Kılıç balığı: Besin değerleri, faydaları ve pişirme yöntemleri

Kılıç balığı, yüksek besin değeri ve lezzetiyle dikkat çeker. Farklı pişirme yöntemleriyle sağlıklı ve zengin bir seçenek sunar.

Kılıç balığı: Besin değerleri, faydaları ve pişirme yöntemleri
Kılıç balığı: Besin değerleri, faydaları ve pişirme yöntemleri
GİRİŞ 26.09.2024 11:59 GÜNCELLEME 26.09.2024 11:59

Kılıç balığı, bilimsel adıyla Xiphias gladius, uzun ve sivri yapısıyla denizlerdeki diğer balıklardan kolayca ayırt edilebilen yırtıcı bir balık türüdür. Genellikle ılıman ve tropikal denizlerde bulunur ve saatte 90 km’ye kadar hızla yüzme yeteneğine sahiptir. Kılıç balığı, etçil beslenme alışkanlıklarıyla bilinir; genellikle etrafındaki diğer balıklar ve omurgasızlarla beslenir.

KILIÇ BALIĞI NERELERDE YAŞAR?

Kılıç balığı: Besin değerleri, faydaları ve pişirme yöntemleri

Kılıç balığı genellikle Atlantik, Hint ve Pasifik okyanuslarında yaygın olarak görülür. Akdeniz, Marmara ve Karadeniz gibi denizlerde de rastlandığı görülmüştür. Türkiye'de ise en çok Eylül ve Şubat ayları arasında avlanmaktadır.

KILIÇ BALIĞININ FAYDALARI

Kılıç balığı: Besin değerleri, faydaları ve pişirme yöntemleri

Kılıç balığı, yüksek protein içeriğiyle besleyicidir ve birçok vitamin ve mineral kaynağıdır. Özellikle selenyum, Omega 3 yağ asitleri ve D vitamini açısından zengindir. Bu özellikleri sayesinde kalp sağlığını desteklerbağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, kılıç balığında bulunan cıva nedeniyle, hamile kadınlar ve çocuklar için tüketim miktarına dikkat edilmelidir.

KILIÇ BALIĞI NASIL TEMİZLENİR?

Kılıç balığı: Besin değerleri, faydaları ve pişirme yöntemleri

Kılıç balığının pulları yoktur, bu yüzden derisi soyulmalıdır. Karın kısmı ortadan ikiye bölünerek iç organları çıkarılmalı ve ardından bol suyla yıkanmalıdır. Temizleme işlemi sonrasında balık istenilen pişirme yöntemine göre dilimlenerek pişirilir.

KILIÇ BALIĞI PİŞİRME YÖNTEMLERİ

Kılıç balığı: Besin değerleri, faydaları ve pişirme yöntemleri

Fırında Kılıç Balığı

Fırında kılıç balığı pişirmek için öncelikle balığı güzelce temizleyin ve fileto haline getirin. Küçük bir kapta zeytinyağı, maydanoz, sarımsak, tuz, karabiber, limon suyu ve sirkeyi karıştırın. Filetoları fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 180 derecede 5-10 dakika pişirin. Süre sonunda balığın diğer yüzünü çevirin ve 5 dakikada diğer yüzünü pişirin. Eğer balık için hazırladığınız sos varsa bu aşamada balığın üzerine döküp bir 5 dakika daha pişirebilirsiniz.

Tavada Kılıç Balığı

Eğer kılıç balığını tavada pişirecekseniz her zaman olduğu gibi öncelikle balığı temizleyip fileto haline getirin. İsteğe bağlı olarak bir sosla marine edin. Tavaya bir miktar yağ ekleyip ısıtın ve ardından marine edilmiş balığı tavaya alarak önlü arkalı pişirin.

Izgarada Kılıç Balığı

Kılıç balığını ızgarada pişirmek isterseniz de yine ilk olarak balığı temizleyip marine edin. Balık marine olurken ızgarayı ısıtın ve temizleyin. Isınan ızgara üzerine kılıç balığını yerleştirip her iki tarafını da pişirin.

Kılıç balığı, hem lezzeti hem de besin değerleriyle dikkat çeken bir deniz ürünüdür. Farklı pişirme yöntemleri ile sofralarınıza zenginlik katacak bu balığı deneyimlemek için temizlik ve pişirme adımlarına dikkat etmelisiniz.

İlginizi çekebilir;

Dondurulmuş balık nasıl çözülür? Buzluktan çıkan balığı çözdürmenin en kolay yöntemiDondurulmuş balık nasıl çözülür? Buzluktan çıkan balığı çözdürmenin en kolay yöntemi

Çiğ balık pişirilmeden önce yıkanır mı? Çiğ balığı pişirmeden önce yıkarsanız....Çiğ balık pişirilmeden önce yıkanır mı? Çiğ balığı pişirmeden önce yıkarsanız....

Buzdolabında balık nasıl saklanır? Çiğ balık dolapta bekletilir mi?Buzdolabında balık nasıl saklanır? Çiğ balık dolapta bekletilir mi?

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TCMB ve BDDK'den kredi kartlarına ilişkin eş güdümlü adımlar
Bakan Yerlikaya'dan önemli açıklamalar!