ekonomisti 3 yıl önce Şikayet Et
    Anadolunun nice yerlerinde bom boş kalmış araziler mevcut, özellikle gençler için bu tür iyi örnekler gerekli. Köydeki tarlalarını işlemek ağırına gidip şehirde asgari ücretle çalışıp daha rahat olduğunu hissedenler var. Özellikle şehirlerde hizmet sektöründe iş bulmaya çalışan bu tür tarımsal kaynakları olan insanımızı tarıma yönlendirecek projeleri çoğaltmalıyız.
    Cevapla
  • Afk 3 yıl önce Şikayet Et
    Kim ne ekse siparişlere yetişemiyor inanalım mı?
    Cevapla
  • Uğur ur 3 yıl önce Şikayet Et
    Bilal üstat. Güzel bir haber. Bu tip haberleri bulmanız çok isabetli, renk katıyor, tam benlik...Haber için de ilginiz için de teşekkürler...
    Cevapla
  • Uğur ur 3 yıl önce Şikayet Et
    Veriminizi ikiye katlayabilirsiniz..tek ihtiyacınız biyolojik azot..meyve bahçenizde ağaç aralarında nasıl üreteceğinizi size öğretebilirim...çok kolay... Bağlı bulunduğunuz organik dernek veya siz ilgilenirseniz Ziraat Mühendisleri Odası'ndan telefonumu alabilirsiniz..Adım "Zir. Müh. Dr. Uğur Sevilmiş"..Adana'dan..
    Cevapla
  • Bilal 3 yıl önce Şikayet Et
    Girişimci arkadaşlara işi bilenler sizin gibi destek olurlarsa milletimizin yapamayacağı iş yoktur. bilgi paylaşımlarınız için şahsım adına teşekkür ederim.Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kartalkaya'daki yangın faciasının gazete manşetleri
Son dakika: Çanakkale'de 5,2 büyüklüğünde şiddetli deprem!