Türkiye dijital dünyanın yeni lideri
- GİRİŞ20.11.2013 08:52
- GÜNCELLEME20.11.2013 08:52
“Dijital Dönüşüm Hareketi” olarak adlandırılan bu yeni dönemde “Dijital Bağlantılı Dünya”nın yeni liderinin Türkiye olması hedefleniyor. Oldukça iddialı ama gerçekçi bir hedef bu.
Son 20 yıldaki global gelişmelere baktığımızda dünyanın ekseninin batıdan doğuya geçtiğini görmek mümkün, ekonomik refah gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere kayıyor. Doğu büyümek istiyor…
CISCO verilerine göre 2017 yılına kadar tahmin edilen mobil veri büyümesinin yıllık bileşik oranı Batı Avrupa'da yüzde 50 iken, bu oran Ortadoğu ve Afrika'da neredeyse yüzde 80'e yakın. Yani bu bölge insanı daha çok iletişim kurmak, haberleşmek, ticaretini arttırmak, bilgilenmek, eğitim seviyesini yükseltmek istiyor.
76 milyonluk ülkemizde mobil abone sayısı 67 milyonu geçmiş durumda. Nüfusun yarıdan fazlası internet erişimine sahip. Facebook ve Twitter gibi sosyal mecraların kullanımında dünyanın sayılı ülkelerinden birisiyiz. Bilgi transferinin serbestçe yayıldığı bir ülkede politikadan, sanata bir çok alanda büyük değişimler yaşanması kaçınılmaz.
Teknolojiyi ithal eden ülke konumunda olmamız ise en büyük handikapımız. Türkiye, teknoloji alanında iyi bir pazar olmanın üstüne çıkmalı. Bu amaçla Vodafone'un Blade V adlı akıllı telefonu Türkiye'de üretecek olması önemli bir adım. Şirketin, 2006 yılından bu yana Türkiye'ye 12 milyar TL'den fazla yatırım yapmış olması ise takdire şayan.
Bir diğer önemli husus ise vergiler. KDV, ÖTV, ÖİV, harçlar vs. derken yurtdışında 150 TL'ye satılan giriş seviyesindeki bir akıllı telefonun fiyatı bizim ülkemizde 350 TL'ye ulaşıyor. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt'e göre, eğer bu vergi yükü azaltılırsa hem akıllı telefon sayısı artar, hem de daha çok yatırım gelir.
Katılmamak elde değil…
Medya Derneği Genel Sekreteri
Twitter: @denizergurel
Blog: www.denizergurel.net
E-posta: ergurel.deniz@gmail.com
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol