Vişneli yaprak sarma tarifi nasıl yapılır? Osmanlı mutfağından sofralarımıza uzanan lezzet

Vişneli yaprak sarma tarifi: Osmanlı mutfağından ilhamla, zeytinyağlı iç harç ve vişne aromasıyla sofistike ve yenilikçi bir lezzet deneyimi.

Vişneli yaprak sarma tarifi nasıl yapılır? Osmanlı mutfağından sofralarımıza uzanan lezzet
Vişneli yaprak sarma tarifi nasıl yapılır? Osmanlı mutfağından sofralarımıza uzanan lezzet
GİRİŞ 20.08.2024 15:01 GÜNCELLEME 20.08.2024 15:01

Osmanlı mutfağının köklü geleneklerinden ilham alan vişneli yaprak sarma, Türk mutfağının klasik tariflerine modern bir dokunuş getiriyor. Geleneksel zeytinyağlı ve etli yaprak sarma tariflerinin ötesine geçen bu özel versiyon, vişnenin ekşi-tatlı lezzetiyle sofralara hem estetik hem de tat açısından eşsiz bir yenilik sunuyor.

Yaz ve kış aylarında sofraları renklendiren vişneli yaprak sarma, ferahlatıcı vişne aromasıyla zeytinyağlı iç harcın mükemmel uyumunu bir araya getirerek, gastronomik bir deneyim vaat ediyor. Bu modern yorum, Osmanlı mutfağının derin mirasını modern lezzetlerle buluşturuyor.

VİŞNELİ YAPRAK SARMASI TARİFİ İÇİN BİLMENİZ GEREN PÜF NOKTALARI

Vişneli yaprak sarma tarifi nasıl yapılır? Osmanlı mutfağından sofralarımıza uzanan lezzet

  • Yaprak Seçimi: İyi bir yaprak sarması hazırlamanın en önemli püf noktası, yaprakların sert olmamasına dikkat etmektir.
  • Tuz Oranı: Salamura yaprak kullanıyorsanız, tuz oranına dikkat edin. Bu durumda iç harcında tuz oranını azaltabilirsiniz.
  • Pişirme Süresi: Sarmaların iç harcının daha hızlı pişmesini istiyorsanız, iç malzemeyi çok az suyla pişirebilirsiniz.
  • Sarma Tekniği: Yaprakları sararken iç harcı dengeli koymaya ve fazla sıkmamaya özen gösterin. Aksi halde, pirinçler pişince şişecek ve sarmalar patlayacaktır.

VİŞNELİ YAPRAK SARMA TARİFİ

Vişneli yaprak sarma tarifi nasıl yapılır? Osmanlı mutfağından sofralarımıza uzanan lezzet

Vişneli Yaprak Sarma İçin Malzemeler:

  • 400 gr. asma yaprağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 adet soğan
  • ½ su bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • ½ tatlı kaşığı karabiber
  • ½ tatlı kaşığı nane
  • ½ tatlı kaşığı yenibahar
  • ½ tatlı kaşığı tarçın
  • 400 gr. vişne (dondurulmuş veya taze)
  • 2 su bardağı vişne suyu
  • Tuz

Vişneli Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?

Vişneli yaprak sarma tarifi nasıl yapılır? Osmanlı mutfağından sofralarımıza uzanan lezzet

Adım 1

Salamura asma yaprağı kullanıyorsanız, sıcak suda bekletip tuzunu alın. Taze yaprak kullanıyorsanız, yaprakları suda yıkayıp haşlayın. Pirinci nişastası çıkana kadar yıkayın ve süzün. Soğanları ince ince doğrayın.

Geniş bir tencere veya tavada zeytinyağını ısıtın. Dolmalık fıstığı ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Ardından doğranmış soğanları ilave edin ve soğanlar yumuşayana kadar kavurmaya devam edin.

Adım 2

Yıkanmış pirinci ekleyin ve şeffaflaşana kadar kavurun. Kuş üzümü, nar ekşisi, karabiber, tuz, tarçın, yenibahar ve kuru nane ekleyin. Karıştırın. 1 su bardağı vişne suyu, 1 su bardağı su ve şeker ekleyin. Karışımı kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra 5 dakika pişirin ve ocaktan alın. Soğumaya bırakın.

Yaprakları düz bir zemine serin. Her bir yaprağın ortasına hazırladığınız iç harçtan ve bir adet vişne koyun. Yaprağın kenarlarını içe doğru katlayarak, parmak kalınlığında sarın. Tencerenin dibine asma yapraklarından bir taban yapın. Üzerine sarmaları düzgün bir şekilde dizin. Kalan vişneleri sarmaların üzerine serpiştirin.

Adım 3

Üzerine sarmaların hizasına gelecek kadar su ve vişne suyu karışımı ekleyin. İsterseniz 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı da gezdirebilirsiniz. Üzerine porselen bir tabak koyun ve tencerenin kapağını kapatın.

Sarmaları çok kısık ateşte yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Piştikten sonra tencerenin içinde oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Vişneli yaprak sarmayı yanında çırpılmış yoğurt ile ılık veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

İlginizi çekebilir;

Zeytinyağlı Fava: Ege Mutfağının Sağlıklı ve Lezzetli MezesiZeytinyağlı Fava: Ege Mutfağının Sağlıklı ve Lezzetli Mezesi

Zeytinyağlı enginar yemeği tarifi, nasıl yapılır?Zeytinyağlı enginar yemeği tarifi, nasıl yapılır?

Zeytinyağlı pırasa yemeği tarifi, nasıl yapılır?Zeytinyağlı pırasa yemeği tarifi, nasıl yapılır?

KAYNAK: ARDA'NIN MUTFAĞI
Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
SGK listeyi güncelledi: Bu hastalıklara sahip olanlar erken emekli olabilecek!
Narin cinayetinde yeni tanıktan kan donduran ifade! Soruşturmanın seyri değişebilir