Nevşehir'de devlet desteğiyle kurdu! Günde 1 ton mantar üretiyor
Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde buğday ve arpa yetiştirerek geçinen çiftçi Fatih Çelik devletten aldığı destekle mantar üretimine yöneldi 3 milyon lira maliyetle mantar üretim tesisi kuran Çelik 20 kişiyi istihdam ediyor.
Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde hububat ekimiyle uğraşan çiftçi Çelik, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun desteğiyle kurduğu kültür mantarı üretim tesisinde günlük bir ton ürün yetiştiriyor. Buğday ve arpa yetiştirerek geçimi sağlarken İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün devlet destekleriyle ilgili bilgilendirme toplantısında edindiği bilgilerle mantar üretimine yönelen Fatih Çelik, yaklaşık 3 milyon lira maliyetle mantar üretim tesisi kurdu. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) yüzde 50 hibe desteği alarak kurduğu tesiste iki yıldır üretim yapan Çelik, tesisi büyüterek hem ekonomiye hem de istihdama daha fazla katkı sağlamayı hedefliyor.
Laz bakkal üretiyor! Koronavirüse karşı iğnesiz aşı: Lazovac
11 ODADA ÜRETİM YAPIYOR
Çelik, AA muhabirine, tesisteki 11 odada beyaz şapkalı mantar ürettiklerini söyledi. Mantarın üretim aşamalarına ilişkin bilgi veren Çelik, şöyle dedi: "Buğday balyası ve tavuk gübresi karışımıyla pastörize olan ham madde mantar kompostu, ürün kalitesini gösteren en büyük etkendir. Mantar kompostu kaliteli olursa her zaman para kazanabilirsiniz. Kompost geldikten sonra 5 gün bekletilir ve üzeri açılır. Tiftik yaptıktan sonra torf denilen su tutma kapasitesi yüksek toprak sereriz. Daha sonra mantar oluşmaya başlar. Hijyen için 60 günde bir sistemi geri boşaltır ve yeni baştan aynı çalışmayı devam ettiririz. Günlük üretim kapasitemiz 1 ton. Bu tesiste paketleme dahil açık alanlarda 20 kişi istihdam ediyoruz. Üretilen mantarı Niğde, Mersin, Trabzon, Kırşehir ve Nevşehir'de pazarlıyoruz. Pazarlamada bir sıkıntı yaşanmıyor. Mahsulü, kesimi yapıldıktan sonra sıcakta bozulmasın diye soğuk hava deposunda muhafaza ediyoruz."
BÖLGEDEKİ EN BÜYÜK VE MODERN TESİS
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Halit Can da Bakanlığın sağladığı desteklere dikkati çekerek, çiftçiler, yetiştiriciler ve yatırımcıları bunlardan yararlanmaya davet etti. İlçede devlet desteğiyle kurulan mantar üretim tesisisin, İç Anadolu Bölgesi'ndeki önemli kapasiteye sahip tesislerden olduğunu belirten Can, bu yatırımı ilçeye kazandırmaktan dolayı mutlu olduklarını dile getirdi.
ÜRETİMİ MÜKEMMEL DÜZEYDE
Gülşehir Ziraat Odası Başkanı Hacı Mehmet Baysal, tesisin ilçedeki diğer çiftçiler için örnek teşkil ettiğini vurgulayarak, "Çiftçimiz tesisi kurdu ve başarıyı yakalamış durumda. Üretimi mükemmel düzeyde. Bu kapsamda bölgenin en büyük ve modern tesisi. Biz çiftçiler olarak pandemi de olsa krizler de olsa ülkemiz için her zaman üretmeye hazırız. Elimiz her zaman taşın altındadır." dedi.
-
VATANSEVER 3 yıl önce Şikayet EtBravo doğru tespit, benden de kaçmadı.Beğen
-
SARIÇİÇEK 3 yıl önce Şikayet Etbir işe başlamak o işin yarısını bitirmek demektir Allah razı olsun üretim işçi çalışması hepside güzel örnek.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Ziraat Mühendisi 3 yıl önce Şikayet Et3 milyon yatırım ve modern tesis diyorsunuz ancak nemlendirme elle yapılıyorBeğen Toplam 5 beğeni
-
Ersel 3 yıl önce Şikayet Et3 milyonluk yatırım 30 milyon Luk değilBeğen