İstanbul'da çift ezan okunan camiler
Bir vakit ezanını iki farklı cami müezzinin belli makamlara uyarak karşılıklı okudukları mukabele ezanı dinlediniz mi? Dinlemediyseniz size bir önerimiz var.

H. Salih Zengin'in haberi
Zira çift ezan geleneği İstanbul'da Sultanahmet ile Firuzağa, Nuruosmaniye ile Gazi Atikali Paşa ve Mahmutpaşa, Üsküdar Mihrimah Sultan ile Valide Sultan arasında birbiriyle yarışırcasına yapılıyor. Müezzinlerin en güzel ses ve makamlarla süsledikleri bu ezana kulağınızı ve kalbinizi açmamanız mümkün değil. Yıllardır bu camilerde sürdürülen gelenek maalesef pek fazla yaygın değil. Ancak yeni yapılan Başakşehir Ahmet Yesevi Camii ve Müderris Hilmi Camii çift ezan geleneğine uyan camilerden.
İstanbul'da ezanların muhteşem düeti
Geçtiğimiz nisan ayında Türkiye'ye gelen ABD Başkanı Barack Obama, Tophane'de bulunduğu sırada Kılıç Ali Paşa Camii'nde çift ezan okunmuştu. Ancak karşılıklı ya da atışmalı ezanı İstanbul'da uzun yıllardır uygulayan camiler var. Bir öğle ya da ikindi vakti koşar adımlarla Sultanahmet'ten ya da Çemberlitaş civarından geçiyorsanız, duyduğunuz muvazeneli ezan sesi dikkatinizi çekmiştir. Sultanahmet'ten öğle vaktinde yükselen rast makamındaki ezana kalbinizle birlikte hemen karşısında tek kubbeli ve tek minareli Firuz Ağa Camii'nden yükselen müezzinin sesi karşılık verir. Birbiriyle adeta atışan ve sesinin güzelliğini yarıştırırcasına karşılıklı ezan okuyan müezzinler, yoldan gelip geçen yabancı turistlerin bile kulak kabarttığı bir ilgiye mahzar olurlar. Uşşak makamında Nuruosmaniye Camii'nde başlayan bir ikindi ezanına ise önce Gazi Atikali Paşa Camii müezzinin ardından da Mahmutpaşa Camii müezzini karşılık verir. Hâkeza Üsküdar'daki Mihrimah Sultan ve Valide camileri de kendi aralarında öğle ve ikindi ezanlarını karşılıklı okuyarak bir ezan ziyafeti verirler.
Çift ezan okuma geleneği ülkemizde çok yaygın bir uygulama değil. Sultanahmet ve Firuzağa'daki eskiden yapılan ve kesintiye uğrayan karşılıklı ezan okumanın on yıllık bir geçmişi var. Ancak Nuruosmaniye ve Gazi Atikali Paşa camileri çift ezan okuma uygulamasını 1930 yılından beri kesintisiz olarak sürdürüyor. Cami imamı Mustafa Yaşar burada 1930'dan beri kesintisiz çift ezan okuduklarını hatta Mahmutpaşa Camii'ni de dahil ederek öğle ve ikindi vakitlerinde üçlü ezan icra ettiklerini kaydediyor. Yalnız cuma günü öğle namazında vakit darlığından okunmadığını belirten Mustafa Hoca, "Çorlulu Ali Paşa Camii'nde imam iken buradan geçtiğimde bir duvarın dibine oturur karşılıklı okunan ezanları dinlerdim. Şimdi de iyi okuyucular var ama eskilerin musiki bilgisi daha iyiydi. Bazen misafir müezzinlere ezan okutulduğunda, deneyimleri olmadıkları için bizim ezana uyamıyor ve bu uyumsuzluğu cemaat fark edip bizi uyarıyor." diyor. Nuruosmaniye'nin müezzinleri Nizamettin Sevil ve Ahmet Rüştü Küllüoğlu'nun davet sesine Atikali Paşa'dan Selami Korkmaz ve Mahmutpaşa'dan Musa Hoca karşılık veriyor.
Çift ezan, Fatih'in vasiyeti... HABERİN DEVAMI HABER7.COM RAMAZAN SAYFASINDA
-
celaleddin murad 15 yıl önce Şikayet EtSüper bişey. Her zaman hayran kalmışımdır bu ezanlara Rabbim sayılarını arttırsın. İslamın güzelliğini gösteriyorBeğen Toplam 1 beğeni
-
ümit durgun 15 yıl önce Şikayet Etgerçekten süper. sultanahmette çok kere dinledim karşılıklı ezan okumalarını, gerçekten insanın içini ürperten bir durum. fakat bir durum daha var ki 3. bir caminin daha minaresinden hoparlörlerle ezan okunmasıydı. makamsız ve çok hızlı... bu şart mı? neden çıplak sesle okunmuyor da bu mükemmel ahengi bozuyorlar, anlamak çok çok güç...Beğen Toplam 1 beğeni