Kastamonu’da 500 Senelik Bir Hamam İçkili Bir Gece Kulübü mü Oldu?

  • GİRİŞ13.07.2017 07:31
  • GÜNCELLEME14.07.2017 07:55

Geçtiğimiz günlerde bazı gazete ve internet siteleri “flaş flaş” mukabilinde bir haber servis ettiler. Beni de sosyal medyadan takip eden ve bölgeye yakın oturan dostlarım bu konuda bilgilendirdi ve araştırıp bu durumu düzeltmemi istedi.

            Haber içeriği gerçekten yürekleri burkan ve yahu pes doğrusu bu da yapılır mı? Dedirten cinstendi. Zira, habere göre Kastamonu’da Yavuz Sultan Selim dönemine ait, daha doğrusu Yavuz Selim Han’ın hocası tarafından Kastamonu’ya yapılan “Çifte Hamam”lar içkili, kızlı erkekli danslı bir gece kulübü haline getirilmiş ve her gece vur patlasın çal oynasın alemler düzenleniyormuş.

 Haber şöyleydi;

Yavuz’un Yaptırdığı Hamam Gece Kulübü Oldu. 

1514 yılında Yavuz Sultan Selim’in Hocası Halim Çelebi tarafından yaptırılan ve Anadolu’da eşi benzeri bulunmayan hamam, 2012 yılına kadar hamam olarak kullanılan Çifte Hamam, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ihale sonucu, 2013 yılında içkili gece kulübüne dönüştü. Osmanlı mirası olan hamamın içinde şimdi ise, ‘Çılgın Parti’ ve ‘İçkili Parti’ adı altında partiler yapılıyor. 

Vatandaşlar Tepkili 

Vatandaşlar, İslam’ın en önemli neferi ve ilk Osmanlı halifesi olan Yavuz Sultan Selim Han döneminde yaptırılan hamamın gece kulübü olarak kullanılmasının vicdanlarını sızlattığını belirtti.

Tepki gösteren bazı vatandaşlar,  Osmanlı padişahların isimlerinin eserlerde kullanılmaya başlandığını hatırlatarak, “Yeni eserlere Osmanlı padişahlarının adını vermek yeterli değil. O padişahlardan kalan miraslara sahip çıkılmalıdır. Bu dönemde böyle bir yapıya bu şekilde izin verilmesi skandaldır” ifadelerini kullandı.”

Meselenin basına yansıma şekli işte böyleydi. Ben de “gazetecilik” refleksi ile bana söylenen ve basında çıkan bu haberlere hemen inanmadım ve meseleyi araştırdım.

Önce Vakıflar Kastamonu İl Müdürlüğü’nü aradım. İlgili şube müdürlerinden gerekli bilgileri aldım. Sonra bir şekilde tarihi hamamı gece kulübü, disko gibi kullanan işletme sahibinin telefon numarasına ulaştım ve beyefendi ile konuştum. uzun uzadıya ondan da gerekli bilgileri aldım ve meseleye vâkıf oldum.

Ortada nereden bakarsanız bakın tutarsızlık ve yanlış bilgilendirme söz konusu. Zira;

Gerek yazılı, gerekse sosyal medyada bu durum sanki şu an hali hazırda yapılıyormuş gibi verilmiş. Çünkü gazete ve haber sitesi yöneticileri tam araştırmadan haberi yapmışlar.

Bu ihale ile hamamın kiraya verilme işi iki sene önce yapılan bir iş ve yapılan ihale sözleşmesinde kesinlikle içki verilmeyecek, içilmeyecek, satılmayacak şeklinde bir not düşülmüş. Sonra işletme sahibi içkisiz işletmeye çalıştığı bu mekanı yürütememiş yüz binlerce lira zarara girmiş ve “Clup-Hamam”ı kapatmış. Tam iki senedir bu hamam kapalı.

Bu durum hiç kuşkusuz bu durumu haber yapan gazete ve internet haberciliği sitelerinin yöneticilerinin işlerini tam ve düzgün yapmamalarından dolayı yanlış anlaşılmış.

Gelelim Vakıflardaki yetkililerin kusuruna;

Vakıflar Bölge Müdürlüğü tamamen kanuni bir ortamda yapılan bir ihale neticesinde bu hamamı gece kulübü gibi kullanılacak ortamda kiralamış. Bu yanlışı da kendi prensiplerini aşarak, yıkarak yapmış. Zira, vakıf bedduası kendi sitesinde var.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün web sitesine girilirse görülecektir ki, ana sayfada hem vakıf duası var, hem de vakıf bedduası var. Diyor ki;

Allah'a ve Ahiret gününe inanan, güzel ve temiz olan Hazreti Peygamberi tasdik eden, Sultan, Emir, Bakan, küçük veya büyük herhangi bir kimseye, bu vakfı değiştirmek, bozmak, nakletmek, eksiltmek, başka bir hale getirmek, iptal etmek, işlemez hale getirmek, ihmal etmek ve tebdil etmek helal olmaz. Kim onun şartlarından herhangi bir şeyi veya kaidelerinden herhangi bir kaideyi bozuk bir yorum ve geçersiz bir yöntemle değiştirir, iptal eder ve değiştirilmesi için uğraşır, fesh edilmesine veya başka bir hale dönüştürülmesine kastederse, haramı üstlenmiş, günaha girmiş ve masiyetleri irtikap etmiş olur. Böylece günahkarlar alınlarından tutularak cezalandırıldıkları gün Allah onların hesabını görsün. Mâlik onların isteklisi, zebaniler denetçisi ve cehennem nasibi olsun. Zira Allah'ın hesabı hızlıdır. 

Ne tuhaf değil mi Vakıflar Bölge Müdürlüğü web sitesinde yayımladığı vakıf bedduasını doğrudan doğruya üzerine almış.

Yorumlar3

  • faruk arslan 7 yıl önce Şikayet Et
    ben size daha vahim olanı söyleyeyim: bu vakıf eserinde asırlar boyunca insanlar yarı çıplak dolaşmış :) ya bahse konu yer bir hamam... vakfa gelir getirme amaçlı bir akar... bu kadar kutsallaştırmayalım lütfen... cami veya türbeden bahseder gibisiniz...
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    amiiiiiiiiiiiiiiin
    Cevapla
  • yusuf 7 yıl önce Şikayet Et
    ah ahh değerlerimizi nasıl elimizle ayaklar altına alıyoruz çok yazık
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat