Ağustos kira zammı ne kadar? Konut ve işyerlerindeki kira artışı belli oldu

Enflasyon rakamlarının belli olmasıyla birlikte TÜİK ağustos ayı kira zam oranını açıkladı. TÜFE, temmuz ayında on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,93 olarak gerçekleşti. Peki kira artış oranı ne kadar oldu?

Ağustos kira zammı ne kadar? Konut ve işyerlerindeki kira artışı belli oldu
Ağustos kira zammı ne kadar? Konut ve işyerlerindeki kira artışı belli oldu
GİRİŞ 08.08.2024 12:15 GÜNCELLEME 08.08.2024 12:16
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yüzde 25’lik kira sınırlandırılmasının kalkmasının ardından TÜFE oranları araştırılmaya başlandı. TÜFE, temmuz ayında on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,93 olarak gerçekleşti. Enflasyon ise aylık yüzde 3.23 yıllık yüzde 61.78 oldu.

AĞUSTOS AYI KİRA ZAMMI NE KADAR OLDU?

Temmuz ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte ev ve iş yerlerine yapılacak kira artış oranı belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu, Temmuz ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıkladı. Enflasyon aylık yüzde 3.23 yıllık yüzde 61.78 oldu.

Ev ve işyerlerine yapılacak kira zammı oranı ise yüzde 65.93 olarak öne çıktı. Böylece kira kontrat süresi bu ay dolan işletme sahipleri kiralarına yüzde 65.93 oranında zam yaparak ödeme gerçekleştirecek. Geçtiğimiz ay zam oranı yüzde 65.07 olmuştu.

KİRA ZAMMI NASIL HESAPLANACAK?

Temmuz ayı itibari ile sözleşmesi yenilenen kiracı ve ev sahipleri artık 12 aylık TÜFE ortalamasına bakarak zam yapacak.

Buna karşın 1 Ocak-30 Haziran 2024 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde yüzde 25 artış sınırı geçerli olmaya devam edecek. Bu sözleşmeler önümüzdeki sene yenilenirse TÜFE uygulaması uygulanacak.

AĞUSTOS AYI KİRA ZAMMI ÖRNEĞİ

  • Mevcut kira bedeli: 10.000 TL

  • Kira zam oranı: yüzde 65,93

  • Kira zam bedeli: 6.593 TL

  • Zamlı kira bedeli: 16. 593 TL

Ahmet Işık Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • atilla 1 ay önce Şikayet Et
    2 senedir ev sahiblerinin hakkı yendi sanki türkiyede hiç bir şeyin fiyatı katlanmamış gibi ev sahiblerine yüklendiler o evler çakıltaşıyla alınmadı alınteriyle alındı 5 milyonluk evde 4 bin liraya oturanlar kirasını zamanında vermeyenler bütçenize göre ev bakın kimse zorla oturtulmuyor
    Cevapla
  • Kiraci 1 ay önce Şikayet Et
    Bunlara uyan varmi peki 1 yillik tahliye tahahutname imzalatmaya başladilar yoksa ev vermiyorlar devam edeceksende ev sahibi ne derse o oluyor yoksa bosalt evi diyor buna çözüm şart denetim yok kirayı elden ver yada evden çık diyenler var vergi kacirmak icin bunlarla nasil mucadele edilecek asil onemli konu bu olmali
    Cevapla
  • Osman 1 ay önce Şikayet Et
    Askari ücret 17 bin iki lira
    Cevapla
DİĞER HABERLER
MHP Lideri Bahçeli'den Narin Güran açıklaması: 'En ağır düzeyde bedel ödemeliler'
İlkan Karaman'ın ölümünde kahreden detaylar!