Detaylı fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliği püf noktaları

Detaylı fırın temizliği için en ideal malzeme; karbonat ve su ile yapılan macundur. Detaylı fırın temizliği hakkında bilmeniz gereken her şeyi haberin devamında bulabilirsiniz.

Detaylı fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliği püf noktaları
Detaylı fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliği püf noktaları
GİRİŞ 30.06.2023 14:42 GÜNCELLEME 30.06.2023 15:35

Detaylı fırın temizliği, lezzetli ve temiz yemekler için düzeli aralıklar ile yapılması gereken bir işlemdir. Fırın, mutfakta ocaktan sonra en sık kullanılan ve leziz yemeklerin başkahramanlarından bir tanesidir. Çoğu zaman temizliği ertelenen bir eşyadır. Detaylı fırın temizliği sanıldığı gibi zor bir işlem değildir.

Bir fırını nasıl temizleyeceğinizi ya da nereden nasıl başlayacağınızı bilemiyorsanız bu işlem biraz sancılı olabiliyor. Detaylı fırın temizliği için bilmeniz gereken her şeyi a’dan z’ye sizler için derledik. Detaylı fırın temizliğinden, en basit düğmesini temizlemeye kadar her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

İşte detaylı fırın temizliği için bilmeniz gerekenler…

Detaylı fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliği püf noktaları

DETAYLI FIRIN TEMİZLİĞİ NE SIKLIKLA YAPILMALI?

Detaylı fırın temizliği, kullanıma bağlı olarak değişiklik gösterir. Çok sık kullanılan bir fırın ayda bir kere detaylı olarak temizlenmeli. Çok sık kullanılmayan bir fırın ise en az üç ila altı ayda temizlenmesi önerilir. Her kullanımdan sonra nemli bez ile düzenli olarak silinen bir fırın, detaylı fırın temizliğinde işlemi oldukça kolaylaştıracaktır. Her kullanımda nispeten daha temiz bir fırın, daha az mikrop oluşturacak ve daha lezzetli yemekler ortaya çıkaracaktır.

FIRIN İÇİ NASIL TEMİZLENİR?

Kendi Kendini Temizleyen Fırın Özelliği

Detaylı fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliği püf noktaları

Detaylı fırın temizliğinin açık ara en kolay yollarından biri kendi kendini temizlemesidir. Kulağa her ne kadar tuhaf gelse de son çıkan fırın modellerinin çoğunda bu özellik bulunuyor. Detaylı fırın temizleme işlemi sırasında, fırın 480 dereceye kadar ısıtılır. Bu sıcaklıkta, fırın içinde kalan yiyecek ve yağ kalıntıları yanar. Geriye sadece az miktarda kül kalır. Fırını kapattıktan sonra kalan kül, nemli bir bez ile kolayca silinir.

Kendi kendine temizleme özelliği, oldukça vakit kazandıran ve detaylı fırın temizliğinin en kolay yollarından biridir. Kimyasal detaylı fırın temizliği malzemeleri ya da evde yapılan doğal fırın temizleme metotları yanı sıra oldukça basittir. Aynı zamanda hem doğal hem de zararsızdır.

Detaylı fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliği püf noktaları

Kendi kendine temizleme yöntemi fırınınızın yaklaşık 3-5 saat kullanılmamasına neden olur. Yaydığı yüksek ısı ile ortama da fazla sıcaklık vereceği için yaz aylarında kullanılmaması önerilir. Detaylı fırın temizliği sırasında içerde yanan yağ ve yemek kalıntıları kötü bir koku ve duman oluşturacağı için bu sırada önemlinizi almanız gerekir.

Kendi kendini temizleyen fırınlar için fırın temizliği püf noktaları:

  • Fırın emayesine zarar vermemesi için, detaylı fırın temizliğinde içerisine ya da çevresine herhangi bir temizleme maddesi kullanılmamalıdır.
  • Fırın içerisinde tepsi ya da herhangi bir şey bulundurmamak gerekir.
  • Detaylı fırın temizliği bittikten sonra fırının ısısını oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Fırın ısısı normale inmeden içerisini temizlemeye çalışmayın.
  • Fırının iç kirine bağlı olarak detaylı fırın temizleme işlemi birden fazla kez tekrar edilebilir.

Fırın İçi Temizleyici Ürünler

Detaylı fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliği püf noktaları

Detaylı fırın temizliğinin en çok tercih edilen yöntemlerinden biri fırın içi temizleyici ürünlerdir. Bu ürünler kimyasal içerikli olduğundan eldiven ve yüz maskesi takmanız ve bulunduğunuz ortamdaki camları açmanız gerekir. Fırın içerisinde kalan gevşek kalıntıları bir bez ile temizledikten sonra fırın içi temizleyici ürünü fırının içerisine eşit miktarda püskürtün. En az 30 dakika bekletin. Ve güzelce durulayın.

