Borsada satış baskısı devam eder mi?
- GİRİŞ20.12.2024 11:07
- GÜNCELLEME21.12.2024 09:43
5 Kasım’da Trump’ın seçimi kazanmasının Türkiye’ye Biden dönemine göre daha fazla yarayacağı ve yine 8 Kasım’da Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda faiz indireceğine dair sinyal vermesiyle 8700 seviyesini artık kendisine dip yapan BİST-100 endeksi yükselişine hız verdi. Söz konusu yükselişte her ne kadar 9500, 9700, 10.000 dirençlerinde zorlansa da geçtiğimiz hafta Suriye’deki gelişmelerin borsaya yarayacağı fiyatlaması ile 10.276 en yüksek seviyesini test etti. Fakat sonrasında endekste satış baskısı hakim gelerek dün itibariyle endeks çok kritik desteği 9750 seviyesinin hemen üzerinde 9765 seviyesinden kapanış aldı.
BORSADAKİ BASKININ SEBEBİ NE?
İlk olarak şu soruya cevap bulalım; endeksteki son bir haftada gördüğümüz baskının sebebi ne? Endeksin 10.200-10.250 kritik direnç bölgesi aşamamasının en temel nedenlerinden biri yükseliş için yeni katölizör yaratacak gelişmelerin olmaması. Ayrıca ekonomide büyüme tarafı baskılı ve bunun bilançolar üzerinde etkisi faiz indirimlerine rağmen bir süre daha devam edecek. Her şey yolunda giderse bilançolarda ufaktan düzelme emareleri 2025 2. çeyreği ve hatta yeni yılın ikinci yarısından itibaren hissedilmeye başlanacak. Haliyle bu gelişmelerle belirli dirençlerden teknik kar satışlarının endeksi baskılayan önemli bir unsur olduğunu gördük.
SURİYE'DEKİ GELİŞMELER TAKİP EDİLECEK
Geçen Pazartesi Suriye’nin yeniden inşasında Türk inşaat ve çimento şirketlerinin çok büyük rol alacağı beklentisiyle taş toprak endeksindeki güçlü yükseliş oldu. Fakat yine geçtiğimiz Salı’dan itibaren “bekleyip görmek lazım Suriye’de işler beklenildiği gibi olumlu ilerlemeyebilir” düşüncesine ufaktan da olsa verilince güçlü yükselen hisselerde de kar satışları görmedik değil.
PİYASALARI 'KAN GÖLÜ'NE ÇEVİRDİ
Tüm bu anlattığım satış nedenlerine bir de bu hafta Aralık ayı faiz kararını açıklayan şahin FED’i ekleyebiliriz. FED şahin bir faiz indirimi yaparak, nokta grafikte 2025 yılında artık 100 bp değil sadece 50 bp’lik indirim yapacağı öngörüsü ile karşımıza çıktı. Bu kadarla kalsa iyi. Üç ayda bir açıkladığı nokta grafiklerde, 2025 yılı için PCE enflasyonunu ciddi şekilde yukarı yönlü revize etti. Yine karar sonrası konuşan Powell’ın da enflasyonda belirsizlik ve yukarı yönlü risklere işaret etmesiyle şahinlik dozu daha da artan bir FED gördük. Yine FED projeksiyonlarında uzun dönemli nötr faiz oranında yukarı yönde revize edip, bir de üzerine Powell “nötr faiz oranlarına yakın olduğumuzu düşünüyoruz” deyince, piyasa hepten şahin fiyatlamalara geçti. Bu şahin fiyatlamalar ile dolar endeksi 108 seviyesine kadar yükselirken, ABD 10 yıllıkları %4.57’yi test etti. Haliyle bundan böyle çok daha yavaş ve ihtiyatlı faiz indiren FED fiyatlaması küresel borsaları kan gölüne çevirdi. FED akşamı küresel piyasalarda 1.5 trilyon dolarlık kayıp yaşandı. Borsa İstanbul’un piyasa değerinin 350 milyar TL olduğunu göz önüne aldığımızda, FED akşamı şahin FED kararları ile dünyadan borsa İstanbul’un 5 katı büyüklüğünde bir kayıp yaşandı.
"MERKEZ BANKASI'NDAN FAİZ İNDİRİMİ BEKLİYORUM"
FED kaynaklı satıştan dün BİST-100’de nasibini aldı elbette. Borsaya FED kaynaklı satış gelmesinin en önemli nedeni şu; daha şahin FED ile daha güçlü dolar ve daha güçlü ABD tahvil faizleri olacaksa bizdeki getiriler yabancı yatırımcılar için beklenildiği kadar cazip olmayacak inancı. Ve hatta şahin FED kaynaklı küresel risk iştahındaki azalışla 2025’te yatırımcının bize yönelimi beklenildiği kadar güçlü olmayabilir fiyatlaması da dünkü satışta etkili oldu. Şahin FED sonrası yeni dünya düzeninde güçlü dolar kaynaklı bizim Merkez Bankamız’ın da Aralık ayında faiz indirimine gitmekte zorlanacağına yönelik yorumlar da dün borsanın canını sıktı diye düşünüyorum. Yeri gelmişken hemen belirteyim önümüzdeki hafta Merkez Bankası faiz kararı borsa da belirli destekleri veya dirençleri kırma adına kritik. Asgari ücret rakamını da görmek gerekir ama ben şimdilik hala Merkez Bankası’ndan haftaya 100-150 bp civarında ölçülü bir faiz indirimi bekliyorum.
YENİ YAPTIRIMIN ETKİSİ OLDU
Tabi son iki günlük satışta ABD kaynaklı haber akışları da etkili oldu. ABD’li iki senatör Türkiye’nin Suriye’ye operasyon yapması durumunda Türkiye’ye yeni yaptırım setinin hazırlanacağı haberi de bu haftaki satışın önemli nedenlerinden biri. Bu arada yaptırımlara dair bu hafta olumlu bir haberde Trump’ın Türkiye’ye CAATSA yatırımlarının kaldırabileceği oldu. Her ne kadar borsa olumsuz gelişmelerin baskın etkisi sebebiyle bu haberi olumlu fiyatlayamamış olsa da, bu yaptırımların kaldırılması hem ekonomi hem de borsa için ciddi derecede olumlu etkiler yaratacaktır. Bu nedenle bundan böyle ABD kaynaklı dış politikaya dair haberler de borsa üzerinde önemli etkiler yaratmaya gebe görünüyor.
Anlattığım tüm bu gelişmeler ışığında borsa yatırımcısı nasıl bir stareji izlemeli? Dün endeks çok kritik bir seviyeden kapadı. Bugün itibariyle gözüm 9750 desteğinin altına inip inmeyeceğinde. Bu desteğin altına sarkması durumunda 9446 seviyesine kadar düzeltme şaşırtıcı olmaz. Her ne kadar 9750 altına sarksak bile ekstra olumsuz bir haber gelmediği sürece kısa vadede 9445-9500 desteğinin güçlü çalışmasını beklerim. Yukarı yönde yükselişin güçlenmesi ve satış baskısının azalması için 9900 üzerinde bir endeks şart. Bu nedenle 9800 altı endekste kısa vadeli pozisyon açmamak doğru bir strateji olabilir.
"2025 SEÇİCİ OLUNMASI GEREKEN BİR YIL OLACAK"
Orta ve uzun vadeli yatırımcılar ise bu seviyeleri kademeli alım yapıp toplama stratejisi olarak değerlendirebilirler. Çünkü borsanın 2025 yılında özellikle de 2024 yılının ikinci yarısına göre daha olumlu performans sergileyeceğini düşünüyorum. Bu nedenle 9500’e doğru inen endeks uzun vadeli değer yatırımcılarına iyi bir alım fırsatı verebilir. Tabi 2024’te de olduğu gibi 2025 yılı da sektör ve hisse anlamında seçici olmamamız gereken bir yıl olmaya devam edecek. Geri çekilmelerde iyi bilanço ve iyi bilanço beklentisine sahip, çarpanları açısından uygun olan hisseler radarda olmalı. 2025 yılında bankalar, holdingler, telekomünikasyon sektörleri öne çıkanlar arasında olmaya devam edebilir. Yine faiz indirimlerinin etkilerinin daha fazla hissedilmeye başladığı dönemde faiz indirimlerinden olumlu etkilenebilecek gayrimenkul yatırım ortaklığı ve çimento sektörlerinin de olumlu etkilenmesi mümkün. Özellikle faiz indirimleri ile birlikte ekonomik büyümedeki toparlanma ve AB’nin faiz indirmesinin kısmi de olsa olumlu etkisi ile ihracatın biraz daha toparlanması durumunda sınai endeksi içinde faiz baskısı altında olan ve iyi bilanço beklentisi olan geri kalmış hisselerde de belirgin hareketler görülebilir. Bu nedenle yükseliş potansiyeli olan geri kalmış sınai hisseleri de yatırımcıların radarında olmalı.
Yorumlar26