Plastik kirliliğinin en büyük sorumlusu: ABD
ABD, ülke toprakları gibi her şeyin büyük ölçekte yaşandığı bir ülke. Her yıl dünya genelinde atılan 242 milyon tonluk plastik kirliliğinin 6’da 1’inde fazlasının kaynağı ABD.
Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri’nin yeni bir raporunda, “2016 yılında ABD en büyük plastik atık kaynağı ülkeydi” ifadelerine yer verildi. Bu rapor, Aralık 2020’de 2 partinin desteğiyle geçen Denizleri Koruma Yasası 2.0’ın (Save Our Seas 2.0 Act) bir parçası olan kongre tarafından hatırlatıldı. Raporu bir araya getiren uzman komitesine başkanlık eden Margaret Spring, “Plastik atıklar, ABD’nin kaynağından denizlere kadar geniş bir bakış açısıyla ele alması gereken çevresel ve sosyal bir kriz. ABD’nin neden olduğu plastik atıkların çok ciddi etkileri var. Nehirleri, gölleri, sahilleri, körfezleri ve su kanallarını kirletiyor. Ülkenin iç kısımlarında ve sahillerinde yaşayan vatandaşları etkiliyor. Toplumdaki imkanları sınırlı gruplar üzerine sosyal ve ekonomik yükler getiriyor, deniz yaşam alanlarını ve yaban hayatını tehlikeye atıyor. Aynı zamanda insanların gıda ve geçim kaynağı olarak bağlı olduğu suları kirletiyor…” diye konuştu.
Baş ve boyundaki kitlelere dikkat! Hayati risk taşıyabiliyor
ABD TEK BAŞINA AVRUPA'DAN DAHA FAZLA PLASTİK ATIK ÇIKARIYOR
Raporda, ABD’nin yalnızca 2016 yılında 42 milyon metrik ton plastik atıktan sorumlu olduğu belirlendi. Bu miktar, neredeyse tüm diğer ülkelerin 2 katından fazla. Aynı zamanda, Avrupa Birliği’ndeki 28 ülkenin tamamından fazla. Amerikalılar yıllık kişi başı 130 kilogram civarı plastik atık çıkarıyor. Bu atıkların büyük bir çoğunluğu atık gömme sahalarında tutuluyor. Ancak ciddi bir kısmı da buralardan çevreye ‘sızıyor’. Rapora göre, plastik atıkları sorumlu bir şekilde işlense dahi çevreye karışabiliyor.