Mobil İmza nasıl alınır? Turkcell, Türk Telekom, Vodafone Mobil İmza ücretleri 2022!
Akıllı telefon sahiplerine büyük kolaylık sağlayan mobil imza nasıl alınır ve ne işe yarar? Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone gibi GSM operatörlerinin müşterilerine sunduğu mobil imza hizmeti, her geçen gün yüzlerce yeni abone edinmektedir. Öte yandan, bu hizmetinde belirlenmiş bir aylık ücreti vardır. İşte, 2022 yılının mobil imza ücretleri ve mobil imza hizmetine dair merak edilen her şey…

Teknoloji çağında popülaritesini arttıran mobil imza nasıl alınır ve nedir? Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone gibi GSM operatörlerinin çatısı altında yer alan mobil imza, yasal olarak ıslak imza yerine geçiyor. Bu nedenle, akıllı telefon sahibi vatandaşlara birçok açıdan büyük kolaylık sağlıyor. Özellikle bankacılık işlemlerinde kullanılan mobil imza, elektronik ortamda güvenliği öncelediği için vatandaşın takdirini kazanmış durumda. Banka şubelerine gitmeden, evinizde ve iş yerinizde ıslak imzaya dayalı tüm işlemlerinizi mobil imza aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Peki, mobil imza nedir?
Mobil İmza Nedir?
Mobil imza, 2004 yılında yasalaştırılan Elektronik İmza Kanunu ile hukuki altyapıya kavuşmuş, 2010’dan itibaren çeşitli operatörlerce müşterilere sunulmaya başlanmıştır. Teoride, e-İmza ile farklılık içermez; ancak kapsamı e-İmza kadar geniş değildir. Mobil imza, elektronik ortamda ıslak imza karşılığındadır. Bu yüzden, bankacılık, e-Devlet ve diğer tüm işlemlerinizi mobil imza aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Ülkemizde Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone gibi GSM firmaları, müşterilerine mobil imza hizmeti sunmaktadır. İşte, mobil imza nasıl alınır sorusunun cevabı…
Mobil İmza Nasıl Alınır?
Mobil imza almak için bağlı bulunduğunuz GSM operatörünün (Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone) şubesine gitmeniz gerekmektedir. Üç firmanın belirlediği farklı aylık ücretler ve tek sefere mahsus işlem ücreti bulunuyor. Öte yandan, mobil imza için 128K sim kartı almanız gerekmektedir. Bu sim kartının ücreti de firmadan firmaya farklılık gösteriyor. İşte, Turkcell; Türk Telekom ve Vodafone da mobil imza ücretleri…
Türk Telekom Mobil İmza Ücreti ve Başvuru 2022!
Türk Telekom’un mobil imza ücreti aylık 4,95 TL’dir. Ayrıca, tek sefere mahsus 4 TL’lik işlem ücreti ve 128K sim kartı için 35 TL ödeme alınır. Başvuru için kimlik kartı fotokopiniz de istenmektedir. Bunun haricinde E-Gğven NES Taahhütnamesi, Türk Telekom Mobil İmza Bireysel Taahhütnamesi ve Satış Sonrası İşlem Formu adında 3 farklı belgeyi doldurmanız gerekiyor. Bu belgeleri, şubedeki personelden talep edebilirsiniz.
Başvuru işlemlerinden bir hafta sonra Türk Telekom Müşteri Hizmetleri tarafından aranırsınız. Bu evrede kimlik doğrulaması yapılır ve doğrulamada herhangi bir eksiklik yoksa mobil imza aktivasyonu gerçekleştirilir. İşlemin gerçekleştirilebilmesi için yurtiçinde olmanız gerekiyor. Veya sim kartınızın yurt içinde bulunması şart koşulmuş durumda. Öteki türlü, mobil imza hizmeti sunulmamaktadır.
Türk Telekom Mobil İmza Kullanımı
Türk Telekom’un desteklediği bir elektronik ortamda, mobil imza hizmetini kullanabilmek için aşağıdaki adımları takip edin:
-
Uygulama ekranındaki “İMZALA” butonuna tıklayın.
-
Talebiniz, Türk Telekom üzerinden telefonunuza iletilecektir.
-
İşlemi onaylıyorsanız TAMAM butonuna dokunun.
-
Ekrandaki parmak iziniz, mobil uygulamadaki parmak izi ile aynıysa TAMAM butonuna dokunun.
-
En son, 6 haneli Türk Telekom Mobil İmza şifrenizi girin. Sonrasında işlem onaylanacaktır.
Bu adımları takip ederek Türk Telekom Mobil İmza uygulamasını bankacılık ve diğer işlemlerinizde kullanabilirsiniz.
Turkcell Mobil İmza Ücreti
Turkcell’in aylık mobil imza (Standart Paket) ücreti 12 TL’dir. Bu paket, her kesimden insanı ve kullanıcıyı kapsar. Ancak, firmanın avukatlara, kamu çalışanlarına ve öğretmenlere sunduğu başka paketler de bulunmaktadır. Bu ücretler aylık ve yıllık olarak belirlenebiliyor. İşte Turkcell’in 2022 yılındaki mobil imza ücretleri…
ÜYELİK ADI | AYLIK ÜCRETİ | YILLIK ÜCRETİ |
STANDART | 12 TL | 80 TL |
AVUKAT | 8 TL | 60 TL |
KAMU | 6 TL | - |
ÖĞRETMEN | 8 TL | - |
Turkcell Mobil İmza Başvurusu Nasıl Yapılır?
