Kamu ve özel sektörde çalışma saatleri düşecek mi? Bakanlık çalışmalara başladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın mesai açıklaması gündem oldu. Milyonlarca kamu ve özel sektör çalışanını yakından ilgilendiren "Çalışma saatleri değişecek mi?" sorusunun yanıtı bu noktada araştırılan en önemli konu başlıklarından bir tanesi oldu. Peki çalışma saatleri değişecek mi?

Kamu ve özel sektörde çalışma saatleri düşecek mi? Bakanlık çalışmalara başladı
Kamu ve özel sektörde çalışma saatleri düşecek mi? Bakanlık çalışmalara başladı
GİRİŞ 23.08.2024 14:45 GÜNCELLEME 23.08.2024 14:45
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Yeni nesil çalışma modelleri kapsamındaki esnek çalışma ve mesai saatlerinde düzenleme için hükümet çalışmalarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında geçen toplantıda, çalışma biçimlerinde ortaya çıkan ihtiyaçların tespitine yönelik teknik çalışma yapılması ele alındı. Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerine dair mevzuat değişikliği ihtiyaçlarının iş dünyası gerekleri ve iş-özel yaşam dengesi gözetilerek belirlenmesi kararı alındı.

MESAİ SAATLERİ DÜŞECEK Mİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, haziran ayında Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketinde yer alan esnek çalışma modeliyle ilgili çalışmalara başlanacağını, konu ile ilgili tüm kesimlerle bir araya geleceklerini açıklamış, konunun Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) toplantısında da gündeme getirileceğini kaydetmişti. Bu kapsamda çalışma saatlerine de yeni ayarlamaların yapılması için çalışmalara hız verildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, haziran ayında Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketinde yer alan esnek çalışma modeliyle ilgili çalışmalara başlanacağını, konu ile ilgili tüm kesimlerle bir araya geleceklerinin müjdesini vermiş, konunun Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) toplantısında da gündeme getirileceğini kaydetmişti.

Bakan Işıkhan “Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası şartlarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hâle getireceğiz” diyerek değişikliğin sinyalini vermişti. Bu kapsamda çalışma saatlerine de yeni ayar çekilmesi bekleniyor.

45 olan çalışma saatinin 40 saate, bazı meslek gruplarındaki 48 saatlik çalışma saatlerinin de azaltılarak 40 saate düşürülebileceği belirtiliyor.

YENİ NESİL ÇALIŞMA MODELİ GÖRÜŞÜLÜYOR

2024-2026 Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında 2024'ün 3'ncü çeyreğinde Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerinde yaşanan gelişmeler doğrultusunda iş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel yaşam dengesi gözetilerek mevzuat düzenlemelerinin hızlı ve etkili bir biçimde hayata geçirileceği belirtilmişti.

YOİKK toplantısında iş dünyasının öncelikleri doğrultusunda katılımcı bir şekilde belirlenen, yatırım süreçlerini iyileştirici, cari açığı azaltıcı, ikiz dönüşümü hızlandırıcı, mesleki eğitim ve istihdam ilişkisini güçlendirici, mal ve hizmet ihracatını kolaylaştırıcı hususlara odaklanan YOİKK Eylem Planı çerçevesindeki çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğü ifade edildi.

Toplantıda, çalışma biçimlerinde ortaya çıkan ihtiyaçların tespitine yönelik teknik çalışma yapılması gerektiği de vurgulandı.

Ahmet Işık Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • çalışan 2 hafta önce Şikayet Et
    Özellikle büyük şehirlerde yaşayan çalışanlar saatlerce trafikle boğuşuyor. İnsani çalışma saati 10:00-16:00 veya 17:00 olmalı...beyaz yaka, mavi yaka, memuru, öğretmeni, işçişi herkes için geçerli. Avmde çalışan, sanayide çalışanlara da haftada 2 günü izin verilmeli. Kapatın pazar ve çarşamba avmleri mesela, alış verişini yapacaklar diğer günler gelsin.
    Cevapla
  • Ali Rıza 3 hafta önce Şikayet Et
    Sürenin düşmesi bir şey ifade etmiyor 12 saat çalışıp ücret almayan, senelik iznini vb.sosyal hakların kullanımı varmı onu takip edin
    Cevapla
  • 346346 3 hafta önce Şikayet Et
    sen kaçak çalış ihbar etme firmayı başkası senin hakkını arasın varmı öyle bir dünya
    Cevapla
  • SC Freiburg.... 3 hafta önce Şikayet Et
    Türkiye'de ki insanlar çok çalışıyor / Hergün 9 - 10 saat iş VE Cumartesi günleri'de dahil / Bu Sendika'lar ne işe yarıyor ; ne yapıyor ???
    Cevapla
  • İzmir li 3 hafta önce Şikayet Et
    Bence tüm sektörler için çalışma saati sabah 08.00 paydos Saat 16.00 olmalı ve 2 günde tatil. iki gün tatil vadiyalı çalışanlar içinde geçerli olmalı...böyle olmaz böyle çalışma saati olmaz. cidden minimum herkesin sadece günlük 2 saat yol var. böylece kimse kimseyi kandırmasın türkiyede 8 saat çalışma yok 10-12 saat çalışma sistemi var... erken kalkmak ta cabası.
    Cevapla
  • türk 3 hafta önce Şikayet Et
    özeller için günlük 8 saat kamu için 4 saat yeter ve artar bile. sabahtan akşama kadar boşuna elektrik su malzeme kullanılmaktadır. adamlar iş yapmak istesin 2 saatte biter işleri.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emniyet'ten derbi kararı! Beşiktaş taraftarı alınmayacak
Cevdet Yılmaz'dan enflasyon açıklaması!