ABD, Gürcistan'da renkli devrim mi planlıyor?
- GİRİŞ26.08.2024 15:49
- GÜNCELLEME26.08.2024 15:53
Gürcistan'da, "Rusya yasası" olarak da bilinen "yabancı etki" yasası birçok tepkiye rağmen parlamentodan geçmişti. Yasanın, Gürcistan'ın AB üyeliğine negatif rol oynayacağına dikkat çeken ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) yanı sıra, Gürcistan'daki iktidar karşıtları ve STK'lar da yasayı protesto ediyor.
Yabancı etkinin şeffaflığı konu bu yasa teklifi, kaynaklarının yüzde 20'sinden fazlasını yurtdışından alan kuruluşların "yabancı ülkelerin etkisindeki kuruluşlar" olarak kaydedilmesini öngörüyor. İktidara göre, ülkedeki sivil toplum kuruluşlarının finansmanının çoğu şeffaf değil.
Daha önce Rusya'da da Putin hükümetinin buna benzer bir yasa çıkarması nedeniyle bu mevzuata "Rus yasası" deniyor.
Batı dünyası, uzun yıllar Rusya'nın etkisinden kurtulmaya çalışan Gürcistan'ın bu yasayla birlikte Rusya'ya yakınlaşacağı endişesini taşıyor.
RUSYA'YA GÖRE ABD "RENKLİ DEVRİM" PEŞİNDE
Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) ise, Gürcistan'da 26 Ekim'de parlamento seçimlerinin gerçekleşebileceğini belirtiyor.
ABD'nin seçim öncesi Gürcistan'daki durumdan hoşnut olmadığını savunan SVR, yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:
"Amerikalılar, Gürcistan'da renkli devrim düzenlemeyi planlıyor. Düzenlenecek protesto gösterilerinde seçimlerde hile yapıldığına dair bilgiler ortaya konularak hükümetin değişmesi talep edilecek. Kolluk Kuvvetleri, protestoları zorla bastırmak için kışkırtılacak. Washington, seçim sonrası protestolara öncülük edecek genç muhalif güçlere ek maddi destek sağlıyor."
Açıklamada ayrıca, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin seçimlerde halkın güvenini kazanabileceği belirtilerek, "Bu nedenle, söz konusu partinin seçimlerde zafer elde etmesi engellenmeye çalışılacak. ABD, seçim öncesi Gürcistan'a yönelik baskısını arttıracak, bazı şahıslara yaptırım uygulayacak." denildi.
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol