Lutenitsa tarifi nasıl yapılır? Balkan mutfağından gelen eşsiz lezzet!

Kolay lutenitsa tarifi ile Balkan mutfağının vazgeçilmezini evde yapın! Domates, biber ve patlıcan ile bu eşsiz lezzeti keşfedin.

Lutenitsa tarifi nasıl yapılır? Balkan mutfağından gelen eşsiz lezzet!
Lutenitsa tarifi nasıl yapılır? Balkan mutfağından gelen eşsiz lezzet!
GİRİŞ 25.09.2024 17:44 GÜNCELLEME 25.09.2024 17:44

Lutenitsa, Balkan mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olarak özellikle Bulgaristan, Sırbistan ve Kuzey Makedonya’da oldukça popüler bir sostur. Domates, biber ve patlıcan gibi taze sebzelerle hazırlanan bu lezzetli sos, kahvaltı sofralarınıza renk katmanın yanı sıra et yemekleri ve makarna gibi birçok yemekte de kullanılabilir. İşte, evde kolayca hazırlayabileceğiniz bir lutenitsa tarifi!

LUTENİTSA TARİFİ

Lutenitsa tarifi nasıl yapılır? Balkan mutfağından gelen eşsiz lezzet!

Lutenitsa Tarifi İçin Gerekli Malzemeler;

  • 7 adet kapya biber
  • 3 adet orta boy patlıcan
  • 8 adet büyük boy domates
  • 2 adet havuç
  • 4 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1.5 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı (silme) şeker
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Lutenitsa Tarifi Nasıl Yapılır?

Lutenitsa tarifi nasıl yapılır? Balkan mutfağından gelen eşsiz lezzet!

Adım 1: Sebzeleri Hazırlayın

Kapya biberleri ve patlıcanları 220 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarınca kabuklarının kolayca soyulması için bir kabın içine alıp streç filmle kapatın ve 10 dakika bekletin.

Adım 2: Domates ve Havuçları Püre Haline Getirin

Yıkanmış domateslerin ve havuçların kabuklarını soyun. Bir rondodan geçirerek püre haline getirin. Rondonuz yoksa bu aşamada rende de kullanabilirsiniz. Büyük bir tencereye rondodan geçirdiğiniz domates ve havuç karışımını ekleyin. Suyunu çekene kadar pişirin.

Adım 3: Yavaşça Pişirmeye Devam Edin

Biraz piştikten sonra ezilmiş sarımsakları ilave edin ve ağır ateşte yavaşça pişirmeye devam edin. Fırından çıkardığınız biber ve patlıcanların kabuklarını soyun, çekirdekli kısımlarını çıkarın ve rondodan geçirin.

Adım 4: Tüm Malzemeleri Birleştirin

Rondodan geçirdiğiniz biber ve patlıcan karışımını tencereye ekleyin. Tuz, karabiber ve şekeri ilave ederek kısık ateşte pişirmeye devam edin. Kıvam aldığında sirke ve zeytinyağını ekleyip 10 dakika daha pişirin.

Adım 5: Kavanozlama

Ocaktan aldıktan sonra ilk sıcaklığı geçince, sosu temiz bir kavanoza aktarın ve ağzını sıkıca kapatın.

Lutenitsa, kahvaltılarda ekmekle birlikte tüketilebileceği gibi, sandviçlerde, ızgara etlerin yanında sos olarak veya makarna yemeklerinde de harika bir lezzet katacaktır. Şimdi bu lezzeti denemek için mutfağa girin ve Balkanların bu eşsiz tadını keşfedin! Afiyet olsun!

İlginizi çekebilir;

Haluçka çorbası tarifi, nasıl yapılır?Haluçka çorbası tarifi, nasıl yapılır?

Langos tarifi nasıl yapılır? Macar sokak lezzetlerinin en sevilenini evde deneyin!Langos tarifi nasıl yapılır? Macar sokak lezzetlerinin en sevilenini evde deneyin!

Sofistike zevkler için: Mükemmel steak tartar tarifi nasıl yapılır?Sofistike zevkler için: Mükemmel steak tartar tarifi nasıl yapılır?

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Putin tarafından kabul edildi! Kritik görüşmede ne konuşuldu?
Bakan Güler'den terörle mücadelede kararlılık mesajı