Husiler, İsrail'in zaafını gözler önüne serdi

  • GİRİŞ21.07.2024 11:20
  • GÜNCELLEME24.07.2024 11:22

Gazze'yi istila eden İsrail'e tepki koymayı sürdüren İran destekli Husiler, 19 Temmuz'da sabaha karşı Tel Aviv'i insansız hava aracıyla vurarak bir kişiyi öldürdü, çok sayıda kişiyi de yaraladı. 

İsrail de dün akşam saatlerinde Yemen'de Husilerin kontrolündeki Hudeyde Limanı'na ve limanla aynı adı taşıyan kentteki bazı bölgelere hava saldırısı düzenleyerek en az 6 kişiyi öldürdü, onlarca kişiyi de yaraladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de aralarında bulunduğu yetkililer, İsrail'in Yemen'deki saldırısından "derin endişe" duyduklarını belirtirken ABD'nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, bugün "İsrail, drone'lara karşı savunmada zorlanıyor" başlığıyla bir haber yayımladı. 

Yüksek teknolojili hava savunma sistemlerinin, cuma günü Lübnan Hizbullahı'nın gönderdiği 65 füzenin zararlarından İsrail'i koruyabildiği, ancak aynı gün çok daha uzaktaki Yemen'den gelen bir drone'un Tel Aviv'de patlayabildiği vurgulandı.

Drone'ların daha küçük olması, füzeler gibi ısı yaymaması, düşük maliyeti gibi özelliklerinin hava savunma sistemlerine karşı avantaj sağladığı bildirildi. 

Bir anda çok sayıda fırlatılabilen bu silahların, tahmin edilemeyen yerlere saldırı düzenlediği aktarıldı. 

Gazze savaşının ardından neredeyse her gün İsrail'le çatışan Hizbullah'ın aynı anda birden çok drone göndererek bunlardan ilkiyle etrafı gözetlediği, bomba yüklü diğerleriyle de saldırı düzenlediği belirtildi. Bu sayede özellikle İsrail'in kuzey sınırına yakın pek çok askeri üssün ve kasabanın vurulduğu hatırlatıldı. 

Meşhur Demir Kubbe sisteminin bu saldırılar karşısında yetersiz kaldığı, uçak kaldırmanın da hem arazi şartları hem de Hizbullah'ın elindeki silahlar nedeniyle riskli olduğu ifade edildi. 

Lübnan sınırı yakınlarındaki Kiryat Şemona bölgesinin güvenliğinden sorumlu yetkililerden Ariel Frisch, şu yorumu yapıyor:

"Onlarla baş edebilme kapasitemiz açısından bakıldığında, insansız hava araçları en büyük tehdit oldu çünkü şu anda ordunun F-16'lar dışında onları engelleyebilecek bir aracı yok. Biz bu konudan dolayı çok endişeliyiz."

Kiryat Şemona'da yaşayan 20 bine yakın kişinin çoğu, bu saldırılar nedeniyle tahliye edildi.

Uzmanlar, cuma günü Tel Aviv'i vuran ölümcül drone'un, etkisiz hale getirilmesi kolay görülen modellerden olduğunu söylüyor. 

İsrail hava kuvvetlerinden üst düzey bir yetkiliyse, radarlarının drone'u saldırıdan birkaç dakika önce tespit edebildiğini pazar günü WSJ'ye yaptığı açıklamada belirtti. Radarın başındaki görevlilerin, gelen drone'un sivillerin kullanımına ayrılmış veya müttefiklere ait bir araç mı olduğunu tespit etmek zorunda kaldığını ve bazen kuş sürülerinin de radara yakalandığını anlatarak şu ifadeleri kullandı:

"Süreç insanların kontrolünde olduğu için, tüm bu sebepler maalesef onların bu drone'u tehdit olarak sınıflandırmamasını sağladı."

İsrail'deki Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nde (INSS) kıdemli araştırmacı olan Liran Antebi, 10 yılı aşkın süredir drone tehdidine yönelik uyarılar yapılmasına rağmen bu konuda gerekli önlemlerin alınmadığını savunuyor:

"İsrail tehdidin boyutunu küçümsedi."

İsrail Savunma Bakanlığı drone saldırılarına karşı büyük bir bütçe ayırdı. Savunma sanayii şirketleri de konuya el attı. 

Havadan gelecek tehditleri lazerle yok etmesi planlanan Demir Işın sisteminin 2025'te kullanıma sunulması bekleniyor. Bu sistem, kullanım maliyetinin düşüklüğüyle dikkat çekerken çok sayıda drone saldırısına karşı etkisiz kalabilir. 

Lübnan Hizbullahı'nın 7 Ekim'den beri İsrail'e bine yakın drone gönderdiği ve halihazırda 2 bin 500 drone'luk bir cephaneye sahip olduğu tahmin ediliyor. 

Yemen'i büyük ölçüde kontrol eden Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki koyarak 31 Ekim'den beri İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyarken, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırıyor.

Husilerin sözcüsü Muhammed Abdusselam dün bir TV kanalına konuşarak "kırmızı çizgi tanımaksızın" İsrail'e saldırılarını sürdüreceklerini belirtmişti.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat