Osmanlı İmparatorluğu'nun unutulmaya yüz tutmuş hatıratı: “Haddi aştık…”

1299 yılında Osman Gazi dedemizin kurup adını bahşettiği Osmanlı İmparatorluğu, 1922 yılına kadar 3 kıtaya hükmetti, 6 asır boyunca İslam coğrafyasının koruyuculuğunu üstlendi. İmparatorluğun torunlarına miras olarak bıraktığı birçok gelenek olmasına karşın bunlardan bazıları ya unutuldu, ya da unutulmaya yüz tuttu. O geleneklerden biri de maneviyatıyla her kesimden insanı etkileyen “Haddi aştık” deyişi.

Osmanlı İmparatorluğu'nun unutulmaya yüz tutmuş hatıratı: “Haddi aştık…”
Osmanlı İmparatorluğu'nun unutulmaya yüz tutmuş hatıratı: “Haddi aştık…”
GİRİŞ 04.03.2022 16:53 GÜNCELLEME 04.03.2022 16:53
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Bilecik’e bağlı Söğüt ilçesinde kurulan Osmanlı Beyliği, zamanla devlete ve imparatorluğa dönüştü. Devletin yöneticilerine ilişkin anlatılan rivayetler kadar halkın benimsediği gelenekler de günümüze kadar tazeliğini korudu. Ancak, bu geleneklerden bazıları günümüzde ya unutulmuş, ya da unutulmaya yüz tutmuş vaziyette. Bu geleneklerin başında da “Haddi aştık” deyişi geliyor.

Osmanlı İmparatorluğu haddi aştık geleneği

Sultan Selim-i Evvel (I. Selim) döneminde Mekke ve Medine’deki kutsal emanetlerin İstanbul’a taşınması, dedelerimizi İslam coğrafyasının öncü devleti yapıyordu. Halkın da tıpkı hükümdarlar gibi Peygamber Efendimize (s.a.v) karşı sonsuz saygısı ve sevgisi vardı. “Haddi aştık” deyişi de böyle bir iklimde doğdu.

Osmanlı Halkının Efendimize Olan Sevgisinin Tezahürü: “Haddi Aştık…”

Rivayete göre, Osmanlı İmparatorluğu’nda birine yaş sorulacağı sırada; eğer kişinin yaşı 63’ü geçtiyse “Haddi aştık” deyişini kullandığı söylenir. Buradaki maksat, Peygamber Efendimizin (s.a.v) 63 yaşında (12, Rebiu’levvel Pazartesi) vefat etmesiyle ilgilidir.

Osmanlı İmparatorluğu gelenekleri

Halkın Efendimize duyduğu sonsuz saygı ve sevgiden ötürü, yaşça büyük kimseler bu deyimi yıllar boyu kullanmıştır. Günümüzde de ara ara hatırlanan bu deyiş, İmparatorluğun unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri arasındadır.

“Hanende Saadeti Buldun Mu?”

Yine Osmanlı İmparatorluğu döneminde halk arasında evlilik ve bekârlık durumları doğrudan sorulmazdı. “Evli misin?”, “Bekar mısın” soruları karşıdaki kişiyi incitmemek için tercih edilmezdi. Bunun yerine daha zarif bir ifade tercih edilir ve “Hanende saadeti buldun mu?” diye sorulurdu. Bekâr olan kimseler de bu soruya “Hanem virane” cevabını verirdi.

Hanende saadeti buldun mu geleneği

Tıpkı “Haddi aştık” geleneği gibi “Hanende saadeti buldun mu?” sorusu da unutulmaya yüz tutmuş incelikler arasında yer alıyor.

YORUMLAR 37
  • Mehmed Salih 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz de inşaallah şöyle küllî bir tevbe ederiz bu Miraç gecesi ta ki haddi aşanlardan olmayalım kabirde Peygamberimiz (A.S.M)'ın yüzüne bakacak yüzümüz olsun herkese hayırlı kandiller...
    Cevapla
  • Simay 2 yıl önce Şikayet Et
    Ecdat bambaşka bir insanlarmış. Şimdi nerede böyle bir incelik düşünce. Onlar tam ehli-sünnet yaşamış. Şimdi bizim vay halimize. O yıllarda doğmayı yaşamayı isterdim
    Cevapla
  • Anka 2 yıl önce Şikayet Et
    Devleti bir varlığa benzetirsek varlığın bir beden bir de ruhu vardır. Osmanlı Devleti 1918'de zincire vurulmuş, bedeni esarete mahkûm edilmiş ama ruhunu yitirmediği için 1919'dan 1923' e kadar zincirlerini kırıp küllerinden yeniden doğmuştur. Devletin sadece çehresi değişmiş, ruhu hâlâ yaşamaktadır. İmparatorluk meselesine gelince bizde devlet yöneticileri imparator olmamış, sultan, han, hakan vb. unvanlarla anılmıştır. Ayrıca imparatorluklar sömürü ve asimilasyon politikası ile ayakta kalmışlar, Osmanlı ise kendinden vererek. Bu yüzden Osmanlı bir cihan devletidir.
    Cevapla
  • Osmanlı torunu 2 yıl önce Şikayet Et
    İngiliz Yunan v.s Atatürk’ü kullanarak osmanlımızı dilimizi alfabemizi ecdadımızı katletmişlerdir.. Kimse bunu söylemez
    Cevapla
  • Ahmet Büyükşar 2 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlıca da bir imparatorluk dilidir. Bütün dillerden kelime, Kelime üretme medodları, harf, rakam vb. alarak dünya dili oluşturmuş lar. Maalesef tek kalemde tamamı bı yer ile yeksan etmişler.
    Cevapla
  • Atıf san 2 yıl önce Şikayet Et
    Benimde katkım olsun Osmanlı devleti diye bir devlet ben duymadim duyan varsa soylesin.osmanli (yanlışım varsa duzeltin.) 52 devlet ve krallıklardan oluşan cihan İMPARATOR,,lugudur .saygılar.
    Cevapla
  • Cevat 2 yıl önce Şikayet Et
    Doğrudur Osmanlı Devleti diye bir devlet yoktur. Ama Osmanlı Imparatorluğu da yoktur. O devletin adı " Devlet-i Aliye" dır. Hanedanın adı Osmanoğulları hanedanıdır.
    Cevapla
  • KARTAL 2 yıl önce Şikayet Et
    İmparatorluk kendisinden başkalarını sömürme, güç için savaşma Hak ve adalet gibi refah gibi kavramlardan ziyade materyalizm kokuyor onun için imparatorluk yerine Devlet denilmesi daha hoş olur kanaatindeyim.
    Cevapla
  • Melo 2 yıl önce Şikayet Et
    Orda tarihi Bir hata var. Osmanlı imparatorluğu 1918 de sona ermiştir. 1922 de değil
    Cevapla
  • Anda 2 yıl önce Şikayet Et
    Doğru bilgi 5 Mart 1922 yılında çıkarılan iki maddelik bir kanunla tarihe intikal etmiştir bilip bilmeden konuşmayın
    Cevapla
  • Zeki 2 yıl önce Şikayet Et
    1922, 1918 savaş bitti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! İşte aidat zammı için konuşulan rakamlar...
Kar başlıyor..Meteoroloji'den son dakika açıklaması