Richat Yapısı ya da Dünya'nın Gözü / FOTOGALERİ

Uzaydan görüldüğü için NASA onu Astronot Feneri olarak adlandırıyor. Bilimciler ona Richat Yapısı diyor.. Gizem meraklılarına göre ise o 'Dünya'nın gözü'. Hangisine inanırsanız inanın bilinen tek şey bu oluşumun sırrının hala çözülememesi...

Richat Yapısı ya da Dünya'nın Gözü / FOTOGALERİ
Richat Yapısı ya da Dünya'nın Gözü / FOTOGALERİ
GİRİŞ 23.05.2008 08:59 GÜNCELLEME 23.05.2008 08:59

Bilim dünyasında adı Richat Structure ya da 'Richat Yapısı'. NASA'ya göre 'astronotların feneri'. Çünkü uzay istasyonundan görünüyor. Uzay mekiklerinin Dünya'ya dönüşü sırasında astronotlar bu 'yapıdan', aynen gemilerin deniz fenerlerinden yararlandıkları gibi yararlanıyor.

Afrika kıtasında, Moritanya'da bulunan bu yapı, ilk uzay uçuşları sırasında astronotların dikkatini çekti. 1970'li yıllarının ortalarında bilim adamları yapıyı incelenmeye başlandı. Moritanya çölünde 50 kilometrelik çapında bir çukur.



FOTOGALERİYE GİRİŞ



Yuvarlak şeklinden yola çıkılarak, önceleri bir göktaşının Dünya'ya çarpması sonucu oluştuğu ileri sürüldü. Ancak bunu kanıtlayacak yeterli belge bulunamadı.

Ardından erozyon sonucu oluştuğu söylendi. Ancak bu tezi de destekleyecek yeterli veri bulunamadı.

Volkanik bir yapı olduğu da savunuldu. Ancak çukurun etrafında hiç volkanik kalıntı bulunamadı.

Mavi rengi ise, çukurun duvarlarını oluşturan, Paleozoik döneminden kalma kuvartz kristallerinden geliyor. Dev mavi çukur uzaktan bir göz gibi göründüğünden, bilim adamları tarafından 'Dünya'nın gözü' olarak da anılıyor...



(Hürriyet)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya-Ukrayna savaşında sürpriz gelişme! Son dakika ateşkes duyurusu
Yerel seçimlerden beri bir ilk: Özgür Özel'in uykularını kaçıracak anket!