ABD ve Çin arasındaki tarife kavgası altına rekor kırdırıyor
- GİRİŞ11.04.2025 09:56
- GÜNCELLEME14.04.2025 08:35
Trump’ın 2 Nisan akşamı karşılıklı tarifeleri açıklamasının hemen ardından ons altın beklenenden daha sert gelen tarifelerle 3167 en yüksek seviyesini test etti. Fakat 3 Nisan itibariyle altın artan belirsizliğe, resesyon, stagflasyon riskine ve hatta oldukça gevşeyen dolar endeksi ve ABD 10 yıllıklarına rağmen altın 9 Nisan’a kadar olan sürede 2956 dolar en düşük seviyesine kadar gerileyip 3000 dolar etrafında dengelenme çabasındaydı.
Peki tarifelerin açıklanmasının hemen ardından yükselmesi gereken altın neden düşüş kaydetti? Bunun en önemli nedeni 2 Nisan’da tarifelerin açıklanmasının hemen ardından başta ABD olmak üzere küresel borsalara gelen sert satışlar oldu. Borsalardaki sert satışlarla margin call’a düşen yatırımcıların varlık satışına gitmek zorunda kalarak güçlü altın satmaları altını düşüren asıl etken oldu. Tabi korku endekslerinin de yükseldiği bir ortamda düşmeye başlayan altın bu kez diğer altın yatırımcılarının da panikle altın satışını tetikleyince altında baskı bir miktar daha arttı. Ama tüm bu baskılara rağmen yine de 9 Nisan’a kadar altın gücünü korumaya devam etti diyebilirim.
9 Nisan’a geldiğimizde Trump Çin dışında misilleme yapmayan ülkelere 90 gün süreyle tarifeleri ertelediğini ve Çin’e tarife miktarını daha da artırarak %125’e çıkardığını açıkladı. Çin’de ABD’ye %84’lük tarife uygulayacağını söyledi. Bu haberle dünya borsaları çok güçlü yükselişe geçerken, altında bundan nasibini alarak 10 Nisan günü tarihi zirvesini yenileyerek 3175 doları gördü. Tarifelerin ertelenmesinden sonra altının yükselmesine şaşıranlar da oldu. Çünkü kimilerine göre tarifelerin ertelenmesi piyasayı rahatlatan ve güvenli liman ihtiyacını azaltan bir unsur. Bu nedenle bu kesime göre altının talebinin azalması gerekirdi. Ama böyle düşünenlerin gözden kaçırdığı iki olumsuzluk var. İlki “Soğuk Savaş 2” olarak adlandırılan dünyanın en büyük ekonomisi ABD ve Çin arasında tarife savaşı ve gerginliği tırmanarak devam ediyor, ne yöne evrileceği ve bu iki ülkeyi ve dünya ekonomisini nasıl etkileyeceği belli değil. Öte yandan Trump her ne kadar tarifeleri 90 gün ertelemiş olsa da 90 gün sonra bizi nelerin beklediğini hiç bilmiyoruz. Hemen yeri gelmişken şunu da belirteyim; 90 gün sonunda Çin dışındaki ülkelere daha sert değil daha ılımlı tarifeler gelmesi daha yüksek olasılık kanımca. Son olarak bu hafta açıklanan FED tutanaklarında da FED üyelerinin enflasyon ve yavaşlayan büyüme konusundaki endişeleri de güvenli liman ihtiyacı doğuran bir diğer unsur oldu. Şunu da unutmadan geçmeyeyim dün açıklanan ABD Mart ayı enflasyon verisinin de beklenti altı gelmesi ile FED’den beklenen faiz indirimlerinin güçlenmesi de faiz getirisi olmayan altının yükselişinde ek katalizör oldu.
İşte tüm bu belirsizliklerin ortasında 9 Nisan’da ralli yapan ABD endeksleri 10 Nisan’da gerçeklerin farkına vararak çoktan satışa geçmişti bile. Altın da tüm bu belirsizliklerin ortasında anlaşılan o ki yükselişine devam edecek. Yatırımcılar tarafından güvenli liman olarak tercih edilen İsviçre Frangı ve Japon Yen’indeki düşüşlerde altına ekstra güç oldu son iki günde.
Peki bundan sonraki sürede altın yükselişine devam edecek mi? Eğer yakın vadede ABD ile Çin arasındaki tarife savaşı tırmanarak devam ederse bu altın fiyatlarının yükselmesini sağlayacaktır. Bu noktada yakın vadede bu konuda gelecek haber akışlarına karşı dikkatli olmakta fayda var. İki ülke arasında sağlanacak bir anlaşma altın fiyatlarında yakın vadede bir düşüşe neden olabilir. Ons altın 3100 dolar üzerinde kalmayı başardıkça yeni zirveler konusunda istekli olmaya devam edebilir. 3100 dolar altında boğalar kontrolü kaptırabilir.
Tam da bu noktada bir diğer kritik soru şu elbette; bu seviyelerden altın alalım mı yoksa satalım mı? Altında kısa vadede bir düzeltme veya yatay konsadilasyon olsa da orta ve uzun vadede yön yukarı olmaya devam edecek. Örneğin bu yıl gram altında minimum 4500 TL seviyelerinin ve hatta daha iyi senaryoda 5000 TL seviyesinin görülmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Eğer altın pozisyonunuz güçlü değilse ve orta ve uzun vadeli altın yatırımcısı iseniz özellikle de gram altın tarafında kademeli kısmi alımı önerebilirim. Yüklü pozisyon sahipleri de güçlü dirençleri takip ederek bu dirençlerin geçilememesi durumunda, dönem dönem portföylerinin bir kısmını satıp, daha aşağı seviyelerden de alım yapabilirler, bu da yakın vade için uygun bir strateji olabilir.
Filiz Eryılmaz / Haber7
Yorumlar11