İnternet bizi birbirimizden mi ayırıyor?
- GİRİŞ31.05.2013 09:53
- GÜNCELLEME31.05.2013 09:53
Geçtiğimiz hafta, Bahçeşehir ve Berlin Freie Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen bir organizasyonda, Türk - Alman gazeteciler ve akademisyenler olarak bu ve benzeri soruların cevabını aradık.
Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Gürgen'in başkanlığını yaptığı Türk heyetinde, dekan yardımcısı Yard. Doç. Dr. Burçe Çelik, öğretim elemanı Fırat Erdoğmuş, Ntvmsnbc.com haber müdürü Kürşat Özmen, Ötekilerin Postası adlı dijital aktivist grup kurucusu Emrah Uçar, gazeteci Banu Güven, Hürriyet tablet editörü Özge Babacan ile Medya Derneği adına ben vardım.
Almanya'dan ise ALEX Açık Kanal, Freie Üniversitesi Sanat ve Medya Yönetimi Enstitüsü, Axel-Springer Grubu bünyesindeki Bild Gazetesi, The Founder dergisi gibi yayın platformlarının temsilcileri bu etkinliğe katıldılar.
Alman gazeteci meslektaşlarımızla konuşurken şunu bir kez daha farkettim ki internet, medyayı ve iletişim biçimlerimizi radikal bir biçimde değiştirmiş durumda. Bu değişimle ortaya çıkan sorunlara onlar da bizim gibi cevap arıyorlar
Peki nedir bu sorunlar?
Bloglar, sosyal ağlar ve sayısız mobil araç sayesinde artık herkes potansiyel bir yayıncı ve herkes çeşitli algoritmalar kullanarak kendi gündemini oluşturabiliyor. Bu gündemi oluşturanlar arasında gerçek dünyada meşhur olan isimlerin yanında, hackerlar, troller, sanal internet kişilikleri, sosyal, politik ve dini gruplar da var.
Anlayacağınız, eskiden sadece profesyonel medyanın elinde olan yayın yapma ve gündem oluşturma ayrıcalığı artık ortadan kalkmış durumda.
Bir diğer sorun ise güvenirlik ve sorumluluk.
İnternet ve sosyal ağlarda sayısız malumat paylaşılıyor ama bunların ne kadar doğru ve güvenilir olduğunu nasıl bileceğiz? Herkesin yayıncı olabildiği günümüzde gazetecilerin yeri neresi?
Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Haluk Gürgen'in toplantıda belirttiği şu ifadeler soruya cevap bulmak adına önemliydi;
“Paylaşmak sorumlu olmayı, adil olmayı, hesap verebilirliği ve özgürce hareket edebilme güvencesini gerektirir. Bir sözünüz varsa ve bunu başkalarıyla paylaşmak istiyorsanız, aklınıza geleni yapamazsınız. Tüm insanlara karşı sorumluluğunuz var ve bu sorumluluğun gereğini yerine getirmeniz gerekiyor.”
Hem gazeteciler, hem de gazeteciliğe alternatif olma iddiasındaki yeni medya ortamlarının sorumluluk ve hesap verebilirliği mutlaka dikkate alması gerek.
Aksi takdirde, herkesin fikrini özgürce ve sansürsüz ifade edebildiği bir ortam olarak önemsediğimiz internet, sadece birbirine benzeyen grupları bir araya getiren ve gruplar arasındaki sınırları daha da keskinleştiren bir ortam olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.
Blog: www.denizergurel.net
Twitter: @denizergurel
E-posta: ergurel.deniz@gmail.com
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol