Zorunlu Bir Açıklama

  • GİRİŞ15.08.2009 09:32
  • GÜNCELLEME15.08.2009 09:32

Çeşitli gazetelerin bir kısım köşe yazarları, 8 Ağustos Cumartesi günü bu sütunda çıkan Ümit Pamirin Önerisine Hazır mıyız?başlıklı yazıma gönderme yapan görüşler yayımladılar.

İleri sürdüklerimi üzerinde durmaya değer buldukları için kendilerine teşekkür ederim.

Değerli diplomat Ümit Pamirin bir önerisinden yola çıkan bu yazı ile ilgili kimi yanlış anlaşılmaları önlemek için bu satırları kaleme almayı zorunlu buldum.

Sayın Pamirin ileri sürdüğü Kürt halkına Türklerle birlikte yaşamak isteyip istemedikleri sorulsundüşüncesine yıllardır katılmaktayım.

Buna katılamayacak hiç kimse yoktur sanırım. Çünkü sorunun özü Kürtler ile Türklerin bir arada yaşama iradelerinin olup olmadığıdır.

Eğer Kürtlerin çoğunluğu Türkler ile bir arada yaşamak istemiyorsa, onları bu ulus devlet içinde yaşamaya kim mecbur edebilir?

Atatürkün de benimsediği, ırkçı temele dayanmayan, yalnızca bir arada yaşama iradesi üzerine oturtulmuş, Renancı ulus görüşüne göre de ortak yaşama iradesi olmayan insanların ve toplulukların bir ulusu oluşturamayacakları açıktır.

Bu durumda onları silah zoruyla ulus devletin içinde tutmak kalıyor ki, o zaman da gerçek ve çağdaş bir ulus devletten söz etmek olanaksızdır.

Kaldı ki büyük çoğunluğu tek başına bağımsız yaşamak isteyen insanları, bu görüşten caydıracak bir gücün olmadığını tarih kanıtlamıştır.

***

Demek oluyor ki, meselenin özü birlikte yaşama iradesi olunca, bunun varlığının ya da yokluğunun araştırılması da kaçınılmazlaşıyor. Bunun tek yolu da halka sormak.

Burada hemen bir noktayı belirteyim. Bu yoklama, halkların kendi kaderlerini tayin hakkından doğan bir halkoylaması değildir. BMnin 1960 tarihli ve 2625 sayılı Azınlık Bildirgesinde bunun nedenleri belirtilmiştir.

Ama bu durum fiiliyatta bir şeyi değiştirmiyor.

Burada çokça içine düşülen bir yanlış çukuru var. Deniyor ki, Kürt sorunu onlara sorularak çözülmeli”. Evet doğrudur. Ama Kürt sorununun bir Türkiye sorunu olduğu da doğrudur ve mademki Türkiye çapında birlikte yaşama iradesi aranmaktadır, Kürtlere sorulan soruların Türklere de sorulması zorunludur.

Ayrıca Arkadaş sen birlikte yaşamak istiyor musunsorusu bir anlamda soyuttur. Böyle bir soru sorduğunuzda, şu yanıtı almanız kaçınılmazdır:

- Hangi koşullarda birlikte yaşamayı soruyorsun?

Demek ki başlangıçta soruya alacağınız soyut yanıttan sonra, bir arada yaşamanın koşulları saptanacak ve sonra soru şu doğru şekliyle sorulacaktır:

- Arkadaş, şu koşullar altında, şu şekilde bir arada yaşamaya hazır mısın?

***

Tabii ki yukarıdaki sorunun taraflardan yalnızca birine değil ikisine de sorulması gerekir.

Gerçi ilk bakışta, Türklerden olumsuz bir yanıt çıkması beklenmediğinden soru abes gibi görünebilir.

Ama unutulmaması gereken nokta, Türklerin bugünkü statüde bir arada yaşamaya evetdedikleridir.

Yarın öbür gün, başka statüler gündeme geldiğinde şimdi statüden şikâyetçi olanların kabul edebilecekleri koşullara bakan kimi insanların Arkadaş, ben bu koşullar altında birlikte yaşamaktansa, daha küçük, daha türdeş, daha dayanışmacı, gerçek bir üniter devlet istiyorum, bu koşullar altında bir arada yaşamak değildiyebilir ve bu durumda, Sen bana niye sormuyorsun, Kürt kardeşe tanınan hakkı, Türk kardeşe niye tanımıyorsundiye sorabilirler.

