Bölgede yetişmez diyerek banka kredi vermedi! Siparişlere yetişemiyor

Adana'da 5 yıl önce öğretmenliği bırakan ve Anamur Bozyazı gezisinde gördüğü muz serasını ilçesine kazandırmak için bankadan kredi isteyen ancak bölgede muz yetişmez diyerek kredi verilmeyen Aykut Onar siparişlere yetişemiyor.

GİRİŞ 02.09.2021 16:35 GÜNCELLEME 02.09.2021 16:44
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

5 yıl önce Anamur Bozyazı gezisinde gördüğü muz serasını ilçesine kazandırmak için araştırmalar yapan ve herkesin olmaz dediği muz serası ile şimdi aylık 20 ton muz hasadı gerçekleştiren Aykut Onar, 3 milyonluk yatım için 5 yıl önce bankanın “Burada muz olmaz” diyerek kredi bile vermek istemediğini, girişimcilikte cesur olunması ve doğru araştırma ile başarılı olunabileceğini söyledi.

Propolisle tanıştı, şehir hayatını bırakıp memleketine dönerek arıcılığa başladı!Propolisle tanıştı, şehir hayatını bırakıp memleketine dönerek arıcılığa başladı!



5 YILDIR ÜRETİYOR

Öğretmenliği baba mesleğini yapmak için bıraktığını anlatan Onar, “Ailemden arazilerimiz vardı. Bölgemizde biz yıllardan beri mısır, pamuk, buğday ürünleri ekimi yapardık. Günümüz şartlarında  bu ürünler yerine değişik ürünler arayışına girdik. Anamur, Bozyazı bölgesi ziyaretimizde muz seralarının ciddi bir getirisi olduğunu öğrendik. Bölgemizde muz yetiştirilebileceğini düşündük. Adana’da yapan vardı ama Yumurtalık'ta ilk biz denemiş olduk ve başarılı olduk. Bu yıl 5. senesi" dedi. 
 
BÖLGENİN AKILLISI SEN MİSİN? 

Banka kredisi ile yatırımın bir kısmını gerçekleştirmek istediklerini kaydeden Onar, "Burada 20 bin metrekare kapalı alanda sera yaptık. 3 milyonluk bir yatırım oldu. İlk başta banka teşvikleri ile yapalım dedik. İlk olunca banka bize “bölgede muz olmaz" dedi ve ilk başta kredi bile vermedi. 2 milyon 100 bin TL başvuru yaptık. Çevremden “Bölgenin akıllısı sen misin?”, “Burada muz mu olur?”  “Olsa, senden önce yaparlardı” dediler. Bizi durdurmaya çalıştılar. Bunu yapacağız dedik ve başardık. Bir işe başlamadan olup olmayacağını bilmezsin. Tarihe isim yazdırmak gerekiyor ve bizde bunu başardık ilçemizde" diye konuştu. 



AYLIK ORTALAMA 20 TON HASAT YAPIYORUZ

Borçlarını ödediklerini ve yatırımın kendini amorti ettiğini belirten Onar, şunları kaydetti: "Seramızda kesime hazır muzlarda var yeni doğum muzlar da var. Her dönem hasat yapabiliyoruz. Bu şekilde aylık ortalama 20 ton hasat yapıyoruz. Bazı dönemlerde iki hasat bazı dönemlerde de haftada bir hasat yapıyoruz. Şuan talep yüksek iç piyasayı karşılayamadığımız için dışarı yollayamıyoruz. Ama Makedonya’dan talep oldu. İhracat olabilecek bir ürün iç piyasada tüketimini yetiştiremiyoruz. 12 ay boyunca hasat yapıyoruz. Daha önce buğday 6 ayda bir pamuk ekince 4 ayda çiftçinin cebine girdi oluyordu. Devlet memurluğundan daha güzel. Bu yatırım gerçekten güzel. Bunun uğraşı zorlukları var sürekli içinde fide ayarları bakımı zor yatırım maliyeti yüksek ama girdisi güzel bir ürün. Bölgede ilk ben ürettim ve şimdi şu an bölgede muz yatırımcısı çok fazla bir anda beni eleştirirken Aykut parayı kırdı diyen çok fazla. Değişik ürünler tropikal ürünler ile bölgede yatırım artmakta. Bizim birliklerimiz tarım müdürlüklerimiz çiftçiyi iyi bilgilendirmeli. Tarım birliklerimiz, kooperatiflerimiz ağırlık resmi evrakla uğraşıyor resmiyet kolaylaştırılıp ilçe tarımdaki ziraat mühendislerimiz seralarda bizlere daha çok destek olursa üretim daha da artacak ve üretim kalitesi de yükselecek.”  

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 6
  • hacı emmi 3 yıl önce Şikayet Et
    MaşâAllah helal olsun.
    Cevapla
  • Selcuk 3 yıl önce Şikayet Et
    Masallah
    Cevapla
  • murat 3 yıl önce Şikayet Et
    3 milyon liralık yatırım yapan kişi aylık 6-7 bin liraya 1-2 mühendis tutup ilçe tarım mühendisiyle uğraşmayıp istihdam yaratsa daha iyi olmaz mı.hiç profesyonel değilmiş,
    Cevapla
  • Deli Dumrul 3 yıl önce Şikayet Et
    Adam ayda 20 ton satıyorum diyor. Bu da ortalama aylık 150 bin tl yapar. Adam deli mi işçi ile uğraşsın.
    Cevapla
  • Nizamı Cedit 3 yıl önce Şikayet Et
    ne alaka birader kafaya bakk
    Cevapla
  • SARIÇİÇEK 3 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun kardeşimize Meslek dallarındaki mühendisler ancak masa başında oturup kitapdan okuyup söyler önemli olan sahaya inmek çişftçiye yardımcı olup degişik ürünleri ülkemiz getirisi yapmak kısacası masa başı çalışan amir müdür sahada çalışmalı üreticiye yardımcı olmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sinan Ateş suikastı soruşturmasında sıcak gelişme!
Dünyanın en değerli otomotiv üreticileri belli oldu: İlk 50'de iki Türk firma var