Darüşşafaka Cemiyeti ve Yaşar Kemal Vakfı’ndan anlamlı iş birliği
Darüşşafaka Cemiyeti ile Yaşar Kemal Vakfı iş birliğiyle “Edebiyat ve Yaşam: Yaşar Kemal ile Sorgulamanın, Düş Kurmanın, Yeniden Yaratmanın Arayışı” anma etkinliği gerçekleşti.
Darüşşafaka Cemiyeti ile Yaşar Kemal Vakfı iş birliğiyle “Edebiyat ve Yaşam: Yaşar Kemal ile Sorgulamanın, Düş Kurmanın, Yeniden Yaratmanın Arayışı” anma ekinliğinde gerçekleştirilen Öğretmen Forumu’nda yeni dönemin yol haritasının adımları “Ortak Akıl, Ortak Gönül” denilerek atıldı.
Ortak akıl, ortak gönülle bir araya geldiler
“Dünyayı tadına vararak derinlemesine sevmek hiç kolay bir iş değildir” diyordu Yaşar Kemal Darüşşafaka Cemiyeti ve Yaşar Kemal Vakfı, yaptıkları iş birliğiyle, Yaşar Kemal’in kişiliğinin ve edebiyatının özündeki doğa ve insan sevgisini, temel insani değerlere bağlılığını yeni kuşaklarla paylaşmaya yönelik proje ve etkinliklere ağırlık vereceklerini duyurdular. Yaşar Kemal’in hayattayken ön hazırlıklarını yaptığı bu iş birliğini hayata geçirirken; 26 Şubat 2022 günü düzenlenen Öğretmen Forumu’nda katılımcılar deneyim ve görüşlerini paylaşarak ortak bir yol haritası oluşturmak için katkıda bulundular. Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban Gökçeli, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem ve bu iş birliğinin öncülerinden Davut Ökütçü’nün açılış konuşmalarını, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in Yaşar Kemal’e saygı konuşması izledi. Prof. Dr. Levent Yılmaz, Doç. Dr. Cihan Erdönmez, Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu ve Zülfü Livaneli toplantıda aktarılan görüş ve deneyimleri kendi katkılarıyla zenginleştirdiler.
Yaşar Kemal’in Darüşşafaka’yla hep güçlü bir gönül bağı vardı
Gerçekleştirilen anma etkinliğinde, Yaşar Kemal’in yazar, gazeteci ve şair kimliğinin yanı sıra 1940’lı yıllarda Adana’nın Bahçeköy'ünde öğretmenlik yaptığını ve yaşamı boyunca da öğretmenlik anılarını sevgiyle, özlemle paylaştığını, kısaca Yaşar Kemal’in hayatında eğitimin her zaman bir tutku olduğunu ifade eden Ayşe Semiha Baban Gökçeli, Yaşar Kemal’in sözlü vasiyetini yerine getirmek için bir araya geldiklerini belirtti. Yaşar Kemal’in, "Öğretmenlerin bir milleti ayakta tutabilmek için savaşı, kahramanca bir savaştır. Bir milletin onurunu, kültürünü, tekmil varlıklarını ayakta tutabilmek için. İnsan soyunu, bunca korkunç zorluklar içinde savaşarak, onurlandıran bir insan bölüğüdür Türk öğretmenleri.” yazısını hatırlatan Ayşe Semiha Baban Gökçeli, Yaşar Kemal’in Darüşşafaka ile hep güçlü bir gönül bağı olduğunun altını çizdi. Onun dünyaya, insana, doğaya sevgi ve saygıyı aşılayan eğitim özlemiyle, eğitimde fırsat eşitliği misyonu doğrultusunda nice çocuğun yolunu açan ve yaşamlarını değiştiren Darüşşafaka’nın eğitim anlayışının çok örtüştüğünü de ifade etti.
