Fatima'nın 3 sırrının son şahidiydi

Fatima'da Hz. Meryem'i gören ve ondan öğrendiği 3 Sırrı Vatikan'a tescil ettiren 3 kız kardeşten sonuncusunun ölümü portekizi yasa itti. Papa son azize için özel dua yaptı.

Fatima'nın 3 sırrının son şahidiydi
Fatima'nın 3 sırrının son şahidiydi
GİRİŞ 15.02.2005 16:56 GÜNCELLEME 15.02.2005 16:56

13 Mayıs 1917'de Portekiz'in Fatima kentinde kardeş olan üç çoban çocuğun bir zeytin ağacının üzerinde Meryem Ana'yı görmesi ve geleceğe dair üç kehanet Vatikan tarafından onaylanmış ve büyük tartışmalara konu olmuştu. Fatima'nın 3 kehanetinden  ilk ikisinin 1. Dünya Savaşı'nın sonu ve 2. Dünya Savaşı'nın başlangıcı, Sovyetler'in yükselişi ve çöküşü hakkındaydı. Sırların üçüncüsünün ise kıyametle ilgili olduğu sanılıyordu. Ancak 26 Haziran 200 tarihinde Vatikan,  bir basın toplantısıyla üç çocuktan hayatta kalan tek kişi ve bugün 93 yaşında bir rahibe olan Lucia de Jesus dos Santos'un el yazısıyla aktardığı Fatima'nın üçüncü sırrının tam metnini açıklamış ve kehanetin kıyametle değil, Papa suikasti ile ilgili olduğunu belirtmişti. Aslında, 13 Mayıs 1981'de Mehmet Ali Ağca'nın suikast girişiminde bulunduğu Papa 2. Jean Paul, aynı yıl Fatima'da düzenlediği ayinde üçüncü sırrın suikastla ilgili olduğunu ima etmişti ama bu resmi bir dille açıklanmamıştı. Vatikan'ın 6 Haziran 2000 tarihli basın toplantısında açıkladığı metin de her türlü anlamı yüklemenin mümkün olduğu dini kehanetlerden sonuncusunun bu suikat ile ilgili olduğunu resmen açıklamış oluyordu.


Mehmet Ali Ağca'nın Papa'ya 13 Mayıs 1981'deki suikast girişimi
sonrasında, Rahibe Lucia ile 1982, 1991 ve 2000'de üç kez bizzat
görüşmüş olan II. Jean Paul, Katolik inancındaki Meryem inancının en
hararetli savunucularından biri olarak tanınıyor.


Suikasttan Hz. Meryem sayesinde kurtulduğunu söyleyen Papa, Rahibe
Lucia tarafından 1957'de kaleme alınmasının ardından Vatikan arşivlerinde gizlenmekte olan "Fatima'nın Üçüncü Sırrı"nın kendisi
hakkında bir kehaneti de içerdiğine inanmaktaydı. Papa'nın emriyle
2000 yılında açıklanan üçüncü sırda, "vurularak yere düşen beyaz
giysili rahip" biçiminde ibare, Vatikan yetkilileri tarafından
1981'deki suikastın yıllar öncesinden Hz. Meryem tarafından haber
verildiğinin göstergesi olarak yorumlanmıştı. 

Melekler ve ışıklar


'Meryem Anamızın solunda dünyayı ateşe verecekmişcesine alevler çıkan bir kılıç tutan bir melek gördük. Ancak sağ elinden çıkan
ışıklarla bu alevler söndü. Melek 'Kefaret, kefaret' diye bağırdı. Tanrı olan muhteşem bir ışık, insanların aynanın önünden geçerkenki görüntüsü gibi beyazlar giyinmiş bir piskopos gördük. Diğer dini görevliler tepesinde haç olan merdiveni çıkarken, 'kutsal babamız' yarısı yıkılmış bir kentten geçti, karşılaştığı ölülerin ruhları için dua etti, büyük haçın eteklerine ulaştığında ise kurşun ve ok yağdıran bir grup asker tarafından öldürüldü. Haçın iki kolundaki iki melek şehitlerin kanını toplayıp tanrıya yürüyen ruhlara serpti' diye özetlenebilecek metin, Vatikan'a göre, insanlığın kendini kurtarmaya muktedir olduğuna dair bir mesaj.


Papa'nın sağ kolu Kardinal Joseph Ratzinger, ise toplantının hemen ardından bu özel vahiye inanma zorunluluğu olmadığını belirtirtiyor ve  'Gördüğünüz gibi ne büyük bir sır aydınlandı, ne de gelecek açığa çıkarıldı' demişti.  


FATİMA'NIN SIRRININ SON ŞAHİDİ DE ÖLDÜ



Portekiz'deki Fatima'da 1917 yılında Hz. Meryem'in görüntüsünü 6 kez gördüklerini iddia eden ve bu iddiaları Vatikan tarafından da kabul edilen 3 kız kardeşten hayatta kalan sonuncusu Lucia de Jesus dos Santos, dün hayata gözlerine kapattı.


PORTEKİZ'DE ULUSAL YAS


Portekiz'deki Fatima köyünde 1917 yılında Hazreti Meryem'i altı kez gördüklerini iddia eden ve bu iddiaları Vatikan tarafından da kabul edilen üç çocuktan hayatta kalan sonuncusu Lucia de Jesus dos Santos'un ölümü dolayısıyla salı günü ulusal yas ilan edildi. 


Başbakan Pedro Santana Lopez, dos Santos'un Portekiz'in yakın tarihinde önemli bir şahsiyet olduğuna inandığını söyledi.


Santana Lopez'in merkez sağ partisi ile koalisyon ortağı, dos Santos'un ölümü üzerine bugün ve yarın seçim kampanyalarına ara verdiklerini açıkladı.


Başkent Lizbon'un 150 kilometre kuzeyindeki Coimbra'da bulunan
Carmelite manastırında dün ölen dos Santos, yarın bu manastırda
defnedilecek ve naaşı 1 yıl içinde Fatima yakınlarına nakledilecek.


PAPA AZİZE İÇİN DUA ETTİ




Katolik dünyasının ruhani lideri Papa İkinci Jean Paul'ün, Coimbra'da dün hayata veda eden Rahibe Lucia de Jesus dos Santos için dua okuduğu bildirildi.


Roma-Vatikan Kilisesi kaynaklarından sağlanan bilgiye göre, Papa
(İoannes Paulus), 97 yaşında iken vefat eden Rahibe Lucia'nın ruhu
için bugün özel olarak dua etti.


1948'de rahibeliği seçerek, Karmelolu Azize Teresa Tarikatı'na
girmiş olan Lucia için, Coimbra Katedrali'nde çarşamba günü cenaze
merasimi düzenleneceği bildirildi.


Vatikan kaynaklarına göre, "Mesih'in Acıları" adlı filmin yönetmeni ve aktörü Mel Gibson, geçen temmuz ayında Coimbra Manastırı'nı ziyareti sırasında Rahibe Lucia ile bizzat görüşen ünlüler arasındaydı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Teğmenlerin korsan yemini skandalında ilk istifa iddiası: Bölük komutanı...
Narin'in cansız bedeni bulundu! Çuval ve terlik detayı...