Önümüzdeki Hafta FED Kararı Altında Baskı Yaratabilir

  • GİRİŞ13.12.2024 16:01
  • GÜNCELLEME16.12.2024 09:12

Geçtiğimiz iki hafta boyunca altın fiyatlarında yatay bir konsadilasyon vardı. Belirli bir seviye arasında sıkışmış ne düşen ne de yükselebilen bir altın görüntüsü vardı. Fakat bu hafta başından Perşembe gününe kadar yükselişini hızlandıran bir altın gördük. Öyle ki ons altın çok kritik direnci 2720 doların da üstüne çıkarak 2726 dolar seviyesini test ederken, gram altın da 3056 TL seviyesine kadar yükseldi.

İlk olarak bu hafta ne oldu da altın yükselişe geçti, onu bir irdeleyelim. Altının yükselişinde birkaç etkenin devreye girdiğini görüyoruz. İlki her ne kadar biz Suriye’deki gelişmelere daha olumlu bakıyor olsak da, küresel yatırımcıların bundan sonraki sürede Suriye’de tam anlamıyla bir istikrar sağlanıp sağlanamayacağına dair daha temkinli bir tutum içinde olduğunu görüyoruz. Hafta başından itibaren Suriye’deki gelişmelerle Orta Doğu’da kartların yeniden dağıtılacağına dair beklentilerin altına yönelik güvenli liman talebi yarattığı görülüyor. Yine geçtiğimiz haftalardan gelen Güney Kore kaynaklı haber akışları da yine güvenli liman ihtiyacı yaratan unsurlardan oldu.

Altına bu hafta belki de en büyük destek Çin’den geldi. Bu hafta başında Çin’in politbürosu tüketimi ve iç talebi desteklemek için 13 yıl aradan sonra ilk kez 2025 yılında para politikasının ihtiyatlıdan “orta derecede gevşek’e” geçeceğini maliye politikasının da “daha proaktif” olacağı açıklamasını yaparak, büyümeyi destekleme adına “daha güçlü bir politika adımına” geçeceği sinyalini verdi. Bu sinyal başta altın olmak üzere kıymetli metaller ve emtia fiyatlarına yaradı. Tabi altını destekleyen Çin’den gelen tek iyi haber bu değildi. Yine Çin Merkez Bankası’nın 6 ay aradan sonra yeniden altın alımına başladığını duyurması da altın için bir diğer önemli itici güç oldu.

Altında bu haftaki yükselişin bir diğer nedeni de teknik hareket diyebilirim. Yukarıda da değindiğim üzere son haftalarda kabaca 2600 dolar ile 2660 dolar arasında sıkışan bir altın vardı. Yakın vadede bir yöne kırılım bekleniyordu. Haliyle temel gerekçelerin yanı sıra teknik sıkışmanın da getirdiği ortamda yükselişte etkili oldu diyebilirim.

Altın fiyatları her ne kadar Perşembe gününe kadar yükselse de, Perşembe ve Cuma satış baskısının hakim olduğunu görüyoruz. Altındaki satışın nedeni Perşembe günü ABD’den beklenti üstü gelen ÜFE enflasyonu oldu. Ayrıca yine Çarşamba günü ABD’den gelen TÜFE enflasyonu her ne kadar beklentilere paralel geldiyse de, yine hem ÜFE hem de TÜFE’de enflasyonda kalıcılığı ve katılığı çok net ortaya koyuyor. Haliyle yatırımcılar katılığı ima eden ABD enflasyon verilerinin ardından önümüzdeki hafta Çarşamba FED’in her ne kadar 25 bp indirim yapacağını fiyatlasa da, Powell’ın önümüzdeki döneme dair faiz indirimine dair açıklamalarında şahin olabileceği ihtimalini de fiyatladı. Bu tedirginlik ve fiyatlama ile dolar endeksi 106.8 seviyesine kadar yükselirken, 4.20’li seviyelerde olan ABD 10 yıllık tahvil faizleri de 4.33’e kadar yükselince altın fiyatları baskılandı.

O halde bu bilgiler ışığında altın yatırımcısı ne yapmalı? Bu yazıyı kaleme aldığım sırada ons altın kritik desteği 2675 doların altın 2668 dolardan işlem görürken, gram altın da 3000 psikolojik seviyesinin altına sarkarak 2999 TL’den işlem görüyordu. Bildiğimiz gibi içeride dolar/TL yataya yakın hareket ettiğinden gram altına destek veremiyor. Bu nedenle gram altında asıl yönü ons altın belirliyor. Ons altındaki bu baskı bu nedenle gram altını da baskılıyor. Cuma öğlen saati itibariyle hem ons hem de gram altındaki belirli destek seviyeleri altındaki bu seviyeler altının önümüzdeki hafta da en azından FED kararına kadar baskılı seyredebileceğine dair bir işaret olarak değerlendirilebilir. FED kararı öncesi FED belirsizliğini satın almak istemeyenler altın tarafında da Çarşamba gününe kadar kısmi de olsa satış yapmak isteyebilirler.

FED’e dair beklentimi de paylaşmak isterim. FED’den 25 bp’lik indirim gelmesi neredeyse kesin gibi. Ama bana kalırsa piyasa fiyatlamalarını 25 bp’lik faiz indirimi değil, Powell’ın gelecek dönem için faiz indirimleri konusunda ne söyleyeceği belirleyecek diye düşünüyorum. Bu noktada hem son dönemde gelen enflasyon verilerinin kalıcılığı ima etmesi hem ekonominin genel olarak hala güçlü durması ve elbetteki 25 Ocak’ta göreve gelecek Trump nedeniyle Powell’ın “faiz indirimlerinde acele etmeyip temkinli olacaklarını” belirtmesini bekliyorum. Tam da bu noktada Powell’ın bu açıklamaları yaparken ki tonu da piyasa fiyatlamaları açısından çok önemli olacak. Yine FED’in açıklayacağı nokta grafiklerinde piyasa fiyatlaması açısından çok çok önemli olacağını düşünüyorum. Örneğin şu an swap tarafı 2025 yılı için FED’den 50 bp’lik faiz indirimi geleceğini fiyatlıyor. Bakalım FED üyeleri 2025 için kaç baz puanlık indirim öngörecekler. Yine uzun vadeli faiz beklentisinde de özellikle yukarı veya aşağı yönlü revizyonlar gelecek mi bu kısım da önemli. Ve elbetteki son tahlilde ekonomik projeksiyonlarda fiyatlamalar için piyasanın radarında olmaya devam edecek. Tabi son olarak faiz kararının açıklandığı politika metnine de yeni ibareler eklenecek mi veya çıkarımlar yapılacak mı bu da gelecekteki FED duruşunu anlamada önemli diye düşünüyorum. Ezcümle Çarşamba akşamı piyasa gelecek faiz indiriminden ziyade ağırlıklı olarak FED gelecekteki duruşunu fiyatlayacak.

Tam da bu noktada  FED’in 25 bp indirmesi altın için olumlu olacak olsa da, olur da piyasa beklentisinin ötesinde şahin bir FED görürsek, altın ilk etapta faiz indirimi ile yükselişe geçse bile, sonradan yeniden düşüşe geçebilir. Bir diğer senaryo da ise her ne kadar şimdilik benim için düşük bir olasılık olsa da, beklentilerden daha güvercin bir FED altında yükseliş ivmesini bir miktar daha güçlendirebilir. Bu nedenle  özellikle kısa vadeli altın yatırımcısı için önümüzdeki hafta belirli seviyelere kadar yükseliş kar alımı olarak iyi bir fırsat sunabilir diye düşünüyorum. Hele ki şahin bir FED olasılığında belirli dirençlerde portföyün bir kısmı satılarak kar alımı yapmak uygun olabilir. Haliyle orta ve uzun vadeli yatırımcılar yani alıp unutanlar için de beklenti üstü şahinlikteki bir FED daha aşağı seviyelerden alım fırsatı yaratabilir. Uzun vadeli yatırımcıların FED’i bekleyip öyle alım yapmaları çok daha uygun olabilir. Gram altın almak isteyenlerin gözü ons altında olmalı. Şu konjonktürde gram altın için ilk en uygun alım bölgesi 2600 dolar altında 2570 dolar civarı. Buranında da altında biraz daha uygun alım yeri 2530-2500 dolar seviyesi. BU seviyeler takip edilerek alım yapılabilir. Bu seviyelerden alım yapmak isteyenler var ise portföyün 1/4’ünü aşmamalı diye düşünüyorum. Uzun vadeli gram altın yatırımcısının kademeli alım yapma  devam etmesi uygun bir strateji olmaya devam ediyor.

Yorumlar1

  • Metin 1 ay önce Şikayet Et
    Ben bu analize katılmıyorum.Sebebini ise,bir soru ile açıklayayım.Peki gümüş neden düşüyor.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat