Attığınız tweet aleyhinizde delil olarak kullanılabilir
- GİRİŞ07.06.2013 09:39
- GÜNCELLEME07.06.2013 10:07
Eğer bir suç itirafında bulunuyorsanız bu mümkün...
2011 yılında, ABD'de iki kişinin Facebook'ta yazdıklarından dolayı cinayete teşvik ve teşebbüsten tutuklanması bunun bir örneğidir. ABC'nin haberine göre "Bebeğimin babasını öldürecek olan bir kişiye yüklü miktarda para vereceğim" diye Facebook duvarına yazan bir kadın ve ona olumlu cevap veren bir adam bu girişimleri nedeniyle hapsi boyladı.
Demokrasinin beşiği olarak adlandırılan İngiltere'de ise sosyal medya daha da sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında, Londra'da feci şekilde öldürülen İngiliz asker hakkında Facebook'ta yazdıklarından dolayı tam 17 kişi tutuklandı. Daily Mail'in haberine göre tutuklama sebebi "ırkçı ve din karşıtı" yorumlar yazmalarıydı.
Bu örneklerden görüyoruz ki, bir ülkenin kanunla suç olarak tanımladığı her eylem sosyal ağlarda da suç olarak değerlendirilebilir. Eğer bir kişi uçakta yanlış bomba ihbarı nedeniyle tutuklanabiliyorsa, Twitter'da yanlış bomba ihbarı yapan da tutuklanabilir.
Türkiye'deki örneğe baktığımızda ise, kitleleri infiale sürüklemek amacıyla provokatif beyanlarda bulunanların ceza alması bir dereceye kadar normal karşılanabilir ama neyin provokatif mesaj, neyin fikir ve ifade özgürlüğü olduğunun da adil bir şekilde ayırt edilmesi gerekir.
Diğer yandan yetkililer bu haberleri sistemli biçimde üretenlerle, o haberin doğruluğuna inanıp paylaşanları nasıl ayıracaklar? Eğer bunun ayrımı doğru bir şekilde yapılmazsa bu iş bir cadı avına dönebilir.
İfade özgürlüğüne ilişkin yasa ve uygulamalarda mesafe alması gereken bir ülkede yaşadığımızı unutmayalım.
Böyle bir ortamda Twitter, Facebook ve benzeri sosyal ağları kapatmayı düşünmek ise yapılacak en son şey bile olmamalı. Çünkü sosyal ağlar, internet ve mobil teknolojiler artık bu hayatın kaçınılmaz bir gerçeği. Tıpkı elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri gibi.
Nasıl ki, son 10 yılda 48 bine yakın insan trafikte hayatını kaybetti diye yolları kapatmıyorsak, sosyal ağları kapatmak da bir çözüm olamaz. Ailelerimiz, eğitimcilerimiz, devlet adamlarımız ve yöneticilerimiz bu araçların nasıl daha iyi kullanılacağına dair çözümler üretmelidir. Çünkü gözünü kapatan ancak kendine gece yapar.
Deniz Ergürel - Haber 7
Medya Derneği Genel Sekreteri
Blog: www.denizergurel.net
Twitter: @denizergurel
E-posta: ergurel.deniz@gmail.com
Yorumlar3