Zerzevan Kalesi hikayesi nedir? UNESCO Dünya Mirası Listesine giren Zerzevan Kalesi tarihi...
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınan Zerzevan Kalesi, dünyanın en iyi korunan askeri birlik merkezidir. Zerzevan Kalesini bu denli önemli yapan en önemli unsur ise yüzlerce yıldır ayakta kalmasından ziyade her kültür ve medeniyete ait izlerini barındırıyor olmasıdır. Peki Zerzevan Kalesi nerede?
Üç bin yıllık tarihi ile Türkiye topraklarında yaşayan en önemli yapılardan biri olan Zerzevan Kalesi, Roma İmparatorluğunun Doğu sınırında yer alan en önemli garnizonu olmasının dışından aslında çok daha köklü geçmişe sahip olmasıdır. Anadolu'nun en eski sakinlerinden biri olan Asurluların yaptırdığı, Asurlulardan sonra da Perslerin Zerzevan Kalesi kullanıldığı bilinir. Anadolu'nun en kıymetli bölgesinde yer alan Zerzevan Kalesi, medeniyetler arasındaki en keskin sınırı çizmesinin yanında kaleye sahip olanların ellerini önemli şekilde güçlendirdiği ayrıca aktarılır.
Boraltan Köprüsü olayı nedir? Boraltan Köprüsü nerede?
Zerzevan Kalesi Tarihi
Diyarbakır ve Mardin sınırında yer alan Zerzevan Kalesi, 2014 yılında başlayan kazılarda tarihin en öneli garnizonu olduğu ortaya çıkar. Günümüze ulaşan kaleni Roma İmparatorluğuna ait olduğu belirlense de kalenin bulunduğu yerde binlerce yıldır bir karakolun olduğu aktarılır. Doğu'nun hakimi Asurlular'ın başkenti, Orta Doğu'nun hakimi Perslerin ise Batı'ya açılan kapısı olarak değerlendirilen Zerzevan Kalesi, daha sonrasın Roma'nın doğu sınır garnizonu olarak kullanılır.
Zerzevan Kalesi, sadece askeri bir kale olarak değerlendirilmemelidir. Doğunun verimli topraklarında tarımla hayatını sürdüren halk, Zerzevan Kalesinde kalırlar. Halk tarım ve hayvancılıktan üretmeye, para kazanmaya devam ederken aynı zamanda askerlerin kanatları altında güvenliklerini sağlardı.
Doğu ve Batı'nın en önemli sınır noktası olan Zerzevan Kalesi, Roma İmparatorluğu döneminde Sasanilerle olan mücadelede önemli bir rol üstlenir. 7. yüzyılda İslam ordularının giderek geniş toprakları açılması sonucunda Zerzevan Kalesine kadar ulaşır. Zerzevan Kalesi ve bulunduğu bölge olan Mardin ve Diyarbakır'ın İslam Devleti tarafından fethedilmesiyle kale eski ehemmiyetini yitirir.
Zerzevan Kalesi Önemi
Zerzevan Kalesini önemli kılan en kıymetli özelliği, günümüze kadar çok iyi korunmuş olmasıdır. Anadolu'da hala ayakta kalan Roma İmparatorluğuna ait bir garnizonun oluşu, Anadolu'nun zenginliğine yeni bir renk katması ve kültürel mirasa çeşitlilik katması bakımından oldukça önemlidir. Bunun yanında kalenin içerisinde kilisenin, yer altı sığınağı, sarnıç ve henüz ne amaçla yapıldığı tam olarak tespit edilememiş yapılar yer almaktadır.
Dünyada ayakta kalan son Mithas Tapınağına ev sahipliği yapan Zerzevan Kalesi, ezoterik bazı simgelerin en belirgin şekilde yer aldığı ve bu simgelerin günümüze kadar en belirgin şekilde yer alması, ezoterik düşünceleri benimsemiş kişiler tarafından ilgiyle ziyaret ediliyor. Ezoterizme ilgisi olanların ve hatta ezoterik inanışları benimseyenlerin binlerce yıldır kalede ayin yaptığı ortaya atılır. Zerzevan Kalesi, Mithas Tapınağı, Anadolu'da Göbeklitepe'den sonra en önemli ikinci pagan tapınağı olma hüviyetine sahiptir.
Zerzevan Kalesi ve Mithas Tapınağı
Diyarbakır'daki Zerzevan Kalesi'nde yer alan Mithas Tapınağı, son günlerde dünyanın en çok merak edilen Rothschild ve Rockefelle aile üyeleri tarafından ilgili ile ziyaret edilmektedir. Bu ilginin basında fark edilmesi sonucunda sosyal medyada Zerzevan Kalesi'ne olan merakın daha da artmasına neden olmaktadır.
Zerzevan Kalesi Nerede?
Zerzevan Kalesi, Mardin ve Diyarbakır sınırları arasında yer alan Çınar İlçesine bağlı Demirölçek Mahallesinde yer almaktadır.