Altın fiyatlarına Trump dopingi

  • GİRİŞ07.02.2025 09:43
  • GÜNCELLEME07.02.2025 09:43

Altın fiyatları son birkaç haftadır makroekonomik verilerden bağımsız olarak çok güçlü yükseliş performansı gösteriyor. Bu performansla ons altın sene başından bu yana %8,7 gram altın da %10,2’lik yükseliş kaydetti. Altındaki bu güçlü yükselişin en önemli sebebi Trump ve politikaları. Trump’ın 20 Ocak’ta göreve gelmesinden, bu yana özellikle de geçen Cumartesi gününden beri, çok sert bir şekilde uygulamaya koyduğu tarifeler piyasalarda çok ciddi bir belirsizlik yaratmış durumda. Yatırımcılar da bu belirsizlik ortamında güvenli limanlara hücum edince, altında bundan nasibini aldı ve güvenli liman gömleğini giyerek bu hafta rekor üstüne rekor kırdı.

İlk olarak Trump’ın uyguladığı tarifelere yakından bir bakalım. Trump 20 Ocak’ta ilk koltuğa oturduktan hemen sonra piyasalar, geçen hafta Cumartesi gününe kadar derin bir nefes alıp rahatladı. Bu rahatlamanın en önemli sebebi Trump’ın ilk günlerinde başta Çin’e olmak üzere çok sert politikalar uygulamamasıydı. Fakat bu rahatlama geçtiğimiz hafta Cumartesi gününe kadar devam etti. Cumartesi günü Trump Kanada, Meksika ve Çin’den ABD’ye gelen uyuşturucu maddesi fentanil nedeniyle Kanada ve Meksika’ya ek %25, Çin’e de ek %10 ithalat vergisi koyacağını söyledi. Trump’ın bu söyleminin hemen ardından 3 ülkeden yanıt hiç gecikmedi. Bu ülkeler eğer ABD kendilerine gümrük vergisi koyarsa onlar da misilleme ile ABD mallarına gümrük vergisi koyacağını dile getirdiler. Karşı ülkelerden gelen misilleme ile işler hepten kızıştı, çünkü Trump diğer ülkelerin misilleme yapması durumunda tarifeleri daha da artıracağını söyledi. Bu tartışmaların tam ortasında, Trump geçtiğimiz hafta sonu Kanada ve Meksika başbakanları ile telefonda görüşerek, bu iki ülkeye uygulayacağı ek tarifeyi 30 gün süreyle erteledi. Ülkeler sınıra 10.000 asker göndermeyi kabul ederek 30 gün tarifeleri öteletmeyi başardılar. Tabi söz konusu 30 gün içerisinde karşılıklı görüşmeler yaparak göç, ticaret ve uyuşturucu kaçakçılığı konusunda anlaşmaya varmaya çalışacaklar, eğer anlaşamazlar ise ABD tarifeleri yeniden uygulamaya koyacak. Ama herşeye rağmen bu erteleme haberi piyasalardaki ticaret savaşları ve belirsizlikler ile ilgili tansiyonu az da olsa düşürdü.

Trump her ne kadar Meksika ve Kanada’ya uygulayacağı tarifeleri 30 gün süreyle askıya alsa da, Çin’e yönelik %10’luk tarifeleri uygulamaya koydu. Çin’de petrol, sıvılaştırılmış doğalgaz ve nadir toprak elementleri gibi alanlarda ABD’ye farklı tarifler koydu, bu tarifeler 10 Şubat’da uygulamaya konacak. Haliyle bu hafta ABD ile Çin arasındaki bu tarife savaşı piyasaları geren en önemli konu başlığı oldu. Hafta başında Trump’ın Çin devlet başkanı Xi Jinping ile bu hafta görüşeceği söyleniyordu fakat Trump’tan gelen son söyleme göre yakın vadede bu görüşme olmayacak. Bu görüşmenin olmamasını olumlu karşılayanlar oldu, çünkü görüşme daha güçlü tarifeler de doğurabilirdi, en azından ertelendi diye düşünenler var. Yine görüşmenin olmamasını belirsizliğin devamı gibi görüp olumsuz algılayanlar da var. Tüm bu olayların sonucunda piyasada halihazırda tarifeler konusunda bekle ve gör modunda tedirginliğin devam ettiğini söylemek çok yanlış olmaz.

