8 Mart'ta ne oldu? Kadınlar Günü tarihçesi ve hikayesi

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanımlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün hikayesi ve tarihçesi merak edildi. Peki, 8 Mart'ta ne oldu? Kadınlar Günü neden var?

8 Mart'ta ne oldu? Kadınlar Günü tarihçesi ve hikayesi
8 Mart'ta ne oldu? Kadınlar Günü tarihçesi ve hikayesi
GİRİŞ 08.03.2025 10:51 GÜNCELLEME 08.03.2025 12:16
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kadınların toplum içinde erkeklerle eşit haklara sahip olduğu bilincinin geliştirilmesi amacıyla her yıl 8 yıl Mart günü Kadınlar Günü olarak kutlanır. Kadınlar Gününün neden 8 Mart'ta kutlandığı, 8 Mart'ta aslında ne olduğu araştırma konusu oldu. İşte, Kadınlar Günü hikayesi ve tarihi...

8 MART KADINLAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

  • Kadınlar Günün tarihi Sovyet Rusya'sına ve Komünist harekete dayanır. Ancak sonrasında tüm dünyada tarafından tanınan bir gün haline gelmiştir.

  • 1917'de Sovyet Rusya'da kadınlar oy hakkı kazandıktan sonra 8 Mart günü Rusya'da ulusal bayram ilan edildi. Beraberindeki süreçte ise komünist ülkelerde bağımsızlık günü olarak kutlanmaya başladı.

  • 1967'de bugün, feminist hareket tarafından benimsenmeye başladı. Bu tarihten sonra 8 Mart'ın anlamı komünist hareketi aşmaya başladı.

  • 1975 yılında ABD ve Avrupa dünyasına doğru iyice genişledi ve Birleşmiş Milletler tarafından  Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı.

  • 1977'ye gelindiğinde BM Genel Kurulu tarafından alınan karar ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak ilan edildi. Ayrıca her ülke kendi tarihlerine uygun bir günü "Uluslararası Kadın Hakları ve Uluslararası Barış Günü" ilan etmeye davet edildi.

Dünya Kadınlar Günü 16 Aralık 1977'de kabul edilmiştir.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

TÜRKİYE'DE KADINLAR GÜNÜ

Türkiye'de ilk kez 1921 yılında 8 Mart Kadınlar Günü kutlaması yapıldı. Komünist kız kardeşler olan Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova'nın girişimiyle kadın söylemli komünist bir gösteri düzenlendi.

Ancak bu tarihte komünizm tehlikesine karşı 8 Mart Kadınlar Gününü kutlamak Türkiye'de yasaktı.

BM tarafından 1975 yılı "Kadın On Yılı" ilan edilip 8 Mart kadın kutlamalarına sıcak bakılmaya başlandığında, Türkiye'de de çeşitli dernek ve sendikaların etkisiyle yeniden kutlanmaya başlandı.

1984 yılı itibariyle Türkiye'de 8 Mart Kadınlar Günü, sadece komünist sosyalist kesimlerin değil tüm kesimler tarafından benimsenen bir gün olarak kutlanmaktadır.

Meryem Üstün Haber7.com - Editör
Haber 7 - Meryem Üstün

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünü bitirdi ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde Felsefe yüksek lisansını tamamladı. Ekim 2023'ten beri Haber7 bünyesinde internet editörü olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 4
  • Doğrusu 1 ay önce Şikayet Et
    Siyonizm tarafından dikte edilen, asıl amacının feminizmi yayarak, toplumlarda ahlaksızlığı ve ataerkil düzeni hedef alan ,sanki kadınlar çok umurlarındaymış gibi dünyayı istedikleri düzene sokmaya çalıştıkları günlerinden biri.
    Cevapla
  • Cuma ali 1 ay önce Şikayet Et
    Boşananların sayısı evlenenden çok olmaya başladı.Kimi iş yok diye bahane ediyor bazı gençlerin hayattan beklentileri farklı anlaşıp geçinemem endişesi var ve çoğunun yaşı 30 geçmesine rağmen evlenmeyi düşünen yok. Batıdaki gibi arkadaş hayatı yaşama alışkanlığı hızla ülkede yaygınlaşıyor.
    Cevapla
  • Cafer 1 ay önce Şikayet Et
    Kadın hakları diye diye ahlaksızlıkta Avrupa bizi kendine benzetti Ortada ailemi kaldı ki kadınlar günü kutlanıyor.
    Cevapla
  • Kimse 1 ay önce Şikayet Et
    Her zaman diyom Ermeni Yahudi günü bize kutlatmak istiyorlar çünkü onların isteği bizim aileyi paramparça yapmak başarmaya başladılar çünkü kadın hakkı diye yurt yuva kalmadi boşanma çoğaldı fuhuş çoğaldı aile paramparça oldu gençler evlenemiyor evlense bile 1 ay sonra boşanıyor tam yahudi ve Ermenin istediği gibi yürüyor hükümet bunu hâlen görmüyor eyvah der ama aile paramparça olur
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ankara'da sel ve dolu hayatı felç etti! Sürücüler benzin istasyonlarına böyle sığındı
Trump daha fazla dayanamadı doğrudan seslendi: Dur artık!