"Aşkın gözü kördür" bilimsel olarak kanıtlandı: Beynimiz yalanları görmemizi engelliyor
Yapılan bir araştırmada vücutta bulunan oksitosin hormonunun sosyal davranışlar üzerinde etkili olduğu kanıtlandı. Buna göre kadınlar ve erkekler, sevdikleri karşı cinsten kişilerin yalanlarını tespit etmede zorluk yaşıyor.
Amerika'da yayın yapan International Society of Psychoneuroendocrinology adlı nörobilimsel derginin yayınladığı araştırmada halk arasında yaygın olarak kullanılan "Aşkın göz kördür" deyiminin bilimsel karşılığının olduğu ortaya kondu.
Araştırmada vücutta salgılanan ve sosyal davranışları düzenleyen oksitosin hormonu seviyeleri ve yalan tespitiyle ilişkisi incelendi. Bu bağlamda kadın ve erkeklerden oluşan katılımcılara oksitosin veya plasebo uygulandı; sonrasında aynı cinsten ve karşı cinsten kişilerin ifadelerinin doğruluğunu değerlendirmeleri istendi.
SEVİLEN KİŞİNİN YALANLARINI TESPİT ETME EĞİLİMİ AZALIYOR
Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre;
- Oksitosin verilen kişilerin karşı cinsten gelen doğru ifadeleri yanlış olarak değerlendirme eğilimi artmadı. Ancak yalanları tespit edebilme eğilimi azaldı.
Sevdiğimiz kişilere bağlanma durumu güçleniyor ve böylece yalanlarını görme eğilimi azalıyor. Bu durumun oksitosin hormonuyla ilişkili olduğu ortaya kondu.
Araştırmada bu durumun olumsuz yönlerinden ziyade sosyal adaptasyon ve uyum gibi faydalarına dikkat çekildi.