Ne Yazık ki İzmir Marşı’da Çalıntı!

  • GİRİŞ01.04.2017 09:25
  • GÜNCELLEME03.04.2017 07:22

Farkında mısınız bu aralar Chpliler ve iş ortaklarının ağzından bir marş eksik olmuyor. “İzmir’in dağlarında çiçekler açar” diye başlayan İzmir Marşı. Güzel. Gerçekten güzel kulağa çok hoş gelen bir melodisi var ve  müzik uzmanlarının ifadesine göre klasik Türk marş normlarına uyan ender marşlarımızdan biridir.

Bu marş çok güzel, kulağa da güzel geliyor. Ama, ortada çok ilginç ve düzeltilmesi gereken kocaman bir yanlış var; Bu marş Atürkçü ve 16 Nisan’da yapılacak olan Referandumda “Hayır” oyu verecek olan muhaliflerin zannettiği gibi  Milli Mücadele yıllarını anlatmıyor. Hele hele Atatürk’ü hiç anlatmıyor. Daha eski Osmanlı dönemine denk gelen bir hikayesi vardır. Yani bu marş mehter gibi bir Osmanlı marşıdır.

Elimizde bulunan ilk kayıtlar göre bu marşın adı “Kafkasya Marşı”dır. Enver Paşa’nın abisi Nuri Paşa tarafından kurulan ve idare edilen “Kafkas İslam Ordusu’sunun marşıdır.” Üstelik İzmir’in dağlarında çiçekler açar” Kafkasya dağlarında çiçekler açar diye çalınıp söylenmiştir senelerce.

Fakat üretmek yerine taklit etmeyi, bir adım daha ileri gitmek yerine eskiyi bozarak taklit etmeyi maharet zanneden tek parti zihniyeti ne yazık ki, bu marşı yani Enver paşa’nın kardeşi ve onun şanlı ordusu adına yazılmış olan bu marş gibi marşı tahrif ederek ve değiştirerek Atatürk’e yaslamıştır.

Musiki yazarı Etem Üngör’ün 1966’da çıkarttığı “Türk Marşları” isimli kitabında eseri “İzmir” değil, “Kafkasya Marşı” adı ile yayınladı ve bestenin sonraki senelerde “İzmir’in dağlarında....” ve bazen de “İnönü dağlarında....” diye okunduğunu hatırlattı.

Marşın 1914’teki Kafkas harekâtına ait olduğunu da ifade etti ama eserinİzzeddin Hümayi’ye aidiyeti hakkında herhangi bir belge yahut kayıt göstermedi. Marş, o günden buyana İzzeddin Hümayi Elçioğlu’na mâledilir ama elde hiçbir kaynak bulunmamaktadır! Üstelik, Türkiye’nin en önemli nota yayıncılarından olan Şamlı İskender’in 1927’de çıkartmış olduğu üç cildlik marş külliyatında İzzeddin Hümayi’nin 20 adet eserinin neşredilmiş olmasına rağmen yayında bu marş yoktur![1]

Bu arada geçen hafta sonu Türk Tarih Kurumu’nun davetlisi olarak bir programa katılmak ve kitap fuarında kitaplarımı imzalamak için İzmir’e gittim ve gözümle temeşa eyleyip şahİt oldum ki; İzmir’in dağlarında çiçek değil boğazına kadar gecekondu vardır. Ne yazık ki İzmir çiçeklerin değil çarpık kentleşmenin ve gecekondulaşmanın kıskacında boğulup gitmiştir. Geçmiş olsun.

            Değiştirilerek İzmir Marşı haline getirilen Kafkasya Marşı’nın sözleri;

Kafkasya dağlarında çiçekler açar 

Altın güneş orda, sırmalar saçar. 

Bozulmus düşmanlar hep yel gibi kaçar

Kader böyle imiş ey garip ana

Kanım helâl olsun güzel vatana.

 

Kafkasya dağlarına bomba koydular 

Türk'ün sancağını öne koydular

Şanlı zaferlerle düşmanı boğdular 

Kader böyle imiş ey garip ana

Kanım helâl olsun güzel vatana.

 

Kafkasya dağlarında oturdum kaldım 

Şehit olanları deftere yazdım 

Öksüz yavruları ben bağrıma bastım

Kader böyle imiş ey garip ana 

Kanım helâl olsun güzel vatana.

 
Türk oğluyum ben ölmek isterim

Toprak diken olsa yatağım yerim 

Allah'ından utansın dönenler geri

Kader böyle imiş ey garip ana 

Kanım helâl olsun güzel vatana.

 

Dağlarında çiçeklerin açtığı iddia edilen İzmir’in dağları işte böyle

 

 

 

 

 

 

 

[1] Murat Bardakçı’nın İlgili Yazısından

Yorumlar6

  • Ahmet Çelebi 8 yıl önce Şikayet Et
    El-İnsaf Muhterem Anapalı! Kızmayın ama "dahi" anlamındaki "de'da"lar ayrı yazılır, üstten virgüller ayrılmaz. Yani "Marşı da" olmalıydı!
    Cevapla Toplam 11 beğeni
  • Ahmet Metin 8 yıl önce Şikayet Et
    Dombra ile ilgili de yazin. Bir de kiziroglu...
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • Şamil Nur 1 yıl önce Şikayet Et
    Neden dombra ve kiziroğlu? Gerçekler gün yüzüne çıkıyor. Kafkasya Marşı 100 yıldan fazladır Azerbaycan ve Dağıstan'da söylenir. Uyduruk izmir marşı değil
  • Vatan Sağolsun.. 8 yıl önce Şikayet Et
    zaten herkes bu mars "izmirin" diye bişey demiyo. hem bir dagda gecekondu olmasi tum dağlarda gecekondu olduğunu soylemiyo da. hem seni mi ilgilendirdi dagda gecekondu olmasi ki?
  • huseyin 8 yıl önce Şikayet Et
    verilmek istenen mesajdan anladigin bumudur.demek istiyor ki bu adamlarin bu islam dusmanlarinin herseyi uydur ma . marslarina kadar uydurma.
    Toplam 1 beğeni
  • Mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Onları kimse iddia etmiyor ki bizim diye, Nihayetinde yapılan ticari bir prodüksiyon, bunu herkes biliyor, yani gizli bir şey değil. Zaten ikisinin de sahibiyle görüşüldü ikisi de gayet memnunlar da . Bu olay seni niye gerdi.
    Toplam 5 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat