İsrail, Afrikalıları şantajla Gazze'de mi savaştırıyor?

  • GİRİŞ15.09.2024 09:20
  • GÜNCELLEME20.09.2024 13:12

İsrail güvenlik yetkilileri, Gazze’deki tehlikeli askeri operasyonlara katılmayı kabul eden Afrikalı sığınmacılara kalıcı oturum izni vaat ediyor. Ama bunlara şu ana kadar oturum izni vermedi. İsrail’de yaklaşık 30 bin Afrikalı sığınmacı yaşıyor. Bunların çoğu genç erkeklerden oluşuyor.

Hareetz’in haberine göre İsrail Savunma Bakanlığı, Gazze’deki savaş çabalarına katkıda bulunan Afrikalı sığınmacılara İsrail’de kalıcı statü elde etmelerine yardımcı olmayı teklif ediyor.

Bu bilgi, İsrail basınının elde ettiği kişisel tanıklıklara dayanıyor.

Ordu yetkilileri, projenin kurumun hukuk danışmanlarının rehberliğinde düzenli bir şekilde yürütüldüğünü belirtiyor. Ancak sığınmacıların işe alınmasının etik boyutları henüz ele alınmamış durumda.

Savaşa katkı sağlayan sığınmacıların durumu

Şimdiye kadar savaşa katılan hiçbir sığınmacıya resmi statü verilmedi. İsrail’de yaklaşık 30 bin Afrikalı sığınmacı yaşıyor. Bunların çoğu genç erkeklerden oluşuyor.

7 Ekim’deki Hamas saldırısında üç sığınmacı hayatını kaybetti. Saldırı sonrasında birçok sığınmacı tarım işlerinde ve sivil komuta merkezlerinde gönüllü olarak çalıştı. Bazıları orduya katılmaya istekli oldu.

Bakanlık yetkilileri, saldırılarda mağdur olan sığınmacıların İsrail’de kalıcı statü elde etme arzularını bir teşvik olarak kullanabileceklerini belirtti.

Sığınmacı: Bir telefon aldım, karakola çağırdılar

Haaretz’in konuştuğu A. adlı bir sığınmacı, savaşın ilk aylarında kendisini polis olarak tanıtan birinden telefon aldığını söyledi. Telefondaki kişi, A.’ya hemen bir askeri karakola gelmesini söyledi.

"Özel insanlar arıyoruz"

A., "Buraya gel, konuşuruz" denildiğini aktardı. Vardığında "güvenlik personeli" ile buluşmaya geldiğini anladı. A., "Bana orduya katılacak özel insanlar aradıklarını söylediler. Bu savaşın İsrail için bir ölüm kalım savaşı olduğunu söylediler." dedi.

Yetkililerin sığınmacılara yaklaşımı

A., yetkililerle bir dizi toplantı yaptı. Bu toplantılarda kendisine iki haftalık bir eğitim süreci olduğu ve maaşının işindeki kazancına benzer olacağı söylendi.

A., "Ne kazanacağımı sordum. Aslında bir şey beklemiyordum. Ama bana, 'Bu yoldan gidersen, oturum izni gibi belgeler alabilirsin' dedi" şeklinde konuştu.

Muhaliflerin sesi kısıldı

Askeri kaynaklara göre savunma bakanlığı, çeşitli operasyonlarda sığınmacılardan yararlandı.

Hükümet, uygulamaya itiraz edenlerin sesini büyük oranda kıstı.

Bir kaynak, "Bu çok sorunlu bir konu. Hukukçuların dahil oldu. Herkes ülkemizde yaşamak istediğimiz değerleri düşünmek zorunda." dedi.

Sığınmacıların durumu ve gelecek planları

Sivil kaynaklar, savaşa yardım eden sığınmacılara statü verilmesi konusunda bazı araştırmalar yapıldığını ancak hiçbirine statü verilmediğini ortaya koydu.

Aynı zamanda İçişleri Bakanlığı, İsrail okullarında eğitim gören sığınmacı çocuklarının orduya alınması haberlerini araştırdı.

Geçmişte hükümet, yabancı işçilerin çocuklarının ailelerine statü verme karşılığında İsrail ordusunda hizmet etmelerine izin vermişti.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat