Füzeler Ukrayna savaşının seyrini nasıl etkileyecek?

  • GİRİŞ11.11.2024 12:13
  • GÜNCELLEME16.12.2024 12:17

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın ATACMS füzelerini Rusya topraklarında kullanmasına izin verdi. Bu stratejik karar, Kuzey Kore'nin savaşa katılmasına karşı bir hamle. Peki ATACMS nedir? 300 kilometre menziliyle Rusya'nın içlerini tehdit eden bu silah savaşta nasıl bir etkiye sebep olabilir?

Amerikan silah üreticisi Lockheed Martin, Soğuk Savaş döneminde Sovyet hedeflerini vurmak için ATACMS füzelerini geliştirdi. ABD ordusu, bu füzeleri yıllardır envanterinde tutuyor. Ukrayna ordusu, şimdiye kadar ATACMS füzelerini sadece işgal altındaki bölgelerde kullandı.

ATACMS füzeleri; 300 kilometre menzile ulaşabiliyor, yüksek irtifada uçuş kabiliyetine sahip, hava savunma sistemlerini aşabiliyor, sığınakları ve hava üslerini yok edebiliyor ve hedefi tam isabetle vurabiliyor.

ABD Başkanı Biden, iki önemli nedenle ATACMS kullanımına onay verdi. Kuzey Kore'nin Rusya'ya 10 bin asker göndermesi Washington'ı harekete geçirdi. Biden yönetimi, Kuzey Kore askerlerinin sayısının artmasından endişe duyuyor.

ABD'nin gelecek başkanı Donald Trump, Ocak ayında göreve gelince savaşı hızla bitireceğini açıkladı. Bu açıklama Ukrayna ve destekçilerini tedirgin etti. Biden yönetimi, Rusya'nın sahada ciddi ilerlemeler kaydetmesinden endişe duyuyor.

Ukrayna ordusu, Kursk bölgesinde bin kilometrekarelik alanı kontrolünde tutuyor. ATACMS füzeleri ile Ukrayna, Rus cephaneliklerini, ikmal hatlarını ve askeri üsleri etkisiz hale getirme şansı yakaladı. Fakat Rusya bu durumu NATO'nun savaşa dahil olması olarak tanımladı ve nükleer karşılık verebileceğini belirtti. Bu durum, cephedeki Ukrayna ordusuna avantaj sağlayabilir. Ancak askeri uzmanlar, ATACMS füzelerinin savaşta kesin çözüm olmayacağını söylüyor. Ukrayna'nın en büyük sorunu asker eksikliği.

Ukrayna ordusu, İngiliz-Fransız yapımı Storm Shadow füzelerini de kullanıyor. Bu füzeler ATACMS kadar etkili ve sığınakları yok edebiliyor. ABD'nin ATACMS kararı, Avrupa ülkelerinin Storm Shadow kullanımında Ukrayna'ya daha fazla esneklik tanımasına yol açabilir.

Biden yönetimi, savaşın başında Ukrayna'ya 80 kilometre menzilli HIMARS roket sistemlerini verdi. Şimdi ATACMS füzeleriyle bu menzil 300 kilometreye çıktı. Bu artış, Ukrayna'nın Rus topraklarındaki hedefleri vurmasını sağlayacak.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat