Karot testi başvurusu nereye yapılır? Sonucu olumsuz çıkarsa ne olur? 2023 Karot testi fiyatı

Yüzyılın depremi olarak adlandırılan yaşanılan felaket sonrası korkuya kapılan vatandaş, çareyi karot testini araştırmada buldu. Bulunulan binanın dayanıklılık gücünü ölçebilen ama binaya zarar vermeyen testlerden bir tanesi de karot testi.

Karot testi başvurusu nereye yapılır? Sonucu olumsuz çıkarsa ne olur? 2023 Karot testi fiyatı
Karot testi başvurusu nereye yapılır? Sonucu olumsuz çıkarsa ne olur? 2023 Karot testi fiyatı
GİRİŞ 01.03.2023 15:32 GÜNCELLEME 10.04.2023 14:30
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Asrın felaketinin ardından pek çok bina miladını doldurmadan yerle bir oldu. Vatandaşlar depremle birlikte binaların dayanıklılık gücünü ölçen testlerden biri olan karot testini araştırmaya başlayıp yeniden gündeme getirdi. Her an deprem olacakmış korkusuyla endişe içinde hayatına devam etmeye çalışan vatandaşlar kendini güvence altına almak istiyor.

KAROT TESTİ NEDİR? KAROT NASIL YAPILIR?

Binaların deprem dayanıklılığını ölçmede kullanılan en etkili yöntemlerden biri olan karot testi, uygulanan bina duvarından karot makineleri ile silindir şeklinde bir beton örneğinin alınmasıyla hazırlanıyor.

Uzmanlar eşliğinde uygun bölgeden örnek alındığı takdirde binanın sağlamlığı için oldukça güvenilir bir test olmakla berber vatandaşların da ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Ek olarak karot testinin dışında diğer sağlamlık testleri de yapının depreme dayanıklılığını tespit etmede büyük fayda sağlamaktadır.

KAROT TESTİ BİNAYA ZARARLI MI?

Beton örneğinin alındığı bölgenin bu teste uygun ve elverişli olması oldukça mühim. Rastgele bir binanın uygun olmayan bir bölgesinden karot testi almak mevcut yapıyı bozmaya yol açabilir. Belirli bir plan ve kontrol dahilinde yapılması gereken bu test aksi halinde bina için risk oluşturabilir.

KAROT TESTİ SONUÇLARI OLUMSUZ ÇIKARSA NE OLUR?

Deprem yönetmeliğine göre yapılan testlerde C20'nin altında kalan betonlar risk grubu içerisinde sayılıyor. Ayrıca bu tarz bir durumda ihbar olarak kabul edilen söz konusu bu bina için gerektiğinde kentsel dönüşüm işlemi gereğince yıkım işlemi başlatılabiliyor. Binanın sağlam olmadığını ilk olarak rapor şeklinde hak sahiplerine bildiriliyor. Her bina kendi projesine uygun bir şekilde vatandaşlara tekrardan kazandırılıyor. 

KAROT TESTİ ÜCRETLİ Mİ? FİYATLARI NEDİR?

Binadaki betonun karot makineleriyle kalite testinden geçmesi sonucu yapılan bu testin fiyatı bölgesel olarak farklılık göstermekle birlikte özel şirketler aracılığıyla yapıldığı takdirde kurumdan kuruma değişmektedir. Belediyelerden alınmak istenen bina sağlamlık testlerinde ise ücretsiz olanağı bulunmakta.

KAROT TESTİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Karot testi için ikamet edilen bölgenin Belediye Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü aracılığıyla başvuru gerçekleştirilebilir. Bunun dışında Belediye'ye de başvuru yapılabilir. Başka işlemlerdeki raporlar için Kaymakamlık Kurumuna başvurulabilir. Ayrıca bazı kurum ve kuruluşlar bina sağlamlık testini özel şirketler aracılığıyla da gerçekleştirebiliyor.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 15
  • lacivert 1 yıl önce Şikayet Et
    işim gereği bir çok bina geziyorum bir çok kez karot testi uygulanan bina gördüm ancak parça alınan yerleri kapatılmış tamiratı yapılmış bina hiç görmedim. ayrıca yapılan işlemler binaya ciddi zarar veriyor bence.
    Cevapla
  • AUG 1 yıl önce Şikayet Et
    4 katli bir binayi yaptırmak için yaklaşık bir senedir Kadiköy Belediyesinde bekliyoruz.Belediyenin dolayisiyla Devletin Harç adi altında aldığı paranın haddi hesabı yok.Tam bir SÖGUSLEME! Böyle sözde Kentsel Yönetim Yapilmaz,parası olmayan nasil öder?
    Cevapla
  • hkn 1 yıl önce Şikayet Et
    15 000 diye duydum
    Cevapla
  • Hazar 2 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlarda bilende var bilmeyende. Aksi gibi benimde bilgim yok. İzliyoruz öyle
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    devletin yapacağı tek bir şey var oda belediyeler hiç bir harç almadan birde faizsiz para verecek o zaman millet rahatlık la yapabilecek bu kadar da zayet vermeden kurtulacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda iniş yapan uçaklara kuleden 'deprem' uyarısı
Eyüpsultan'da İngiliz boksör, taksi şoförünü hastanelik etti