Evde Doğal Fırın temizleyicisi Yapmak

Detaylı fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliği püf noktaları

Detaylı fırın temizliği için kimyasal temizleyiciler kullanmak istemiyorsanız evde kendiniz doğal fırın temizleyiciler yapabilirsiniz. Bu doğal fırın temizleyici için ihtiyacınız olan malzemeler; karbonat ve su. Karbonat kirleri aşındıran bir maddedir. Karbonat ve suyu macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Ekstra temizleme gücü isterseniz içerisine sirke de ekleyebilirsiniz. Macun kıvamına gelen karışımı fırının iç yüzeyine, özellikle kalıntı olan yerlere sürün. En az 20 dakika bekletin ve ardından bir bez ile temizleyin.

FIRIN İÇİ TEMİZLEDİKTEN SONRA NE YAPILMALI?

Detaylı fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliği püf noktaları

Detaylı fırın temizliği yapıldıktan sonra özellikle kimyasal ürün kullanımında koku oluşur. Bu kokunun önüne geçmek için fırın içini güzelce ıslak bez ile temizleyin. Bu temizleme işlemini birkaç kere tekrarlayın. Sirkeli su ile tüm fırın içini tekrar temizleyin ve durulayın. Ardından fırını 180 derecede yaklaşık 20 dakika ısıtın. Süre sonunda fırının kapağını açın ve bu şekilde bir gün bekletin. Bu işlemler sayesinde detaylı fırın temizliğinden sonra koku oluşmayacak ve fırınınız steril bir şekilde temizlenmiş olacak.

FIRIN TELİ NASIL TEMİZLENİR?

Detaylı fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliği püf noktaları

Detaylı fırın temizliğinin bir diğer adımı da fırın teli temizliğidir. Fırın teli temizliğinin en basit ve etkili yolu bulaşık makinesi deterjanı katılmış kaynar suyun içerisine yatırılasıdır. Geniş bir kabın içerisine kaynar su koyun ve bulaşık deterjanını içerisinde eritin. Bu suyun içerisine fırın telini koyun ve yaklaşık iki saat bekletin. Fırın telinde çok inatçı lekeler varsa eğer karbonat, sirke ve sulu bir karışım oluşturun. İçerisinde bekletin ve ardından sert kıllı bir fırça ile ovun. Güzelce durulayıp, kurulayın.

FIRIN DÜĞMELERİ NASIL TEMİZLENİR?

Detaylı fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliği püf noktaları

Detaylı fırın temizliğinin en göz planında olan bir diğer kısmı ise fırın düğmesi temizliğidir. Fırın düğmeleri temizlemek için nemli bir mikrofiber bez yeterli olacaktır. Eğer fırın düğmeleri çok kirli ve yağlı ise sabunlu bez ya da ıslak mendil ile temizleyebilirsiniz.

Herhangi bir kimyasalı direkt olarak fırın düğmelerine püskürterek temizleme yapmamaya özen gösterin. Sıvı dürün fırın düğmelerinin arkasına sızıp kısa devre yapmasına sebep olabilir. Bunun yerine bir beze sıkarak onunla fırın düğmelerini temizleyebilirsiniz.

FIRIN CAMLARI NASIL TEMİZLENİR?

Detaylı fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliği püf noktaları

Detaylı fırın temizliğinin en önemli noktalarından biri olan fırın cam temizliğidir. Fırın camları, çizilmeye karşı hassas olduğu için daha dikkatli ve yumuşak bir yaklaşım gerektirir. Fırın camları temizlemenin en doğal yolu her temizlikte olduğu gibi karbonattan geçer. Karbonat ve suyu kalın bir macun kıvamına getirin. Fırın camının üzerine sürün ve yaklaşık 30 dakika bekletin. Ardından mikrofiber bir nemli bez ile birkaç kez hafifçe ovalayarak silin. Fırın camları temizliği için alternatif olarak sabunlu su ya da fırın temizleyici ürünlerde kullanabilirsiniz.

Çift Camlı Fırın Camı Nasıl Temizleme

Detaylı fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliği püf noktaları

Bazı fırın kapakları çift camdan oluşur ve bu da zamanla içerisine kir ve yağ dolmasına sebep olur. Her ne kadar dışını temizleseniz de içi kirli olduğunda hoş bir görüntü vermeyecektir. Çift cam daha fazla aşama gerektirse de sanıldığının aksine temizlemesi oldukça kolaydır.

Fırın kapağını açın ve altına dizinizi dayayın. Kapağın üst kısmında yer alan vidayı sökün ve parçayı oradan çıkarın. Vakumlu bir süpürge ile arada kalan kalıntıları temizleyin. Sabunlu bir bezi sopa gibi uzun bir şey ile iki cam arasına sokup güzelce temizleyin. Aynı işlemi durulamak içinde yapın ve son olarak parçayı yerine takıp vidasını sıkın.

Elif Kocalı Haber7.com - Editör
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kartalkaya'da yangın faciası! Bakan Yerlikaya: Maalesef 66 canımızı yitirdik
Yangından can havliyle kurtulan tanık, o anları anlattı