“Edebiyatla, sanatla dünyayı derinlemesine ve tadına vararak sevecek, gençlerle birlikte daha güzel, daha insanca bir dünyaya birlikte katkı yapalım” çağrısında bulunan Ayşe Semiha Baban Gökçeli, değerli öğretmenlerin edebiyatı ve sanatı öğrencilerin yaşamlarına katarken kullandıkları yöntem, deneyim ve görüşlerinin Darüşşafaka Cemiyeti ve Yaşar Kemal Vakfı iş birliği yol haritasını çıkarmak için kendilerine destek olacağını dile getirdi.
Çocuklarımızı zengin kültürel geçmişimizle buluşturacağız
Yaşar Kemal’in üretici ve dönüştürücü yönünün bu iş birliğine ilham olmasını canıgönülden dilediğini belirterek sözlerine başlayan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem, “Yaşar Kemal’in bu coğrafyadaki izi, Darüşşafakalı çocuklarımızı zengin kültürel geçmişimizle buluşturacak. Yaşar Kemal’in kalemiyle hayat verdiği yoksul halkın çocuklarının yolunu eğitimle açan bir Cemiyet olarak, 1863'ten bu yana insanımızın kaynaklarıyla binlerce çocuğumuza yeteneklerini keşfedip geliştirebilecekleri eğitim olanağı sunuyor ve yeryüzünde başka örneği olmayan bir eğitim hareketine imza atıyoruz” dedi.
Yaşar Kemal’in özgürlük, eşitlik, insan ve doğa sevgisi, kültürel farklılıklara saygı ve sahiplenme değerleriyle Darüşşafaka Cemiyeti değerlerinin benzerliği, iki kurumu “Ortak Akıl, Ortak Gönül” söylemiyle bir araya getirdi.
Yaşar Kemal Vakfı’nın amaçları ile Darüşşafaka’nın eğitim felsefesinin örtüşmesi; Vakfın gençlere katmak istediği zenginlikleri, Darüşşafaka’nın öğrencilerinin yaşamlarına katması bu iş birliğinin başlangıç noktasını oluşturdu.
Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem, “Darüşşafaka olarak, bir yandan ‘eğitimde fırsat eşitliği’ misyonumuzu sürdürürken, diğer yandan da bizlere emanet edilen değerlere sahip çıkmaya devam ediyoruz. Bu değerli iş birliğinde, Darüşşafaka’ya katkıları için huzurlarınızda Yaşar Kemal Vakfı’na ve projede görev alan herkese kurumumuz adına, en derin şükranlarımı sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Edebiyatı ve sanatı gençlerin hayatlarının bir parçası haline getireceğiz
Yaşar Kemal Vakfı ve Darüşşafaka Cemiyeti, Türkiye’de yürüttükleri tüm işlerinde, projelerinde ve attıkları adımlarda benzer vizyon ve amaçlarla hareket ediyor. Yaşar Kemal’in özgürlük, eşitlik, insan ve doğa sevgisi, kültürel farklılıklara saygı ve sahiplenme değerleriyle Darüşşafaka Cemiyeti’nin değerleri örtüşüyor.
Darüşşafaka Eğitim Kurumları ile öğretmenler Yaşar Kemal’in insan ve doğa sevgisinde buluştular
Darüşşafaka Eğitim Kurumları ve öğretmenlerin katıldığı etkinlikteki sunumlar Yaşar Kemal’in dünyaya, insana ve doğaya sevgisinin örneklerini göstererek; insanı insan yapan temel değerleri ve insandaki yaratıcılığı diri tutan, insana yaşama gücü veren önemli yaşam kaynaklarını hatırlattı.
Edebiyatı ve sanatı hayatlarının bir parçası haline getirme gereğinin farkında olan öğretmenler, eğitime tutkuyla bakan Yaşar Kemal’in doğaya bakışının günümüz dünyasında ne kadar gerekli olduğunun da altını çizdiler.
