Heyt Be Benim 2226 Yaşında Ordum Var…

  • GİRİŞ29.06.2017 07:33
  • GÜNCELLEME30.06.2017 07:25

Bu hafta, Hun imparatoru Mete Han tarafından kurulan ve şanlı bir maziye sahip olan Türk Kara Kuvvetleri’nin kuruluşunun 2226, senesini kutluyoruz. Evet, rakamı yanlış okumadınız benim tam 2226 yaşında aslanlar gibi bir ordum  var çok şükür.

 Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın sitesinde, 'Türk Kara Kuvvetleri Tarihçesi' başlığı altında şu bilgiler yer alıyor:

Kara Kuvvetleri temeli; Hun İmparatorluğu döneminde Mete Han tarafından M.Ö.209 yılında atılmıştır. 1040 yılında Dandanakan Meydan Muharebesinde Gaznelileri yenerek istiklaline kavuşan, 26 Ağustos 1071 Malazgirt Meydan Muharebesinde Bizanslıları yenerek, Anadolu'yu yeni bir Türk yurdu yapan Büyük Selçuklu Devletinde, Kara Kuvvetlerinin Teşkilat ve Eğitimi sağlam esaslara bağlanmıştır.

Osmanlı Ordusunun teşkilatlı bir şekilde ortaya çıkışı ise Sultan I nci Murat zamanında olmuştur. Tarihte ilk süvarili ordu olma niteliğini taşıyan Osmanlı Ordusu önceleri yalnızca Atlı Akıncılardan oluşmakta iken, daha sonraları yaya birliklerinde katılmasıyla Yeniçeri Ocağı adı altında sürekli bir yapıya dönüştürüldü. İmparatorluğun yükseliş dönemlerinde Yeniçeri Ocağı önemli rol oynamıştı.

Osmanlı İmparatorluğunun gerileme devri ile birlikte, 15 Haziran 1826'da başlayan Yeniçeri Ayaklanmasının bastırılmasını müteakip, bu ocak kaldırılmıştır. Asakir’i Mansure-i Muhammediye adında yeni bir ordu kuruldu. Bu gücün temelini Kol adı verilen taburlar oluşturmuştur.  

1843'te yeni bir düzenlemeye gidilerek beş yıllık hizmet süresine tabi personelle oluşturulan 5 ordu kurulmuş olup, 1848 yılında yapılan bir değişiklikle ordu sayısı 6 ya çıkarılmıştır. Osmanlı Ordusu yaklaşık 300.000 kişilik bir güce yükseltilmiştir.

Şanlı Milli Mücadele zaferinin ardından, Türk Kara Kuvvetleri, ikişer tümenli 9 kolordu ve 3 süvari tümeninden oluşan üç Ordu Müfettişliği halinde teşkilatlandı. İlk tank birlikleri 1934 yılında oluşturulmuştur.

Daha sonra Komando ve Paraşüt Birlikleri kurulmuş, silah, teçhizat ve her cins malzemenin üretilmesi için önemli adımlar atılmıştır. Ordu Komutanlıkları, 1949 yılında teşkil edilen Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlandılar. Modernleşme sürecinde Türk Kara Kuvvetleri; süvari birliklerini lağv ederek, motorize hale getirilen birliklere önem verilmiştir.

Değişen uluslararası siyasi ve askeri ortam ile gelişen teknoloji; Kara Kuvvetlerinin yeniden yapılanmasını gerektirmiş, 1990' lı yıllarda kuvvet; modern muharebe ortamına uyum sağlayacak biçime getirilmiştir. Bu yeni konseptle; Kara Kuvvetlerinin hareket yeteneğini artıran Kolordu, Tugay ve Tabur esasına dayanan bir yapılanma oluşturulmuştur.

Türk Kara Kuvvetlerinde eğitim; göreve yönelik muharebe ortamına benzer gibi uygulanan ferdi eğitimden, ortak tatbikatlara kadar uzanan bir bütünlük içinde ve her an savaşa hazır birlikler yetiştirecek biçimde uygulanır.

Ordumuzun envanterine giren yeni ve modern silah, araç ve malzemeler ile eğitim etkinliği artırılarak, eğitim merkezlerinde; erlerin birliklerinde kullanacakları silah, araç ve malzemelerle eğitim yapmaları sağlanmıştır.

Türk Kara Kuvvetleri; Cumhuriyet tarihimizin her devresinde, dünya ve özellikle bölge barışının korunmasında büyük başarılar göstermiştir. 1950 yılında Kore Savaşlarına bir tugayla katılan birliğimizin gösterdiğ başarı ile  dünyanın takdirini kazanmıştır.

1974 yılında gerçekleştirilen, Kıbrıs Barış Harekatı ile Kara Kuvvetleri kendisine verilen görevleri her an ifa'ya hazır olduğunu bütün dünya'ya göstermiştir. Dünya barışının korunması yönünde, 1993-1994 yıllarında Somali'de etkin bir rol alırken, 1994 yılından itibaren Bosna-Hersek, 1999 yılından itibaren ise Kosova'da aynı görevi başarıyla sürdürmektedir.

 

Yorumlar1

  • Murat Acar 7 yıl önce Şikayet Et
    kuruluş yıl dönümünde genel Kurmay Başkanı Hulusi akar siirtin tillo ilçesinde ibrahim hakkı hazretlerinin meftun bulunduğu beldede siirt halkıyla bayram namazı kıldı . asker ve millet el ele .ozledigimiz ortam buydu .pkk işine gelmeyen bu ve bunun gibi olaylar hamd olsun adalet ve Kalkınma Partisi sayesinde oldu .nice bu iktidar ile güzel aydınlık yıllara yollara
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat