Evde güve kelebeği ve güve yumurtası nasıl yok edilir? Mutfaktaki güvelerden nasıl kurtulurum?

Paket halindeki pirincinizi, bulgurunuzu atmak zorunda bırakan bu küçük canlılar, size zarar vermese de yiyeceklerinize verir. Hemen hemen herkesin evinde olan güve sorunu için neler yapılabilir, evde güve kelebeği ve yumurtaları nasıl yok edilir gelin birlikte öğrenelim!

Evde güve kelebeği ve güve yumurtası nasıl yok edilir? Mutfaktaki güvelerden nasıl kurtulurum?
Evde güve kelebeği ve güve yumurtası nasıl yok edilir? Mutfaktaki güvelerden nasıl kurtulurum?
GİRİŞ 26.08.2024 15:56 GÜNCELLEME 26.08.2024 15:56
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Genellikle havasız ve kapalı alanlarla nemli ortamların oluşturduğu güveler, kıyafetlerde ve bakliyat torbalarında oluşan deliklerle kendilerini ele verebilirler. Bu delikler, tozlar ve ağlar güve istilasının belirtileridir. Sizler de güve kelebeği probleminden şikayetçiyseniz alternatif yöntemler için haberimizi okumaya devam edebilirsiniz...

6 ADIMDA MUTFAKTAKİ GÜVELERDEN KURTULUN!

  1. Kuru gıdaları depoladığınız dolabı veya varsa kilerinizi tamamen boşalttıktan sonra bu alanı iyice temizleyin. Çıkardığınız gıdaları da güzelce inceleyerek güve, güve yumurta ve larvaları olmadığından emin olun. Güvelenmiş gıdalar varsa onları kapalı bir çöp kutusuna atın. Bu çöpü de aynı gün evden çıkarmayı unutmayın.

  2. Dolaptan çıkardığınız gıdaların ambalajlarını da dikkatli bir şekilde temizleyin. Güve larvaları ambalajların girinti ve boşluklarında yuvalanabilir dikkat etmek lazım.

  3. Mutfak dolap ve raflarınızı elektrik süpürgesi veya bezle iyice temizleyin. Kaba temizlikten sonra sirkeye batırılmış bir bezle gıda koyduğunuz bütün dolapları inceden inceye iyice silin. 

  4. Pamuklu bir bezin içine koyacağınız lavanta, biberiye, defne yaprağı ve karanfil karışımını gıda depoladığınız dolapların içine yerleştirirseniz güvelerin yuvalanmasına en başından engel olabilirsiniz. Bu bitkilerin yaydığı kokular güveleri uzak tutacaktır.

  5. Eve yeni gelen gıdaların ambalajlarını da iyice dezenfekte etmeden raflara ve dolaplara yerleştirmeyin. Böylece eskiler gibi yeni ambalajların da temizliğinden emin olabilirsiniz. 

  6. Kuru gıdaların ambalajları genellikle uzun süre depolamaya elverişli değildir. Ayrıca oldukça ince ve dayanıksız olan bu ambalajlar  kolaylıkla delinebilir ve hava alabilir. Bu yüzden pirinç, un ve benzeri gıdaları depolamak için hava geçirmez kavanozlar kullanmak genellikle daha iyi bir fikirdir. Kavanozlar kullandığında herhangi bir güve üremesi durumuyla karşılaşsanız bile kavanozdan dışarı çıkması mümkün olmadığından yayılmasını en baştan engelleyebilirsiniz.

ÇAY VE KAHVELERİ NASIL GÜVELERDEN KORURUZ?

Defne yaprağı tahıllar ve kuru bakliyatlar için bir çözüm olabiliyor ama çay ve kahve kavanozlarına konulduğunda bu malzemelerin kokusunu değiştireceğinden pek de uygulanabilen bir yöntem değil. Bunun yerine yine cam kavanozlarda ve hava almayacak şekilde sakladığınız çay ve kahve kavanozlarının içine birkaç adet küp şeker koymamız mümkün.

Çünkü güveler rutubetli ortamlarda çok daha çabuk üreme imkanı buluyor. Küp şekerse çay ve kahve kavanozlarının içinde oluşabilecek nemi, rutubeti kendi içine çekip güvenin oluşmasına engel oluyor. Tabii ayda bir ya da 2 haftada bir bu kavanozların içine koyduğunuz küp şekerleri çıkarıp yerine yenilerini koymayı da ihmal etmemek gerekiyor.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    plastik şaşal ve gazoz şişelerine bakliyatlar konulup kapaklarıni sıkıca kapatın.
    Cevapla
  • Yavuz Gedik 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayvan malzemesi satılan yerlerde güve zehiri satılıyor sulandırıp dolap içlerini 15 günde bir silerseniz yumurtadan çıkan üremeden ölür. K-Othrine sc 50 Bayer 5 tür böceğe de etkin tahtakurusu pire hamamböceği karasinek sivrisinek vb
    Cevapla
  • Önce Vatan. 1 yıl önce Şikayet Et
    bence en mantıklısı özellikle bakliyat türleri bez torbalar içerisinde muhafaza ediniz ve muhafaza ettiğiniz alan dış ortam havasına uyumlu olsun ev ortamında saklarsanız rutubet ve nemden etkilenir dış ortam uygundur hava şartına göre kendisini ayarlar.
    Cevapla
  • Tuba 1 yıl önce Şikayet Et
    Faydalı bilgi teşekkürler
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yılın ilk MGK toplantısı sona erdi: Kırmızı kitap yenilendi!
Faciaların ortak noktası CHP'li belediyeler! Son 1 yılda korkunç tablo