Kalp kırıklığı neden acı verir? 'Psikolojik' deyip geçmeyin! Fizyolojik sebepler de var

Yapılan araştırmalar kalp kırıklığı acısının sadece zihinsel ya da psikolojik olmadığını; fizyolojik sebeplerin de etkili olduğunu ortaya koydu.

Kalp kırıklığı neden acı verir? 'Psikolojik' deyip geçmeyin! Fizyolojik sebepler de var
Kalp kırıklığı neden acı verir? 'Psikolojik' deyip geçmeyin! Fizyolojik sebepler de var
GİRİŞ 18.01.2025 15:31 GÜNCELLEME 18.01.2025 15:31

Yaşanılan olumsuz durumlar kişide kalp kırıklığı bırakabilir. Durumun şiddetine bağlı olarak oldukça acı verici olabilen bu sürecin arkasında genellikle psikolojik ya da zihinsel faktörler olduğu düşünülür. Ancak yapılan araştırmalar, kalp kırıklığı acısının fizyolojik nedenlerini de ortaya çıkardı.

KALP KIRIKLIĞI NEDEN ACI VERİR? İŞTE, ARKASINDAKİ BİLİM

Kalp kırıklığı sonrasında vücudunuzda fiziksel bir acı hissedebilirsiniz. Bu durum psikolojik olmasının ötesinde, aynı zamanda fiziksel bir gerçekliğe de dayanıyor. Live Science'nin haberine göre; söz konusu acının semptomları sadece zihinde değil.

Kalp kırıklığına sebep olan olumsuz durum yaşandığında, vücudun hormonal dengesinde dengesizlik meydana gelir. Oksitosin ve dopamin seviyeleri düşerken stresten sorumlu hormonlardan biri olan kortizol seviyesi artar.

FİZİKSEL RAHATSIZLIKLARA YOL AÇAR

Live Science'ye konuşan Dr. Deborah Lee, kortizol seviyesindeki artışın yüksek tansiyon, kilo alımı, sivilce ve kaygı gibi rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi.

Sevilen birinden ayrılmak gibi sosyal reddedilme vakaları, beynin fiziksel acıyla ilişkili kısımlarını harekete geçirir. Yapılan bilimsel çalışmalarda kalp kırıklığının nörobiyolojik etkileri kanıtlanmıştır.

Kalp kırıklığı neden acı verir?

SİNİRSEL MEKANİZMALARI AKTİVE EDİYOR

Birbirini destekleyen sempatik ve parasempatik sinir sistemleri kalp kırıklığı esnasında aktive olabiliyor. Bu yollara yanıt veren beyin ve kalp, karışık mesajlar aldığı için kafası karışıyor ve aktivasyon süreci bozuluyor.

KIRIK KALP SENDROMU OLABİLİR

Kırık kalp sendromu, olumsuz duygu ve durumlar karşısında yaşanan kalp rahatsızlığıdır. Genellikle geçici olan bu durum sıklıkla kalp krizi ile karıştırılabiliyor. Kalpte acı hissinin uyuşması, göğüs ağrısı ve nefes darlığı şeklinde kendini gösterebiliyor.

KIRIK KALPLER NASIL İYİLEŞİR?

Kalp kırıklığı için genellikle yaşam tarzında değişiklik yapmak önerilir. Yaşadığının acının şiddetine göre doktor tarafından ilaç tedavisi de uygulanabilir.

Bunun yanı sıra stres yönetimi, acıyla başa çıkma, yas tutma, duygu durumu düzenlemeleri gibi psikolojik tedavilerle de iyileşme gerçekleşebilir. Kişinin tek başına başa çıkamadığı durumlarda psikolojik destek alması ya da terapötik tedavi önerilir.

Meryem Üstün Haber7.com - Editör
Haber 7 - Meryem Üstün

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünü bitirdi ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde Felsefe yüksek lisansını tamamladı. Ekim 2023'ten beri Haber7 bünyesinde internet editörü olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin Meteor füzesi alımında yeni gelişme: İngiltere Fransa'nın inadını kırdı!
Günün transfer haberleri! Mourinho'dan Chelsea'nin yıldızına sürpriz telefon