28 yıl önce Filistin'den geldi, Türkiye'nin en iyi doktorlarından biri oldu

Filistin'in Gazze kentinden 1994 yılında okumak için Türkiye'ye gelen Doç. Dr. Hamad Dheir 1995 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı. Başarılı bir eğitim hayatı geçiren Dheir 2001 yılında doktorluğa başladı.

GİRİŞ 08.02.2022 17:39 GÜNCELLEME 08.02.2022 17:39
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Gazze'deki imkansızlıklar sebebiyle 1994 yılında tıp fakültesi okumak için Türkiye'ye gelen Doç. Dr. Hamad Dheir işe önce Türkçe öğrenmekle başladı. Başladığı kurs sayesinde Türkçesini geliştiren Dheir, 1995 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandı. Başarılı bir eğitim hayatının ardından 2001 yılında doktorluğa başlayan Hamad Dheir, hayali olan organ nakli için birçok kurumda çalıştı. Başarılı olmak için çok çaba sarf eden Hamad Dheir, şimdiler de Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kurulan ve başkanı olduğu Böbrek Nakli Merkezi’nde ekibiyle başarılı operasyonlara imza atıyor.  2012 yılında Türk vatandaşlığı alan Dheir, evlendiğini ve ülkede yabancılık çekmediğini aktardı. Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi'nde ekibi ile birlikte başarılı operasyonlara imza atan Dheir, "Türkiye'de yaşamaktan son derece mutluyum" dedi.

28 yaşındaki genç koronavirüsü atlattı, ciğerleri iflas edince hayatını kaybetti28 yaşındaki genç koronavirüsü atlattı, ciğerleri iflas edince hayatını kaybetti

İLK 1-2 YIL OLDUKÇA ZORDU

Türkiye'ye geliş sürecini anlatan Doç. Dr. Hamad Dheir, "Aslında Filistinliler olarak, Türkiye’ye karşı özel bir sempatimiz var. İşgalden dolayı tıp fakültesi okumak isteyen gençler mecbur yurtdışına çıkmak zorunda kalıyor. Yurtdışı için ilk tercihler genellikle Türkiye oluyor. Duygusal ve sempati duyusu ağırlık basıyordu, ben de Türkiye’yi tercih ettim. Gazzeliyim ve 1994 yılında Türkiye’ye geldim. Oldukça zor geçti ilk 1-2 yıl, hazırlık ve Türkçe öğrenme süreci, unutulmaz anlar var tabi. Heyecan vericiydi. Gideceğim adrese gidene kadar baya bir zorlandım. 1994 yılında Türkçe dilini öğrendikten sonra 1995 yılında Ege Üniversitesi’nde Tıp Fakültesi’ne başladım. 2001 yılında mezun olduktan sonra yine aynı üniversitede İç Hastalıkları İhtisasa başladım. Mesleğe ilk atıldığımdan itibaren ismim biraz farklı okunduğu ve telaffuz edildiği için ilk tanıştığım hastalardan mutlaka 'Nerelisiniz?' sorusunu alıyordum. Tabi sonraki süreçte hiç kimse yadırgamadı. İşgal ve ambargolar sebebiyle 2012 yılından beri memleketime gidemedim. Ailem orada, ben buradayım. Zor bir süreç. Türkiye'de yaşamaktan son derece mutluyum, 2 tane kızım var, yabancılık hissetmiyorum. Bu ülkenin bir ferdi olarak duygu besliyorum. Burada çalışmaktan son derece mutlu ve memnunum" dedi. 


   
PANDEMİYE RAĞMEN 90 VAKA NAKLİ YAPTILAR

Eğitim süreci ve gerçekleştirilen nakillerden bahseden Dheir, şu ifadeleri kullandı: 
"2006’da ihtisas bittikten sonra Ege Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalında Nefroloji Yan Dal İhtisasına başladım ve 2009’da Nefroloji İhtisasımı bitirdikten sonra özel sektörde organ naklinde çalışmaya devam ettim, farklı böbrek nakli merkezlerinde çalıştım. Daha sonra yaklaşık 2 yıl Bartın da nefrolog olarak çalıştım. Tekrar özel sektörde böbrek nakli ile uğraştım. 2017 yılında doçentlik unvanını aldıktan sonra Böbrek Nakli Merkezi kurma sürecine biraz hız kazandırdık. Nefroloji Bilim Dalı olarak Genel Cerrahi hocalarımızla birlikte 2019 yılında Böbrek Nakli Merkezi kurulmuş oldu. Bu merkez, 2019 yılında Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve başhekimliğimiz gayretleri sayesinde kuruldu. Merkezimiz açıldıktan sonra ilk canlıdan böbrek nakli operasyonunu başarıyla gerçekleştirdik. 2019’dan bu yana pandemiye rağmen yaklaşık 90 vaka nakli gerçekleştirdik. Bunların yaklaşık yüzde 10’u kadavradan olan böbrek nakilleri. Geri kalanı ise canlıdan böbrek nakli operasyonları. Türkiye ve uluslararası standartlarında sonuçlarımız oldukça iyi. Nefrolji bilim dalında çok iyi şeyler başarıyoruz. Git gide büyüyoruz, eğitim anlamında da çok iyi eğitim verdiğimizi düşünüyoruz. 2019’dan beri böbrek nakli operasyonlarını gerçekleştiriyoruz. İnşallah pandemi bittikten sonra hedefimiz yıllık en az 60-70 nakil gerçekleştirmek. Aynı zamanda da uluslararası standartlarda sağlık turizmi ruhsatımız var. Bu yönde de çalışmalarımız var"

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 11
  • meburus 2 yıl önce Şikayet Et
    Adamın çalışma koltuğu yırtık ama belli ki takıntılı bir adam değil....Helal olsun...Bu kibirli bir insan olmadığını gösterir...
    Cevapla
  • vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Küçük bir klinikte çalışan Lübnan lı doktor denk gelmişti. Kulak burun boğaz. Hayatımda onun kadar güler yüzlü şefkatli , tatlı dilli ve en kısa yoldan tedavi eden doktor görmedim. doktorluk mesleğinin hakkını tam vermişti.
    Cevapla
  • Hacı başar 2 yıl önce Şikayet Et
    Doktorluk mesleğinin hakkı güler yüz mü, güler yüzü sadece doktordan mı bekliyosunuz memlekette
    Cevapla
  • H İbrahim 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir on sene sonra Almanya’dan benzer haberler okumaya başlarız Türkiye’den gelen doktorların başarılarını
    Cevapla
  • m,Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah razi olsun hocamdan cok iyi bir doktor
    Cevapla
  • masallah 2 yıl önce Şikayet Et
    massallah filistine selam olsun ..seviyoruz sizleri
    Cevapla
  • metin 2 yıl önce Şikayet Et
    Reis Filistinliler için çok şey yapıyor görüyoruz milletce.Ama Reise kanlı düşmanTürk hastanesinde çalışan devletden maaş alıp ense yapan Filistinli doktorda var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
79 canımızın gittiği yangından yeni görüntü! Çaresizce bekleyiş kamerada
Trump'tan son dakika Rusya ve savaş açıklaması! Putin'e ilk tehdit! 1,5 milyon asker...