Turkcell Mobil İmza uygulamasına başvurmak için size en yakın şubeye gitmeniz gerekmektedir. Şubeye giderken yanınızda kimlik kartınızı veya ehliyet kartınızı da bulundurmanız elzemdir. Mevcut sim kartınızın da 128K 4G LTE olması şart. Eğer, sim kartınız bu statüde değilse, şubede buna uygun sim kartı almanız zorunlu tutulur. Başvuru esnasında satış temsilcisi, size “Turkcell Mobil İmza Sertifika Sahibi Taahhütnamesi” belgesini sunar. Belgeyi okuduktan sonra başvurunuz alınır. Son olarak, sadece Türk vatandaşları değil, pasaport sahibi yabancı bireyler de mobil imza hizmetine başvuruda bulunabilir.
Turkcell Mobil İmza Kullanımı
Başvurunuz alındıktan 1 hafta sonra Müşteri Hizmetleri tarafından güvenlik teyidi için aranırsınız. Kimlik bilgilerinizle ilgili sorular sorulur ve güvenlik etabını tamamladıktan sonra mobil imza hizmetinden faydalanmaya başlarsınız. Mobil imza uygulamasının kullanımı da şu şekilde:
-
Uygulamadaki İMZALA tuşuna basın.
-
Turkcell, işlem bilgilerini hazırlayıp sunar.
-
İşleme ait açıklamayı okuyup TAMAM tuşuna dokunun.
-
Gönderilen parmak izi uyuşuyorsa yine TAMAM tuşuna tıklayın.
-
En son, Turkcell Mobil İmza şifrenizi girip tekrar TAMAM butonuna dokunun.
Bu işlemlerden sonra mobil imzayı elektronik ortamda kullanmış olacaksınız. Mobil imza, ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğurmaktadır. Ve literatürde, aynı karşılığa gelmektedir.
Vodafone Mobil İmza Ücreti 2022!
Vodafone mobil imza ücreti faturalı hatlar için 5 TL’dir. Faturasız hatlar için mobil imza hizmeti sunulmamakla birlikte, ön ödemeli hatlar için belirtilen aylık rakam 1.5 TL’dir. Bunun haricinde, Turkcell ve Türk Telekom da olduğu gibi Vodafone da mobil imza için müşterilerden 128K sim kartı talep eder. Mevcut sim kartınız 128K değilse, şubeden 31 TL karşılığında alabilirsiniz.
Vodafone Mobil İmza Başvurusu Nasıl Yapılır?
Sadece kimlik kartınızla veya ehliyetinizle en yakın Vodafone şubesine giderek mobil imza başvurusunda bulunabilirsiniz. Satış personeli, kimliğinizin fotokopisini alır ve size birtakım belgeler sunar. Bu belgeleri (Vodafone Mobil İmza Hizmet Taahhütnamesi ve TurkTrust Niteliklik Elektronik Sertifika Taahhütnamesi) okuyup imzaladıktan sonra başvurunuz alınır. Başvurunuzu takip eden bir hafta içerisinde Vodafone Müşteri Hizmetleri tarafından teyit maksatlı aranırsınız. Belirlenen kimlik doğrulama işlemlerinden sonra aktivasyonunuz gerçekleştirilir ve Vodafone Mobil İmza üyeliğiniz başlar.
Vodafone Mobil İmza Nasıl Kullanılır?
Vodafone mobil uygulamasındaki İMZALA butonuna tıklayın. Akabinde, firma işlem belgelerini hazırlayıp size işlemin özetini sunar. Eğer onaylıyorsanız TAMAM tuşuna tıklayın. Daha sonra parmak iziniz telefonunuza gönderilir. Eğer parmak izinizi de onaylıyorsanız bir kez daha TAMAM tuşuna dokunun. En son, mobil imza şifrenizi gireceksiniz. Bu adımı da tamamladıktan sonra elektronik ortamda imza atmış olacaksınız.
Mobil İmza Nerede Kullanılır?
Mobil imzayı e-Devlet başta olmak üzere çoğu kamu kurumunun internet adresinde ve özel kurumlardaki işlemlerinizde kullanabilirsiniz. Ayrıca, operatörünüzdeki işlemlerinizde de mobil imzadan faydalanabilirsiniz. İşte, mobil imzanın kullanıldığı alanlar:
-
Operatör uygulaması
-
E-Devlet
-
Bankacılık
-
Kamu kurumları
-
Bilişim
Operatörler arasında en geniş kullanım alanını Vodafone sunmaktadır. Vodafone’un mobil imza uygulaması sayesinde aşağıdaki kurumlarda işlemlerinizi yürütebilirsiniz:
-
E-Devlet
-
A101
-
AKBANK
-
ADALET BAKANLIĞI
-
GAZİOSMANPAŞA BELEDİYESİ
-
GEBZE BELEDİYESİ
-
EPDK
-
HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI
-
KAMU İHALE KURUMU
-
KARAYOLLARI
-
KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
-
PENDİK BELEDİYESİ
-
SAKARYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
-
KREDİ KAYIT BÜROSU
-
ŞEKERBANK
-
TARIM BAKANLIĞI
-
TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ
-
TEİAŞ
-
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ VE İLAÇ KURUMU
Diğer operatörler de kamu kurumlarında mobil imza hizmetinin kullanımına olanak sağlamaktadır.