Hürrem Sultan’ın favori yemeği: Bıldırcın dolması nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?

Osmanlı mutfağından geleneksel bıldırcın dolması tarifi, zengin iç pilavı ve lezzetli sosu ile davet sofralarınıza şıklık katacak.

Hürrem Sultan’ın favori yemeği: Bıldırcın dolması nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?
Hürrem Sultan’ın favori yemeği: Bıldırcın dolması nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?
GİRİŞ 15.11.2024 12:02 GÜNCELLEME 15.11.2024 12:02
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bıldırcın Dolması, kökeni Osmanlı saray mutfağına dayanan ve zaman içinde Türk mutfağının en özel yemeklerinden biri haline gelen geleneksel bir yemektir. Tarih boyunca pek çok padişahın sofralarını süsleyen bu nefis yemek rivayetlere göre, Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Hürrem Sultan’ın en sevdiği yemeklerden biriydi ve saray mutfaklarında sıkça hazırlanırdı. Bu özel yemek günümüzde hâlâ davet sofralarında, özel günlerde ve gurme mutfaklarında tercih edilmektedir.

BILDIRCIN ETİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Hürrem Sultan’ın favori yemeği: Bıldırcın dolması nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?

Bıldırcın eti, sağlık açısından pek çok faydası bulunur. Protein, vitamin ve mineral açısından zengin olan bıldırcın eti, özellikle A ve E vitaminiyle vücut direncini artırır. Akciğer sağlığını destekler, astım ve öksürük gibi solunum rahatsızlıklarına iyi gelir. Ayrıca bağırsak sağlığını iyileştirir ve romatizma ağrıları hafifletir.

Peki, bıldırcın dolması nasıl yapılır? İşte, o özel tarif…

BILDIRCIN DOLMASI TARİFİ

Hürrem Sultan’ın favori yemeği: Bıldırcın dolması nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?

Bıldırcın Dolması Tarifi İçin Gerekli Olan Malzemeler:

  • 4 adet bıldırcın
  • 200 gram tereyağı
  • 1 adet soğan
  • Tuz
  • 250 gram pirinç
  • 30 gram kuş üzümü
  • 5 gram toz tarçın
  • 3 gram karabiber
  • 50 gram dolmalık fıstık
  • 30 gram badem
  • 10 gram pekmez
  • 10 gram nar ekşisi
  • 10 gram bal

Bıldırcın Dolması Nasıl Yapılır?

Hürrem Sultan’ın favori yemeği: Bıldırcın dolması nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?

Adım 1: Bıldırcınları Mühürleme

Bıldırcın dolması tarifini yapmak için öncelikle ilk adımda bıldırcınları tavada her iki tarafını mühürleyerek pişirin. Mühürleme, etin suyunun içinde kalmasını sağlar, böylece bıldırcınlar daha lezzetli ve yumuşak olur. Mühürledikten sonra bıldırcınları bir kenara alın.

Adım 2: İç Pilavın Hazırlığı

Bir tencereye tereyağını ekleyin ve eritin. Küp küp doğranmış soğanı tereyağında pembeleşene kadar kavurun. Ardından dolmalık fıstıkları, pirinci ve bademi ekleyin ve birkaç dakika kavurmaya devam edin. Kuş üzümlerini bir kaba alın ve sıcak su ile ıslatın. 10-15 dakika bekleyip yumuşadıktan sonra pirinçli karışıma ekleyin.

Adım 3: Pilavın Pişirilmesi

Pirinçli karışımın üzerine sıcak suda beklemiş kuş üzümlerini ekledikten sonra üzerini geçecek kadar su ekleyip kaynamaya bırakın. Ardından tencerenin kapağını kapatıp pilavı dinlendirin. Dinlenmiş pilavla bıldırcınları doldurun ve bıldırcınların ayaklarını ip ile bağlayarak sıkıca kapatın.

Adım 4: Bıldırcınları Fırınlama

Fırın tepsisini yağlı kağıt ile kaplayın. İç pilavla doldurduğunuz bıldırcınları tepsiye yerleştirin. Bir kapta eritilmiş tereyağını, pekmezi, nar ekşisini, balı ve tuzu karıştırın. Bu karışımı bıldırcınların üzerine sürün.

Adım 5: Pişirme

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 10 dakika boyunca kontrollü bir şekilde pişirin. Bıldırcınlar güzelce kızarıp üzeri altın rengini alana kadar pişirmeye devam edin.

BILDIRCIN DOLMASI TARİFİNİN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Hürrem Sultan’ın favori yemeği: Bıldırcın dolması nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?

  • Bıldırcın Seçimi: Taze ve kaliteli bıldırcın kullanmak, yemeğin lezzetini doğrudan etkiler. Özellikle etin yumuşak ve sulu olması için bıldırcınları mühürlemek çok önemlidir.
     
  • İç Pilav: İç pilavda kullanacağınız kuş üzümü ve dolmalık fıstık, yemeğe Osmanlı mutfağının özgün tatlarını katar. Ayrıca badem de pilavın hem lezzetini hem de dokusunu zenginleştirir.
     
  • Fırınlama: Fırınlama işlemi sırasında bıldırcınların üzerine sürülen tereyağlı karışım, yemeğin lezzetini zirveye taşır. Nar ekşisi ve bal, bıldırcının etine hafif bir tatlılık katarak mükemmel bir denge oluşturur.
     

Bıldırcın dolması, biraz emek ve sabır gerektiren ancak her lokmada Osmanlı mutfağının zenginliğini ve lezzetini size sunacak bir yemektir. Davet sofralarınızda ya da özel bir akşam yemeğinde bu eşsiz tarifi deneyerek, konuklarınıza unutulmaz bir lezzet sunabilirsiniz.

Afiyet olsun!

İlginizi çekebilir;

Osmanlı mutfağının hafif lezzeti: Seferceliye yemeği tarifi, nasıl yapılır?Osmanlı mutfağının hafif lezzeti: Seferceliye yemeği tarifi, nasıl yapılır?

Zeytinyağlı Fava: Ege Mutfağının Sağlıklı ve Lezzetli MezesiZeytinyağlı Fava: Ege Mutfağının Sağlıklı ve Lezzetli Mezesi

Muhlama mı kuymak mı? Asırlardır tartışılan bu soruya son verin!Muhlama mı kuymak mı? Asırlardır tartışılan bu soruya son verin!

Elif Kocalı Haber7.com - Editör
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Garamanlı 2 ay önce Şikayet Et
    bıldırcın dolması tarihte Karaman bölgesine has bir yemektir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bolu Belediyesi Grand Kartal Otel'e 19 gün önce yangın uygunluk raporu vermiş!
En acı liste! Feci yangında hayatlarını kaybettiler...