Darüşşafaka Hakkında
Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti, annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz ve yetenekli öğrencilere kaliteli eğitim olanağı tanıyarak onların yaşamlarını değiştiriyor. “Eğitimde fırsat eşitliği” misyonuyla 1863 yılından bu yana çalışan Cemiyet, bugüne kadar binlerce çocuğun Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda çağdaş koşullarda okumasını ve yükseköğrenimleri esnasında burs almalarını sağladı. Tarihi boyunca ülkenin gelişiminin bireylerin gelişmesine paralel olacağı ilkesi ile hareket eden ve “eğitimle değişen yaşamlar” misyonunu benimseyen Cemiyet, 10 yaşında ailelerinden emanet aldığı çocukların; Atatürk ilkelerine bağlı, yaşam boyu öğrenen, araştıran, sorgulayan, çağdaş, özgüvenli ve topluma karşı sorumlu bireyler olarak yetişmesini sağlıyor.
Bugün Türkiye’nin dört bir yanından sınavla belirlenen 1000’e yakın öğrenci, İstanbul Maslak’taki Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda 8 yıl boyunca tam burslu ve yatılı okuyor. Yabancı dil ağırlıklı kaliteli bir eğitim sürecinden geçen öğrenciler, sosyal ve kültürel anlamda da tam donanımlı bireyler olarak yetişiyor.
2015 yılında Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) tarafından Özel Danışmanlık Statüsü’ne layık görülen Darüşşafaka Cemiyeti, yine Birleşmiş Milletler’in en büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri olan UN Global Compact üyesidir. 2013 yılında kurumsal yönetim derecelendirme çalışması yaptırarak yönetiminin şeffaflığını, hesap verebilirliğini ve sürdürülebilirliğini belgeleyen ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti, 2018 yılında notunu 9,50'ye, 2019’da 9.54’e, 2020’de 9,66’ya, 2021 yılında ise 9,74’e yükseltmiştir.
Yaşar Kemal Vakfı Hakkında
Yaşar Kemal Vakfı; “Ben ‘angaje’, bağımlı bir yazarım, kendime ve söze ve insanın onuruna bağımlıyım” diyen Yaşar Kemal’in değerleri ve duruşu (özgürlük, eşitlik, insan ve doğa sevgisi, kültürel farklılıklara saygı ve sahiplenme) doğrultusunda, Türkiye ve dünya toplumları nezdinde Yaşar Kemal’in bakış, yaklaşım ve değerlerini yaygınlaştırmak için 2016 yılında kuruldu.
Vakfın kurucuları Prof. Dr. Teoman Akünal, Talha Apak, Ayşe Semiha Baban Gökçeli, Zülfü Livaneli ve Davut Ökütçü’dür. İkametgâhı İstanbul olan vakfın Yönetim Kurulu Başkanlığını, Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban Gökçeli üstlenmektedir.
Yaşar Kemal arşivi oluşturma çalışmaları Vakıf’ın öncelikli işi olarak devam etmektedir. Basılı ve dijital medyada yer alan Yaşar Kemal ve Vakıf’la ilgili haber, makale ve fotoğraflar taranıp arşivlenmekte; konusu doğrudan Yaşar Kemal olan veya Yaşar Kemal’le ilgili her türlü anı, belge ve bilginin yer aldığı kitaplar arşive katılmaktadır. Yaklaşık 10 bin civarındaki dijital fotoğrafın alt başlıklara ayrılıp bilgi notu ekleme çalışması devam etmektedir. Arşiv çalışmalarına 2018 yılında “Sözlü Tarih” başlığı eklenmiş; Yaşar Kemal’a ait bilgi ve anısı olan kişilerle yapılan söyleşiler görsel ve işitsel olarak kayıt altına alınmıştır. Ayrıca “Öğretmen-Öğrenci Projesi” ve “Yerel Yönetimler ve STK’lar ile Yaşar Kemal Anma Programları” çalışmaları devam etmektedir.