Bütün bu anlattıklarımın, Türk ayrılıkçılıkveya Ver kurtulculukile hiçbir ilgisi yoktur. Bütün bunlar, açılım ve tartışma başladı mı, kaçınılmaz olarak geçilecek aşamalardır.

Bu ihtimalleri derpiş etmeden tartışmaya başlamak hayalciliktir.

Son olarak, bu yazıda sık sık Türkler ve Kürtler deyimleri geçti. Herhalde bunun faturası da bu ayırımı tartışma alanına sokmamış olan bize çıkarılamaz.

Konuşacaksak, her şeyi, yasaklamadan, kızmadan, saçma sapan etiketlere başvurmadan özgürce konuşalım.

Ali Sirmen - Cumhuriyet
asirmen@cumhuriyet.com.tr

Yorumlar7

  • Eyüp Selahattin DOĞAN 15 yıl önce Şikayet Et
    Baykal ve Bahçeli. Eğer Kürtlerin çoğunluğu Türkler ile bir arada yaşamak istemiyorsa, onları bu ulus devlet içinde yaşamaya kim mecbur edebilir? bahçeli ve baykal chp ve mhp öyle zannediyorlar yıkılan parçalanan devletler kendi kendine sorunları görmezden gele gele parçakandı bölündü bölünecek böldürecekler ama bölünmemek için taraflar orta yolu bulmak zorunda dayatmayla birlik olmaz
    Cevapla
  • kemal korkmaz 15 yıl önce Şikayet Et
    aba altında sopa gösterme. sanki kürtler de bu safsatalardan korkup ürküp evet ya biz çok oluyoruz(!) galiba mı diyecek zannediyor bu sayın yazar? kürtler türklerden farklı ve fazla haklar mı istiyor? kürtler bir türk kendisi için ne istiyorsa kendisi için aynısını istiyor. olayın özü budur! eğer bu da birilerinin paşa keyiflerine uymuyorsa mevzubahis ayrılıksa valla hiç de önemli değil, ayrılınır. 80 yıldır zart zurt ediliyor yeter yani....
    Cevapla
  • Rifat Yılmaz 15 yıl önce Şikayet Et
    Üçüncü, dördüncü taraf yok mu?. Ben Kürdüm hanım da Türk. İki tarafı bulduk. Yavruma da sormayacak mıyız? O her ikisi de. Peki komşular n'olacak? Laz, Gürcü, Süryani, Rum, Yahudi, Yezdi, Malakan, Çerkez, Ermeni, Roman... Sor sor nereye kadar? Sulandırmaya, ipe un sermeye gerek var mı? İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi neyine yetmiyor adam? Çok mu uzun?
    Cevapla
  • kaan can 15 yıl önce Şikayet Et
    hah şöyle dökün içinizdekilride bileleim aslınızı. yıllardır bir kurt turk catısması icin araya fitne tohumları ektiler azbucuk dal budak sardı zannedip simdi tam bolme zamanı diye tamtam calıyorlar ama bosyere hayale kapılmayın bu milelt kardestir ve oyle uc bes capulcunun oyunları ilede bu bagı kopartacak deildir ama bu sayede biz sureti haktan gozuken ama milletin icine sinmis olan asıl tehlikeleri goruyoruz nerdeyse karanlıga mahkum edeceklermisti farkına vardık artık bu mileti kimse ayrıstıramaz darı ambarı gormeye siz devam edin
    Cevapla
  • aydın vatandaş 15 yıl önce Şikayet Et
    Biraz insandan yana olun ?. Güneş balcıukla sıvanmaz unutma biraz kalıbının adamını ol dünya gecici bırakın ideolojik fikirleri insana odaklı insan mutluluğu için calışın şuymyş buymuş neticeye bakın biraz demokrat olun herkes sizn fikirlerinizi begenmek zorunda değil SİVİL ANAYASA İSTEYİN GÖREYİM SİZİN DEMOKRATLIĞINIZI
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat