Ciğer Sarma Tarifi: Osmanlı Mutfağından Geleneksel Bir Lezzet

Osmanlı mutfağının özel lezzeti ciğer sarma tarifi: Kuzu ciğeri, pirinç ve baharatlarla hazırlanan bu geleneksel yemeği evde deneyin.

Ciğer Sarma Tarifi: Osmanlı Mutfağından Geleneksel Bir Lezzet
Ciğer Sarma Tarifi: Osmanlı Mutfağından Geleneksel Bir Lezzet
GİRİŞ 06.08.2024 09:25 GÜNCELLEME 06.08.2024 09:25

Türkiye’nin zengin mutfak kültürünün öne çıkan lezzetlerinden biri olan ciğer sarma, özellikle Edirne'de ve Rumeli mutfağında kendine özel bir yer edinmiştir. Osmanlı mutfağının prestijli yemeklerinden biri olarak bilinen bu geleneksel yemek, kuzu ciğerinin pirinç, soğan ve çeşitli baharatlarla harmanlanarak kuzu gömleğine sarılıp fırında pişirilmesiyle hazırlanır. Tarih boyunca baharın müjdecisi ve bir statü sembolü olarak kabul edilen ciğer sarma, zamanla etli yemekler arasında yerini almıştır.

CİĞER SARMA TARİFİ

Ciğer Sarma Tarifi: Osmanlı Mutfağından Geleneksel Bir Lezzet

Ciğer Sarma İçin Gerekli Malzemeler;

  • 1 takım kuzu ciğeri
  • 1 takım kuzu iç gömleği (ciğer zarı)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 demet taze nane veya 2 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 demet taze soğan veya 1 büyük baş kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 yumurta
  • 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • Yeteri kadar karabiber ve tuz

Ciğer Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?

Ciğer Sarma Tarifi: Osmanlı Mutfağından Geleneksel Bir Lezzet

Adım 1

Kuzu gömleğini (ciğer zarı) yumuşaması için bol ılık su içinde 15-20 dakika bekletin. Bu işlem zarı daha esnek hale getirir. Ardından kuzu ciğerini yıkayıp büyük parçalara ayırın. Ardından ciğeri 10 dakika kadar kaynatıp haşlayın. Haşlanmış ciğerleri ince uçlu bir bıçakla küçük parçalara doğrayın ve damarlarını temizleyin.

Adım 2

Tereyağında dolmalık fıstıkları hafifçe pembeleşene kadar kavurun. Üzerine yıkanmış pirinci ekleyip 3-4 dakika kavurmaya devam edin. Ardından yarım su bardağı sıcak suyu ilave edip, suyun çekilmesini bekleyin. Ocaktan aldıktan sonra ince doğranmış soğan, tuz, karabiber, nane ve kuş üzümünü ekleyip karıştırın ve 10 dakika dinlendirin.

Adım 3

Yumuşamış ciğer zarını düz bir tepsiye serin. Dinlenmiş pilava bir yumurta ekleyip karıştırın ve bu karışımı gömleğin içine doldurun. Gömleğin kenarlarını yuvarlak şekilde kapatın ve açılmaması için tahta iğne (kürdan) kullanarak birleştirin. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün ve gömleğin ıslatma suyundan bir kısmını sıcak hale getirip kenarlara dökün.

Adım 4

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika pişirin. ciğer sarmanın üzeri altın rengini alana kadar fırında tutun. Fırından çıkan ciğer sarma’yı sıcak olarak servis yapın. Yanında taze yeşillikler veya yoğurt ile sunmak, yemeğin lezzetini artırabilir.

Bu lezzetli yemek, hem göze hem de mideye hitap eder. MasterChef Türkiye yarışmasında da sıklıkla yer verilen bu geleneksel tarifi evde deneyerek, Edirne'nin mutfak kültürünü keşfedebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!

İlginizi çekebilir;

Arnavut ciğeri tarifi, nasıl yapılır?Arnavut ciğeri tarifi, nasıl yapılır?

Düdüklü tencerede et sote tarifi, nasıl yapılır?Düdüklü tencerede et sote tarifi, nasıl yapılır?

Sumaklı soğan salatası tarifi, nasıl yapılır?Sumaklı soğan salatası tarifi, nasıl yapılır?

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de milli heyecan! Türkiye - İzlanda: Muhtemel 11'ler
Küçük kızın cenazesi komşu köye getirildi! Türkiye Narin'e veda ediyor....