Kendi sesimizi kayıttan dinlerken neden farklı duyarız? Bilimsel sebebi şaşırttı

Çoğu insan bir ses kaydından kendi sesini duyduğunda rahatsız olur. İnsanların kendi sesini duymaktan nefret etmesinin nedeni biyolojik ve psikolojik olarak açıklandı.

Kendi sesimizi kayıttan dinlerken neden farklı duyarız? Bilimsel sebebi şaşırttı
Kendi sesimizi kayıttan dinlerken neden farklı duyarız? Bilimsel sebebi şaşırttı
GİRİŞ 03.02.2025 16:16 GÜNCELLEME 03.02.2025 16:16

Bir sesli mesaj gönderdikten sonra kendi sesinizi tekrar dinlemişsinizdir. Kendi sesinizi duymak size nasıl hissettirdi? Bazen de video kayıtları ya da ses kaydı aldıktan sonra kendinizi dinlediğinizde kendi sesinizi çok farklı duymuş olabilirsiniz. İnsanlar genelde kendi seslerini duymaktan rahatsız olur. Çünkü konuşurken duydukları sesle kayıttan duydukları ses çok farklı gelir. Peki, kendi sesimizi duymaktan neden rahatsız oluruz? O halde gelin, bu durumun biyolojik ve psikolojik nedenlerine göz atalım!

KENDİ SESİMİZİ DUYMAKTAN NEDEN NEFRET EDERİZ?

Kendi sesinizi duyduğunuzda 'gerçekten böyle mi konuşuyorum' diye düşünmüş olabilirsiniz. Dinlerken duyduğumuz ses, konuşurken duyduğumuz sesten oldukça farklı hissedilir. Aslında bu durumun bilimsel bir nedeni var!

Bu durum, öncelikle sesi nasıl duyduğumuzla ilgilidir. Basitçe ses duymak şöyle gerçekleşir: Bir ses oluştuğunda; ses dalgaları havada ilerleyerek kulağımıza ulaşır. Kulağa ulaşan ses, beynin işletim merkezine taşınır ve anlamlı olacak şekilde yorumlanır.

Kendi sesimizi kayıttan dinlerken neden farklı duyarız?

GERÇEK SESİMİZ HANGİSİ: KAYITTAN DUYDUĞUMUZ MU, KONUŞURKEN DUYDUĞUMUZ MU?

Live Science'nin haberine göre; bilim insanları bir teypte duyduğumuz sesin gerçek sesimiz olduğunu söylüyor. Çünkü kayıttan dinlediğimiz sesin, biz konuşurken insanların duyduğu ses olduğu ifade ediliyor. Yani, konuşan kişi, kendi sesini diğerlerinden farklı duyar. Peki neden?

Orta kulakta bulunan 3 küçük kemik, kendi sesimizi bizim duyduğumuz şekli ve başkalarının duyduğu şekli arasındaki tutarsızlığı yaratıyor. Kulak içi boyunca titreşerek gelen ses kulağa ulaşır. Ancak burada şöyle bir farklılık doğuyor:

Konuşurken kendi sesimizi hem hava iletimi hem de kemik iletimiyle duyarız. Yani, beynimiz sesi iki yerden gelen verilerin birleşimiyle duyuyor. Yanı sıra, başkası konuşurken o kişinin sesini sadece hava iletimiyle alır. Kendi sesimizi bir kayıttan dinlerken tıpkı başka birinin sesiymiş gibi sadece hava yoluyla aldığımızdan bu ses bize farklı duyulur.

Kendi sesimizi kayıttan dinlerken rahatsız edici buluruz çünkü; insanlar seslerinin nasıl duyulduğunu bildiklerini zanneder. Halbuki başkaları, sesimizi bizim duyduğumuz gibi duymazlar.

Meryem Üstün Haber7.com - Editör
Haber 7 - Meryem Üstün

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünü bitirdi ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde Felsefe yüksek lisansını tamamladı. Ekim 2023'ten beri Haber7 bünyesinde internet editörü olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Başkan Erdoğan 'devreye alıyoruz' deyip haberi verdi! Sınırlama geliyor...
Son dakika... Peş peşe depremler sonrası AFAD'dan çarpıcı açıklama: 6 üzeri bir deprem...