Yukarıda değindiğim bu belirsiz ortamda ons altın son bir haftada %2,5 artarken, gram altında %2,7’lik artışla tarihi rekorlarını ardı ardına kırdılar. Ons altın 2882 dolar en yüksek seviyesini test ederken gram altın da 3327 TL en yüksek seviyesini gördü. Altında bu haftaki güçlü yükselişin arkasında dolar endeksindeki bu haftaki kısmi gevşemede etkili oldu. Dolar endeksi Pazartesi günü çok güçlü yükseldikten sonra, Salı günü itibariyle hem Kanada ve Meksika’ya tarifelerden en azından 30 günlüğüne ertelenmesinin yanı sıra, ABD’den gelen ekonomik verilerin ekonomide ve işgücü piyasasında zayıflamaya işaret etmesiyle, dolar endeksinin 109.6 en yüksek seviyesinden 107.1 seviyesine kadar geri çekilmesi de etkili oldu.

Şimdi yatırımcıların asıl merak ettiği soru altındaki bu güçlü yükselişin devam edip etmeyeceği? En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim; Trump’ın tarifeleri ile birlikte altında kısa vade için daha olumlu bir görüntü oluştu. Son bir hafta da birçok uluslararası kurum altın fiyatı hedeflerini yukarı yönlü revize etmeye başladılar. Örneğin dün UBS ve Citigroup altın için kısa vadeli tahminlerini 3000 dolara yükselttiler. Ben de Trump’ın güçlü tarifeleri öncesinde ons altında 3000 dolar seviyesinin bu yıl görülebileceğini düşünüyordum, fakat son bir hafta yaşanan belirsizlikler sonrasında 3000 doların da üzerindeki seviyelerin bu yıl test edilemesinin sürpriz olmayacağını düşünüyorum.

Altın fiyatları şu an için aşırı alım bölgesine gelmiş durumda. Bu nedenle tariflerle ile piyasaları rahatlatan haberlerin gelmesi durumunda veya FED’in daha şahin olmasını gerektirecek makroekonomik verilerin gelmesi durumunda altında düzeltme yani düşüş görebiliriz. Bu nedenle altındaki son dönemdeki güçlü yükselişi görüp FOMO etkisi yani yükselişi kaçırma korkusunun etkisi ile altın alırken dikkatli olmakta fayda var. Gerçi teknik göstergeler bize altında bir düşüş olsa bile bunun çok kısa vade için yükseliş trendini kolay kolay bozamayacağının da sinyalini veriyor.

Bugün saat 16.30’da ABD’den gelecek tarım dışı istihdam verisi altında güçlü volatilite yaratabilir. Beklentilerin üzerinde (altında) tarım dışı istihdam veya beklentilerin altında (üstünde) bir işsizlik işgücü piyasalarının sıkılığını (gevşediğini) teyit etmesiyle şahin FED fiyatlaması ile altına satış (alım) getirebilir. Özellikle yükseliş isteği güçlü altının olduğu konjonktürü de dikkate alacak olursak, beklentilerin bir hayli altında bir tarım dışı istihdam verisi ile ons altında 2900 dolara hızlı yolculuk hiç şaşırtıcı olmaz. Beklentilerin üzerinde bir tarım dışı istihdam olması durumunda eğer ons altın hala 2820 dolar üzerinde kalabiliyorsa güçlü yükseliş isteği hala devam ediyor demektir. 2770 dolar önemli bir destek, bu seviye altına sarklamalarda kısa vadeli pozisyonlardan kar almak mantıklı olabilir.

Filiz Eryılmaz / Haber7

Yorumlar4

  • Mesud 21 dakika önce Şikayet Et
    Altının yıllarca zaten yükselmemesi ilginçti lakin bizim ülke bunu kaldırırmı o sorun akraba eş dost komşu bağlarının güçlü olduğu milletin ℅60 altınla birbirine borçlu zamanında birbirilerine altın takmış vede haliyle altın bekleyen toplum buda AKP nin bitmesi demek ons altının 4 bin dolara fırlaması değil sorun kurun 36₺ olması acilen doların 9₺ inmesi lazım yoksa chpye mrb demek
    Cevapla
  • Ersever 22 dakika önce Şikayet Et
    Tramp ı konuşturanlar, dünyayı spükülasyonla fakirleştiriyorlar, kendi ceplerini dolduruyorlar.
    Cevapla
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    Açıkçası, şuan ekonomik göstergelere bakarak karar vermek, tahminde bulunmak fal bakmayla eşdeğer oldu. Kimse bir yıl sonra ne olabilecegini öngöremiyor. Trump ya dünyayı dize getirecek, ya da dunya abd ve trump ı.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • navyteam 1 saat önce Şikayet Et
    bu kadar doların olduğu bir dünyada ve ortalık karışıkken altının yükselmesi bence gayet normal. teknik destek şu bu diyenlere hayret ediyorum.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat