Yüksek Gelen Enflasyon Verileri Bile Altını Durduramıyor

  • GİRİŞ14.02.2025 08:39
  • GÜNCELLEME14.02.2025 08:39

Bu hafta ABD’nin Ocak ayı TÜFE ve ÜFE rakamlarını aldık. Bu ayki enflasyon birkaç açıdan oldukça önemliydi. Önemli olmasının ilk nedeni acaba Ocak ayında devreye giren zamlar ve geçici etkiler sebebiyle, enflasyon tıpkı 2024’ün Ocak ayında olduğu gibi, yılın ilk ayında belirgin bir yükseliş gösterecek miydi merak ediliyordu. Ayrıca bildiğimiz gibi Kasım ayından bu yana ABD’de TÜFE’de bozulma eğilimi belirgin. Ekonomi ve işgücü piyasası soğuma gösterse de güçlü kalmaya ve enflasyon için risk oluşturmaya devam ediyor. Bir de bunun üzerinde Trump’ın uygulayacağı tarifelerin ve genişlemeci politikaların da enflasyonu yükseltme potansiyelini düşündüğümüzde, enflasyon konusunda piyasalar tedirgin olduğundan, gözler eskisinden çok daha fazla enflasyon verilerindeydi.

Piyasa tedirgin olmakta haksız da sayılmazmış, çünkü hem TÜFE hem de ÜFE beklentilerin üzerinde geldi. İlk olarak TÜFE rakamlarına yakından bakalım. Çekirdek TÜFE’nin yıllık olarak %3,1’e gerilemesi beklenirken %3,3’e yükseldiği ve yine manşet TÜFE’nin de %2,9’da sabit kalması beklenirken %3’e yükseldiğini görüyoruz. Aylık verilerde de hem manşet hem de çekirdek tarafta beklentilerin üzerinde artışlar gerçekleştiğini takip ettik. Beklenti üstü gelen TÜFE rakamları sonrasında piyasalarda FED’den beklenen 25 bp’lik faiz indirim beklentisinin de Temmuz ayından Eylül ayına ötelendiğini gördük.

Gelen veri ile dolar endeksi güçlenirken en güçlü hareket ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde oldu. Tahvil faizlerinde gelen veri ile %4,55 seviyesinden %4,65 seviyesine 10 baz puanlık yükseliş gerçekleşti. Güçlenen dolar ve tahvil faizleri ile altın fiyatlarında 2900’lü seviyelerden 2870’li seviyelere bir geri çekilme olsa da, altın fiyatları bu seviyeden yeniden yükselişe geçti. Altında bu geri çekilme sonrası yeniden yükseliş bir miktar anomali fiyatlama demek çok yanlış olmaz. Çünkü beklenti üstü gelen enflasyon demek daha az faiz indirimi ve daha yüksek düzeyde kalacak faiz demek. Daha yüksek faiz daha düşük altın fiyatı demek.

O zaman şu soruya cevap bulalım; yüksek gelen enflasyona rağmen altın fiyatları neden yeniden yükselişe geçti. Bunun iki nedeni var diyebilirim. İlki Trump’ın uygulayacağı  tarifeler kaynaklı belirsizlikler. Yatırımcılar böylesi belirsiz bir ortamda riskli varlıklardan kaçarak başta altın olmak üzere güvenli limanlara yöneliyor. Altının yükselişini tetikleyen bir diğer nedenimiz daha var o da yukarıda da değindiğim yükselen ve yükselmeye devam etmesi beklenen ABD enflasyonu. Enflasyon yükseldiğinde yatırımcılar bu kez kendilerini enflasyona karşı koruyacak yatırım araçlarına yönelirler ki, bu araçların başında da altın geliyor. Bu nedenle enflasyondaki yükseliş yakın vadede şahin FED’den ziyade koruma aracı olarak altına talebi artıracak gibi görünüyor. Örneğin dün yani Perşembe günü gelen ABD ÜFE enflasyon rakamı sonrasında ilk etapta çok az düşüş gösteren altına yeniden gelen alımlarla yönünü yukarı çevirdiğini görüyoruz.

Bu arada son dönemde altın fiyatlarının yükselmesinin arkasında Londra metal borsasında altının arzının azalması da gösteriliyor. Bu konudaki bir haber akışına göre, Trump’ın ithal edilen altın külçelerine de tarife koyacağı haberi New York Comex piyasasındaki yatırımcıların Londra piyasasından fiziki altınları talep etmesiyle de altın güçlü yükseliyor. Bazı görüşlere göre yatırımcılar Londra piyasasından altınlarını tarife gelecek diye değil vadeli piyasalarla spot piyasalar arasında oluşan arbitraj farkı nedeniyle talep ediyor, bu da altın fiyatlarını yükseltiyor. Hatta şöyle bir görüş daha var; son 3 yıldır başta gelişmekte olan ülke Merkez Bankaları olmak üzere Merkez Bankaları yıllık 1000 tonun üzerinde altın alıyor, hatta bu kâğıt üzerindeki rakam, kayıtlara geçmeyen alımları da dikkate alırsak çok daha güçlü alımlar olduğuna değiniliyor. İşte Merkez Bankalarının bu güçlü alımları Londra piyasalarındaki altın arzının azalmasının arkasındaki en temel neden. Bu konudaki temel düşüncem şu; sebebi her ne olursa olsun altının arzındaki azalma altın fiyatlarındaki son dönemdeki yükselişin nedenlerinden biri olsa da, bana kalırsa en önemli nedeni değil. Trump kaynaklı belirsizlik ve yüksek enflasyon yükselişin ana kaynağı diye düşünüyorum.

Gelelim asıl merak edilene; altını alalım mı satalım mı. Ben Perşembe akşamı bu yazıyı kaleme alırken altın yükselişine devam ederek 2922 dolardan işlem görüyordu. Ons altın 2880 dolar üzerinde olduğu sürece yükselişine devam edeceğini düşünüyorum. 2947 dolar önemli bir direnç, bu seviyede zorlanabilir, zorlanma olursa gerek kısa vadeli gerekse uzun vadeli pozisyon sahipleri bir miktar kar alımına gidebilir. Orta ve uzun vadeli alım yapmak isteyenlere kademeli alımı öneriyorum. Sene sonu gram altın beklentim 4200 TL. Haliyle orta ve uzun vadeciler için her ne kadar her geri çekilme alım fırsatı olsa da, kademli alım yaparak düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirerek daha düşük seviyelerden de altın alımına imkan verebilir. Hemen bir uyarıda bulunmak isterim; Trump tarifeleri ile ilgili olumlu haberler altında kısa vadede görece güçlü düşüşlere de neden olabilir, bu nedenle aşırı alım bölgesinde olan altında haber akışları kaynaklı düzeltme hareketlerine de hazır olmak gerekir.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat