Anket: Türk halkı normal doğumun teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyor

Areda Survey araştırma şirketinin Türkiye genelinde 4.277 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 51,1’i kadınların normal doğuma teşvik edilmesi gerektiğini söylüyor.

Anket: Türk halkı normal doğumun teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyor
Anket: Türk halkı normal doğumun teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyor
GİRİŞ 08.10.2024 15:46 GÜNCELLEME 08.10.2024 16:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz günlerde, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun sezaryen doğum oranlarının artmasına yönelik dikkat çektiği bir konuşmasında, “Sezaryen oranlarımızı düşüreceğiz. Normal doğum kampanyası yapacağız. Sezaryen bir ameliyattır, doğum türü değildir.” ifadelerinde bulundu. Bu ifadeler kamuoyunda tartışılırken yine Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı normal doğuma teşvik etmesi planlanan kamu spotu videosu da tartışmaların alevini artırdı. Kamu spotunda sezaryen doğum türüne yönelik sahneler, özellikle kadınların tepkisine yol açtı.

Areda Survey araştırma şirketi, doğum yöntemleri üzerine yapılan tartışmalara yönelik bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmada, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun “Sezaryen oranlarımızı düşüreceğiz. Normal doğum kampanyası yapacağız. Sezaryen bir ameliyattır, doğum türü değildir.” ifadeleri de hatırlatılarak halkın doğum konusuna olan yaklaşımları incelendi.

Araştırma sonuçlarına göre, Türk halkının yüzde 51,1’i kadınların normal doğuma teşvik edilmesi gerektiğini söylüyor. Yüzde 28,3’ü ise, doğum türünün doktorların kararına bırakılması gerektiğini savunurken, yüzde 20,6’sı ise bu kararın doğum yapacak kadın tarafından verilmesi gerektiğine inanıyor.

KADINLARIN YÜZDE 50,6’SI NORMAL DOĞUMUN TEŞVİK EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Araştırmaya katılan kadınların yüzde 50,6’sı “Kadınlar normal doğuma teşvik edilmeli” görüşünü desteklerken, bu oran erkeklerde yüzde 51,7. Doğum türünün doktorlar tarafından belirlenmesi gerektiğini düşünen kadınların oranı yüzde 37,4 iken, bu görüşü benimseyen erkeklerin oranı yüzde 18,9 olarak ortaya çıkıyor. Doğum türünün kadının kendi kararı olması gerektiğini düşünen kadınların oranı yüzde 12 iken, bu oran erkeklerde yüzde 29,4 ile kadınlardan daha yüksek.

GENÇLER, NORMAL DOĞUMUN TEŞVİK EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ SAVUNUYOR

Yaş dağılımlarına bakıldığında, kadınların normal doğuma teşvik edilmesi fikri en yüksek yüzde 59,9 ile 18-34 yaş grubundaki gençler tarafından destekleniyor. Bu oranı yüzde 45,9 ile 35-54 yaş aralığındaki katılımcılar takip ederken, 55 yaş ve üzerindeki katılımcılarda bu fikre destek yüzde 47,2

Doğum türünün doktorların kararı ile belirlenmesi gerektiğini düşünenler arasında en yüksek oran yüzde 41,2 ile 35-54 yaş grubundaki katılımcılarda görülüyor. Bu oranı yüzde 22,1 ile 55 yaş ve üzerindeki katılımcılar takip ederken, en düşük destek ise yüzde 19,1 ile 18-34 yaş grubundaki gençlerden geliyor.

Doğum türünün kadının kendi kararı olması gerektiği fikrini ise en çok yüzde 30,7 ile 55 yaş ve üzerindeki katılımcılar destekliyor. Bu görüşe en düşük 35-54 yaş grubundaki katılımcılardan yüzde 13 oranında destek gelirken, 18-34 yaş grubundaki katılımcılarda destek oranı yüzde 21 olarak ölçülüyor.

ARAŞTIRMANIN METODOLOJİSİ

Türkiye genelinde 4.277 kişinin katıldığı ve 29 Ağustos – 2 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.

KAYNAK: HABER7
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 1
  • Asill 4 saat önce Şikayet Et
    Maalesef doktorlarımız Kasap olmuş özelliklede özel hastaneler son aya kadar normal diolar gün geldimi sezeryana teşvik ediyorlar çok yazık gerçekten karsiyim sezeryana
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Discord Rusya'da yasaklandı
Erdoğan'dan Putin'e özel doğum günü hediyesi