Geleneksel Türk kahvesi ve yöresel çeşitleri
Türk kahvesi, tadı, kokusu ve eşsiz tadı ile Türk kültürünün önemli bir parçası. Her yöreye özgü farklı pişirme yöntemleri ile hazırlanan yöresel kahve çeşitlerinin faydaları da saymakla bitmiyor.
Ülkemizde en sık tüketilen içecekler arasında yer alan Türk kahvesinin hem psikolojik hem de fiziksel olarak pek çok faydası bulunuyor. Özellikle günlük tüketim miktarına dikkat edilerek içilen kahvenin cilt sağlığından, kanserle mücadeleye kadar birçok faydası olduğu bilinmekte.
Eşsiz kokusu ve tadıyla her yörede özel olarak hazırlanan kahve çeşitlerini sizler için derledik.
Menengiç Kahvesi
Menengiç kahvesi, yabani bir fıstık ağacı olan Menengiç ağacının meyvesinden elde ediliyor. Kafein içermeyen Menengiç kahvesi, su ve isteğe göre süt ile hazırlanıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sık tüketiliyor.
Süvari Kahve
Tarsusi kahve olarak da adlandırılan bu kahve çeşidi sunumuyla diğer kahvelerden ayrılıyor. Az köpüklü olmasıyla bilinen ve ince belli bardakta servis edilen Süvari kahve, Mersin’de sık tüketiliyor.
Cilveli Kahve
Cilveli kahve, Türk kahvesinin fincana konulduktan sonra üzerine çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem eklenmesiyle hazırlanıyor. Manisa’da sık tüketiliyor.
Mırra
Mırra, ismini Arapça "acı" anlamındaki "mur" kelimesinden alıyor. Güneydoğu Anadolu şehirlerinde sıklıkla tüketiliyor. "Güm güm" denilen kendi özel cezvesinde ve ağır ateşte pişiriliyor.
Dibek Kahvesi
Osmanlı kahvesi olarak da bilinen dibek kahvesi, kahve çekirdeğinin taş veya tahta havanda dövülmesiyle hazırlanıyor. Güneydoğu Anadolu ve Ege Bölgesi'nde sık tüketiliyor.